«Τοξικότητα» εμπόδιο στον εντοπισμό αγνοουμένων της Aσσιας

Κάτοικοι της κατεχόμενης κοινότητας Άσσιας τελούν τρισάγιο στον τόπο εκτέλεσης των συγχωριανών τους, στο Ορνίθι. Φωτογραφία: Eθνικός Κήρυκας

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Στα χέρια των μελών της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ), η οποία συνεδρίασε την Πέμπτη, βρίσκεται η έκθεση του Πορτογάλου εμπειρογνώμονα Πέδρο Λούρο, που είχε αναλάβει το έργο αποκατάστασης του σκυβαλότοπου στο Δίκωμο, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες μετακινήθηκαν, στα μέσα της δεκαετίας του 1990 τα λείψανα 70 περίπου αγνοούμενων από την κατεχόμενη κοινότητα Άσσιας. Τα συγκεκριμένα άτομα, υπερήλικες και ανήλικα παιδιά, συνελήφθησαν και αφού εκτελέστηκαν εν ψυχρώ ρίχτηκαν σε δύο πηγάδια, στην τοποθεσία Ορνίθι, δυτικά του χωριού τους.

Η μετακίνηση λειψάνων έγινε σε μια προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος της ομαδικής εκτέλεσης αμάχων. Ωστόσο, η προσπάθεια απέτυχε. Από έρευνες που έγιναν στο Ορνίθι εντοπίστηκαν μερικά οστά αγνοουμένων, τα οποία, λόγω κακού σχεδιασμού της μετακίνησης παρέμειναν στα πηγάδια. Έτσι, παρατηρήθηκε το φαινόμενο παράδοσης σε συγγενείς μερικών μόνο οστών των αγαπημένων τους, για ταφή. Ορισμένοι συγγενείς αγνοουμένων αρνήθηκαν να παραλάβουν μεμονωμένα οστά των αγαπημένων τους, αναμένοντας όλα τα οστά. Μετά από την εξέλιξη αυτή προέκυψαν και οι πληροφορίες περί μετακίνησης οστών στον σκυβαλότοπο του Δικώμου.

Ο Πορτογάλος εμπειρογνώμονας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ελληνοκυπριακής πλευράς στη ΔΕΑ, Νέστορα Νέστορος, αναφέρεται στην έκθεση στο τί έκανε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο και στις συναντήσεις που είχε, και στη συνέχεια εξηγεί τί έγινε για την αποκατάσταση του σκυβαλότοπου και δίνει στοιχεία για το πώς έγιναν οι εργασίες στον χώρο. Σύμφωνα με τον κ. Νέστορος, τα μέλη της ΔΕΑ, μαζί με τους συμβούλους τους, θα αξιολογήσουν την έκθεση και θα συζητήσουν προκειμένου να αποφασίσουν ποιά θα είναι τα επόμενα βήματα.

Ο κ. Νέστορος είπε πως υπάρχει θέμα τοξικότητας του χώρου και άρα προκύπτουν θέματα ασφάλειας και υγείας από μια ενδεχόμενη ανασκαφή. Τώρα η ΔΕΑ πρέπει να αποφασίσει πώς θα προχωρήσει, σημείωσε.

Ο εμπειρογνώμονας μας έδωσε να καταλάβουμε την εικόνα του χώρου, οπόταν αν θα προχωρήσουμε σε ανασκαφή εκεί όπου βρίσκονται τα απόβλητα – εντός κυττάρου – πρέπει να υπάρξει μελέτη για τη διαχείριση των τοξικών, σημείωσε ο κ. Νέστορος, επισημαίνοντας τον αυξημένο βαθμό δυσκολίας και την επικινδυνότητα ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Σίγουρα μια ανασκαφή εκτός του κυττάρου είναι πολύ πιο εύκολη και διαχειρίσιμη, σημείωσε. Αν η ανασκαφή είναι εντός κυττάρου είναι πολλά πιο δύσκολη, με διάφορα προβλήματα που η ΔΕΑ πρέπει να βρει τρόπο να τα διαχειριστεί, πρόσθεσε.

Από εβδομάδας θα δούμε την έκθεση εμπεριστατωμένα μαζί με τους συμβούλους μας, σημείωσε, ενώ υπογράμμισε και τη σημασία του γεγονότος ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά προβαίνει σε περαιτέρω διερεύνηση και ψάχνει περισσότερες μαρτυρίες για την υπόθεση αυτή προκειμένου να εξακριβωθεί η ακρίβεια των πληροφοριών που υπάρχουν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available