Τουρκικά προσκόμματα στη διακρίβωση της τύχης αγνοουμένων

Ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, Φωτογραφία: ΓΤΠ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Οι περιπτώσεις στις οποίες έγιναν μετακινήσεις οστών ίσως να αφορούν το 80-85% των Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων που δεν έχουν ακόμη ανευρεθεί, αποκάλυψε ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, Φώτης Φωτίου, ο οποίος, παράλληλα, έσπευσε να καταγγείλει την Τουρκία για παρεμβολή προσκομμάτων στο έργο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε στο σχέδιο δράσης για το θέμα των αγνοουμένων τονίζοντας ότι αυτό βρίσκεται σε καλό δρόμο. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι το σχέδιο αυτό στηρίζεται σε σημαντικές πληροφορίες, όπως αυτές για ομαδικούς τάφους και μετακινήσεις οστών, που βρίσκονται στα αρχεία του τουρκικού στρατού.

Σχολιάζοντας δημοσίευμα της εφημερίδας, το οποίο αναφέρεται πως από την αρχή του 2019 μέχρι τις 31 Μαΐου, έγιναν οκτώ ταυτοποιήσεις λειψάνων αγνοουμένων. «Η κατάσταση δεν είναι σίγουρα καλή, για αυτό και υπήρξε η εκπόνηση του σχεδίου δράσης για τους αγνοούμενους σε μια προσπάθεια να βελτιώσουμε τα αποτελέσματα», ανέφερε ο κ Φωτίου. Και πρόσθεσε: «Η Τουρκία αρνείται να συνεργαστεί σε ένα ανθρωπιστικό θέμα, δεν δίνει πληροφορίες για τους μαζικούς τάφους και για τις μετακινήσεις οστών. Εμείς διαχρονικά στηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το έργο της ΔΕΑ. Η ΔΕΑ είναι ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία που μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση του ανθρωπιστικού προβλήματος των αγνοουμένων φτάνει να έχει τις πληροφορίες τις οποίες έχει μόνον η κατοχική δύναμη και αφορούν τόσο τους ομαδικούς τάφους αλλά και τις μετακινήσεις οστών».

Συνεχίζοντας, ο Επίτροπος Προεδρίας ανέφερε ότι ο χρόνος είναι ο μεγάλος εχθρός της προσπάθειας για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο δράσης για τους αγνοουμένους που παρουσιάστηκε από τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, στο Υπουργικό Συμβούλιο, τον περασμένο Απρίλιο και τέθηκε ακολούθως σε εφαρμογή, ο κ. Φωτίου είπε πως αυτό βέβαια δεν θα λύσει το θέμα των αγνοουμένων, αλλά θα βοηθήσει περαιτέρω τις προσπάθειες της ΔΕΑ.

Το σχέδιο δράσης χρειαζόταν ως μια επιπρόσθετη προσπάθεια ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα θέματα της έρευνας, της αξιοποίησης και της αξιολόγησης μαρτυρικού και αρχειακού υλικού, επεσήμανε.

Η εφαρμογή του σχεδίου βρίσκεται σε καλό δρόμο και ήδη κάναμε τρεις συνεδρίες στη βάση αυτού του σχεδίου. Γίνεται επαγγελματική δουλειά σε όλα τα επίπεδα, είπε ο Επίτροπος Προεδρίας, προσθέτοντας πως η επόμενη συνεδρία θα γίνει τον Σεπτέμβριο. «Αξιολογούμε αυτή την περίοδο τις πληροφορίες όλες που έχουμε, προσπαθούμε να μαζέψουμε και άλλες, όμως ακόμα δεν έχουμε αποτελέσματα για να πούμε ότι είμαστε σε κατάσταση που να νιώθουμε ότι έχουμε μπροστά μας θετικά αποτελέσματα», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τους χώρους σε στρατιωτικές περιοχές στους οποίους η Τουρκία έδωσε πρόσβαση στη ΔΕΑ για εκσκαφές, ο κ. Φωτίου είπε πως στους χώρους αυτούς που δόθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια δεν βρέθηκε μεγάλος αριθμός αγνοουμένων, προσθέτοντας πως η Τουρκία δεν συγκατένευσε σε έρευνες σε χώρους για τους οποίους η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει πληροφόρηση ότι υπάρχουν ομαδικοί τάφοι.

Επεσήμανε ακόμη πως πληροφορίες που υπήρξαν από αρχεία όπως αυτά των ΗΕ, του Ερυθρού Σταυρού και της Βρετανίας μελετώνται.

«Οι σημαντικές πληροφορίες είναι στα αρχεία του τουρκικού στρατού. Πρέπει να αντιληφθούν οι πάντες και ιδιαίτερα η ΕΕ και τα ΗΕ ότι εκεί πρέπει να ασκηθεί πίεση για αυτό το ανθρωπιστικό θέμα», σημείωσε.

Είπε ακόμη πως στο συνέδριο των αποδήμων, που θα διεξαχθεί στη Λευκωσία στις 27-30 Αυγούστου, κατά τη συζήτηση του θέματος των αγνοουμένων «θα πάμε με συγκεκριμένες εισηγήσεις, τι αναμένουμε από τους απόδημους μας να κάνουν οργανωμένα. Θα τους παρουσιάσουμε εισηγήσεις και τρόπους για να λειτουργήσουν», ανέφερε.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΔΕΑ που καλύπτουν την περίοδο μέχρι τις 31 Μαΐου 2019, συνολικά από τους 1510 Ελληνοκύπριους αγνοουμένους έχουν ταυτοποιηθεί 683, ενώ αγνοούνται ακόμη 827. Από τους 492 Τ/κ αγνοουμένους έχουν ταυτοποιηθεί οι 252, ενώ αγνοούνται οι 240.

Το 2018 έγιναν 71 ταυτοποιήσεις, το 2017 έγιναν 117, το 2016 έγιναν 115, το 2015 έγιναν 61, το 2014 έγιναν 157, το 2013 έγιναν 21, το 2012 έγιναν 124, το 2011 έγιναν 38, το 2010 έγιναν 63, το 2009 έγιναν 58, το 2008 έγιναν 46 και το 2007 έγιναν 56.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available