Τι συνδέει τον Τσίπρα με τον δικτάτορα της Βενεζουέλας;

Ο κ. Τσίπρας με τον κ. Μαδούρο στο περιθώριο Σύνοδου το 2015. Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI.

Τα γεγονότα είναι γνωστά. Τα στοιχεία για την περίεργη σχέση Τσίπρα – Μαδούρο δεν είναι. Tουλάχιστον, όχι ακόμα.

Πρώτα τα γεγονότα: Το δικτατορικό καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο στη Βενεζουέλα έχει ρημάξει τη χώρα αυτή με τα περισσότερα κοιτάσματα πετρελαίου στον Κόσμο.

Περί τα τρία εκατομμύρια από τους κατοίκους της έχουν δραπετεύσει στις γειτονικές και άλλες χώρες για να σωθούν από την πείνα, τις αρρώστιες και τις πολιτικές διώξεις.

Η Αμερική και η Ευρώπη συμφωνούν: Ο Μαδούρο έκλεψε στις πρόσφατες εκλογές. Πρέπει να γίνουν νέες. Ελεύθερες.

Κι όμως, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην ΕΕ που διαφωνεί.

Η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε κυρώσεις ενάντια στην κρατική εταιρεία παραγωγής πετρελαίου της Βενεζουέλας, στερώντας την από τη βασική πηγή χρήματος.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Ουάσιγκτον αναγνώρισε ως προσωρινό πρόεδρο τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, τον νεαρό Χουάν Γκουαϊδό.

Η μόνη χώρα που διαφωνεί είναι η Ελλάδα. Η Ελλάδα που έχει ζήσει την εμπειρία της Χούντας. Η Ελλάδα μιας δήθεν αριστερής κυβέρνησης που δηλώνει πίστη και αφοσίωση στα δημοκρατικά ιδεώδη.

Την Δευτέρα Γκουαϊδό δήλωσε στην τηλεόραση του «Σκάι»:

«Είναι ανησυχητική η στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Χωρίς αμφιβολία, περιμένω η ελληνική κυβέρνηση να συνταχθεί με τις φωνές όλης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να στηρίξει την διαδικασία αποκατάστασης της Δημοκρατίας για να δοθεί τέλος στην πείνα και να καταφέρουμε να προχωρήσουμε μπροστά».

Η ΝΔ με ανακοίνωση του προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη τόνισε ότι συντάσσεται «πλήρως με το αίτημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για άμεσες και ελεύθερες εκλογές».

Και ερωτά με νόημα, ο αρχηγός της ΝΔ: «Τι ακριβώς είναι αυτό που συνδέει τον κ. Τσίπρα με τον δικτάτορα της Βενεζουέλας;».

Αυτή είναι η καίρια ερώτηση. Τι τους συνδέει;

Αλλά και ένας πρώην υπουργός της Βρετανίας διερωτάται με άρθρο του στον «Independent»:

«Γιατί η Ελλάδα, η ευρωπαϊκή χώρα που έζησε από το 1967 έως το 1974 υπό μια άθλια, ωμή, διεφθαρμένη, στρατιωτική χούντα, στέλνει μήνυμα υποστήριξης σε μια αχρεία, διεφθαρμένη, υποστηριζόμενη από τον στρατό δικτατορία στη Βενεζουέλα;».

Είναι όντως πολύ περίεργη η στάση αυτή του υπουργού των Εξωτερικών και πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Τη μια εβδομάδα συνεργάζεται πλήρως με τη Γερμανία και την Αμερική σε ένα κρίσιμο εθνικό θέμα, των Σκοπίων, και την άλλη διαφωνεί μαζί τους για το θέμα του… Μαδούρο.

Ποια είναι εκείνα τα συμφέροντα της Ελλάδας με την Βενεζουέλα που δικαιολογούν την κόντρα της με Ευρώπη και Αμερική υπέρ του Μαδούρο;

Δεύτερον, τα στοιχεία: Αν λάβουμε υπόψη την παρουσία του Τσίπρα στην κηδεία του Τσάβες -προκάτοχο του Μαδούρο- την επίσκεψη του Παππά, και τις αποκαλύψεις περί αυτού, τότε η υπόθεση μιλά από μόνη της.

Και η ερώτηση γίνεται πιο επιτακτική: «Tι ακριβώς είναι αυτό που συνδέει τον κ. Τσίπρα με τον δικτάτορα της Βενεζουέλας»;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available