Τολμήστε για να ξεβρομίσουν…

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΑΥΓΕΝΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΟΚ ΓΙΩΡΓΟ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)

Πέρασε στα… ψιλά, μάλλον, επειδή ήταν από τις πολλές πρώτες επαφές του νέου Υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, αλλά είναι πάρα πολύ σημαντικό. Και η πρώτη φορά που ακούγεται κάτι τέτοιο. Τι; Στη συνάντηση που είχε ο πολιτικός προϊστάμενος της αθλητικής ζωής της χώρας με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ) Γιώργο Βασιλακόπουλο, ο τελευταίος πρότεινε στον Υφυπουργό όλες οι ΚΑΕ να υπαχθούν στο Υπουργείο Εμπορίου ώστε να μπορούν να ελέγχονται από το κράτος.

Από αυτή εδώ τη γωνιά το έχουμε θίξει πολλές φορές πως η μόνη λύση για να μπει μία «τάξη» στα οικονομικά των ομάδων και να έχει έσοδα το κράτος είναι οι ΠΑΕ και ΚΑΕ να «μπουν» στις… δαγκάνες του Υπουργείου Εμπορίου που έχει άμεση συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών -άρα και στο… πάθος της εκάστοτε κυβέρνησης για έσοδα- και όχι να βρίσκονται στο πολύ… ελαστικό Υπουργείο… Πολιτισμού (προϊστάμενος του Αθλητισμού). Στην Ελλάδα, δεν είναι… θέαμα το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ αλλά «πόλεμος» και τόπος να «παίζουν» τα παιχνίδια τους μικροί και μεγάλοι και να καλύπτονται από τα… ερασιτεχνικά σωματεία που προέρχονται. Πόσο γελοίο είναι αυτό…

Για παράδειγμα στο ποδόσφαιρο ο Ολυμπιακός μόλις είχε… δίπλα του τον Ερασιτέχνη στον οποίο ανήκει το «Καραϊσκάκης» το κατεδάφισε κι έχτισε καινούργιο με αποτέλεσμα να εκτοξευθεί σαν ομάδα. Το ίδιο κάνει τώρα ο ΠΑΟΚ. Το έκανε και η ΑΕΚ του Μελισσανίδη. Πήρε με το μέρος του τον Ερασιτέχνη… κι ετοιμάζεται η «Αγια-Σοφιά». Εδώ όμως πρέπει να σταθούμε γιατί η ΑΕΚ είναι η κλασική περίπτωση που φωνάζει σε όλους «στείλτε τις ΑΕ στο Εμπορίου». Η ΠΑΕ ΑΕΚ είχε του κόσμου τα χρέη. Οι άνθρωποί της την… έσκασαν στην Γ’ Εθνική, «καθάρισε» από τα χρέη σαν ΑΕ, την πήρε ο Μελισσανίδη, πήρε με το μέρος του και την Ερασιτεχνική και τώρα σαν… (ΑΕ + Ερασιτέχνης =) Μελισσανίδης χτίζει γηπεδάρα που θα ντρέπεσαι να πατήσεις (και θα αφήνει πολλά κέρδη στην ΠΑΕ. Καλό ε; Από τα πολλά χρέη μιας Ανώνυμης Εταιρίας στα πολλά εκατομμύρια και στην εκτόξευση της ίδιας Ανώνυμης Εταιρίας! Πολύ καλό! Και αυτά τα χρέη που είχε; Στην άμμο… Ομως όταν εμείς οι απλοί πολίτες, οι άλλες ΑΕ έχουν χρέη; Πληρώνουν ή πάνε φυλακή. Είναι απλό. Γιατί με το Υπουργείο Εμπορίου δεν… παίζεις. Σου κάνει έλεγχο, σε βρίσκει… κακό και αυτομάτως ενημερώνει το Οικονομικών κι αυτό σου στέλνει τα… μπιλιετάκια. Μπορείς να ρυθμίσεις τα χρέη σου ή μπορεί να σου κάνει έκπτωση στους τόκους αλλά δεν γλιτώνεις τα χρέη σου. Αν έχεις να πληρώσεις καλώς, αλλά αν δεν έχεις χάνεις ό,τι έχεις στο όνομά σου ή στην εταιρεία σου. Απλά και δίκαια πράγματα.. Αλλά στο Πολιτισμού – Αθλητισμού; Κόλπα γιατί είναι… θέαμα… Αλλά με αυτά τα… κόλπα και τα… θεάματα ο Ελληνας φορολογούμενος πληρώνει χρέη Ανωνύμων Εταιρειών και το χειρότερο είναι ότι βλέπει τις ίδιες εταιρείες για τις οποίες πληρώνει τα χρέη τους να… ανθίζουν και να εκτοξεύονται. Καλό ε; Ναι, για τις Ανώνυμες Εταιρείες, αλλά όχι, για το δίκαιο και το σωστό.

Και αυτό πρέπει να αλλάξει. Επειδή στην Ελλάδα όλα τα άσχημα -βαθιές και γερές ρίζες σίγουρα έχουν- δεν θα είναι εύκολο και σίγουρα θα υπάρχουν αντιδράσεις από παντού και σε κάθε κατεύθυνση. Κι αυτό γιατί θα φέρει σε πολύ δύσκολη κατάσταση ιστορικές ομάδες, αλλά θα «καθαρίσει» ο χώρος και όλα θα πάρουν μία σειρά. Κάθε αρχή και δύσκολη, αλλά πρέπει να γίνει. Επιβάλλεται πια να γίνει μία αρχή και να γίνει πράξη η πρόταση του Βασιλακόπουλου όχι μόνο για τις Ανώνυμες Εταιρείες του μπάσκετ, αλλά και του ποδοσφαίρου που επί σειρά ετών γίνεται το… έλα να δεις… Και όχι… θέαμα…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available