Τουρκική Navtex στην κυπριακή ΑΟΖ τον Δεκαπενταύγουστο

Το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» (AP Photo/Lefteris Pitarakis).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Εντείνονται οι τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς η Αγκυρα συνεχίζει να αγνοεί τις προειδοποιήσεις της Ελλάδας, της Κύπρου και της διεθνούς κοινότητας για τις παράνομες γεωτρήσεις στο θαλάσσιο χώρο της Κύπρο.

Μία ημέρα μετά το νέο κρεσέντο των απειλών και των προκλήσεων από τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ο οποίες ενέταξε τις περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ στην τουρκική υφαλοκρηπίδα – την ούτω καλούμενη «γαλάζια πατρίδα»  έγινε γνωστό ότι η Τουρκία, με νέα παράτυπη Navtex, δεσμεύει μεγάλη περιοχή στην κυπριακή ΑΟΖ, ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου.

Η τουρκική Navtex αφορά στρατιωτική άσκηση, την ώρα που τα δύο γεωτρύπανα «Φατίχ» και «Γιαβούζ» παραμένουν εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ.

Το «Φατίχ» (Πορθητής) διενεργεί γεώτρηση στα ανοικτά της Πάφου ενώ το «Γιαβούζ» κατέβασε τρυπάνι ανοικτά του κόλπου της Καρπασίας. Την ίδια ώρα το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» διενεργεί νέες έρευνες νοτίως της Κύπρου. Όλα τα τουρκικά σκάφη συνοδεύονται και από φρεγάτες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

Το «Γιαβούζ» επισκέφθηκε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, τις προηγούμενες μέρες στο πλαίσιο πολυήμερης επίσκεψής του στα κατεχόμενα για επιθεωρήσεις μονάδων του τουρκικού κατοχικού στρατού.

Η Κύπρος σε μεγάλη άσκηση του Ισραήλ

Στο μεταξύ η Κυπριακή Δημοκρατία ήταν ανάμεσα στις δέκα χώρες που συμμετείχαν την περασμένη εβδομάδα στην πολυεθνική άσκηση «Mighty Waves 19», τη μεγαλύτερη που φιλοξένησε ποτέ το ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό, με στόχο την αντιμετώπιση των συνεπειών ενός σεισμού.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Times of Israel», το σενάριο της άσκησης προέβλεπε την αντιμετώπιση των συνεπειών ενός ισχυρού σεισμού στο βόρειο Ισραήλ, με χιλιάδες νεκρούς και πέραν των 100.000 τραυματιών, κατεστραμμένα νοσοκομεία και υποδομές.

Προστίθεται ότι εκπρόσωποι του ναυτικού δέκα χωρών και του ΝΑΤΟ συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι της Χάιφα, με Ισραηλινούς αξιωματούχους να κάνουν λόγο για την μεγαλύτερη ναυτική τους άσκηση. Ο ιστότοπος αναφέρει ακόμη ότι αυτή ήταν η πρώτη άσκηση του ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού, η οποία ήταν επικεντρωμένη αποκλειστικά στην αντιμετώπιση των συνεπειών ενός σεισμού.

ΗΠΑ, Γαλλία και Ελλάδα συμμετείχαν πλήρως, αποστέλλοντας πλοία και προσωπικό στη Χάιφα για να λάβουν μέρος στην άσκηση μαζί με τους Ισραηλινούς συναδέλφους τους. Εκπρόσωποι από την Κύπρο, τη Χιλή, την Ιταλία, τη Γερμανία, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο και το ΝΑΤΟ συμμετείχαν ως παρατηρητές ή έλαβαν μέρος σε πτυχές της άσκησης, όπου δεν απαιτείτο φυσική παρουσία, συμπληρώνεται.

Η πρώτη φάση της άσκησης προωθούσε την εκπαίδευση σε θέματα έρευνας και διάσωσης στην επιφάνεια και τον βυθό της θάλασσας, σε αντικείμενα πρώτων βοηθειών, καθώς και την εκπαίδευση στις βολές και στην αντιαεροπορική άμυνα. Η δεύτερη φάση αφορούσε την υποστήριξη, από πολεμικά πλοία, της ανθρωπιστικής βοήθειας στο λιμάνι της Χάιφα.

Επιπρόσθετα, οι ναυτικές δυνάμεις που έλαβαν μέρος στις ασκήσεις, συμμετείχαν και σε ασκήσεις προσομοίωσης για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα.

Εξάλλου, σε ανάρτηση των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων στο twitter, αναφέρεται ότι το ναυτικό δέκα χωρών – μαζί και η Κύπρος – συναντήθηκαν πλάι πλάι στο Ισραήλ για τη μεγαλύτερη διεθνή άσκηση που φιλοξένησε ποτέ στο ισραηλινό πολεμικό ναυτικό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available