Τον Μάρτιο ολοκληρώνεται η συντήρηση ναών στα κατεχόμενα

Ο υπό συντήρηση βυζαντινός ναός της Παναγίας της Θεοτόκου, στην κατεχόμενη Άσσια. Φωτογραφία: Πέτρος Πέτρου/Από τη σελίδα «Όλοι οι Ασσιώτες αλλά και οι φίλοι της Άσσιας σε ένα group» στο facebook.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Την αποπεράτωση, εντός του Μαρτίου, τριών έργων της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά προανήγγειλε ο Ελληνοκύπριος Επικεφαλής της Επιτροπής, Τάκης Χατζηδημητρίου. Πρόκειται για την αποκατάσταση τριών ναών στην κατεχόμενη Κύπρο.

Οι εργασίες αποκατάστασης της εκκλησίας του Αγίου Αρτέμονα στην Αφάνεια ολοκληρώνονται στις αρχές Μαρτίου, ενώ ακολουθεί και ο Αγιος Ανδρόνικος Κυθρέας, πιθανότητα στα μέσα Μαρτίου. Στο τέλος του ίδιου μήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί και η δεύτερη φάση των εργασιών στην Παναγία της Ασσιας, που περιλαμβάνει το περιτείχισμα της εκκλησίας. Η αποκατάσταση του ναού έχει ήδη ολοκληρωθεί, με την τεχνική Επιτροπή να ελπίζει ότι το περιτείχισμα θα συμβάλλει στην προστασία του ναού από πλημμύρες στο μέλλον.

Πέραν των τριών έργων που αποπερατώνονται σύντομα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες αποκατάστασης της εκκλησίας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην κατεχόμενη Γιαλούσα και της εκκλησίας των Αγίων Σεργίου και Βάκχου στον κατεχόμενο Αγιο Σέργη. Ταυτόχρονα, σε διαδικασία έγκρισης είναι τα σχεδία και η προκήρυξη προσφορών για το τζαμί της Ορούντας.

Ο κ. Χατζηδημητρίου είπε τέλος ότι προχωρούν και οι εργασίες αποκατάστασης των ενετικών τειχών, στην κατεχόμενη Λευκωσία, τμήμα των οποίων είχε καταρρεύσει πέρυσι. Δίπλα από το σημείο που γίνονται οι εργασίες αποκατάστασης, στον προμαχώνα Κουιρίνι, σημειώθηκε πριν από μερικές εβδομάδες και νέα, μικρής έκτασης, κατάρρευση των τειχών, η οποία όμως είχε προβλεφθεί από τις μελέτες και περιλαμβάνεται στις εργασίες αποκατάστασης που είναι σε εξέλιξη, κατέληξε ο κ. Χατζηδημητρίου.

Ο κ. Χατζηδημητρίου, με δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρθηκε και στο κατεχόμενο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, τονίζοντας ότι προχωρούν οι διαδικασίες για επιδιόρθωση των προβλημάτων που προκλήθηκαν, μετά από χτύπημα κεραυνού. Οπως ανέφερε ο κ. Χατζηδημητρίου οι ζημιές είναι περιορισμένης έκτασης και αντιμετωπίζονται. Μετά το χτύπημα του κεραυνού, ο σταυρός του καμπαναριού κατέρρευσε, με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές στα κρεμμύδια της στέγης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available