Γιλντιρίμ: Κατεβάσαμε ελληνική σημαία από βραχονησίδα – Κουβέλης: Ακήρυχτος πόλεμος

O πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ. Φωτογραφία: (AP Photo/Lefteris Pitarakis, FILE).

Στη δήλωση πως η ακτοφυλακή της Τουρκίας παρενέβη σε προκλήσεις της Ελλάδας και κατέβασε ελληνική σημαία από βραχονησίδα στο Αιγαίο, προέβη την Δευτέρα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Φώτης Κουβέλης, έκανε λόγο για «ακήρυχτο πόλεμο» στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, αλλά και το «ΑΡ», ο κ. Γιλντιρίμ αναφέρθηκε στην Ελλάδα και έκανε λόγο για ενέργειες της να προκληθεί ένταση.

Κατά το «ΑΡ» ο Τούρκος πρωθυπουργός προειδοποίησε την Ελλάδα να μην προβαίνει σε «προκλήσεις», αφού ελληνική σημαία υψώθηκε σε αμφισβητούμενη βραχονησίδα στο Αιγαίο, απέναντι από την ακτή της τουρκικής πόλης Ντιντίμ (Didim). Ειπε πως η σημαία κατέβηkε από την ακτοφυλακή της Τουρκίας.

Κατά τον κ. Γιλντιρίμ, το περιστατικό ήταν παρόμοιο με αυτό του 1996 στα Ιμια. «Συμβουλή μας προς την Ελλάδα θα είναι να μείνει μακριά από προκλήσεις και αναταραχές…Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τις αναγκαίες απαντήσεις σε τέτοιες τετελεσμένες ενέργειες».

 Διαψεύδει η Ελλάδα

«Με βάση την τελευταία ενημέρωση που έχει ο Ελληνας πρωθυπουργός από το ΥΠΕΘΑ και το ΓΕΝ δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό παραβίασης σε ελληνικό έδαφος», τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Παρόλα αυτά», πρόσθεσε, «συνεχίζουμε τη διερεύνηση του θέματος με ψυχραιμία και με απόλυτη σοβαρότητα».

«Σε κάθε περίπτωση», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, «οφείλω να πω ότι η δήλωση του κ. Γιλντιρίμ είναι απολύτως προκλητική και καταδικαστέα και πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχτεί ούτε τη θεωρία των “γκρίζων ζωνών” ούτε βέβαια οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εδαφικής της κυριαρχίας».

Κουβέλης

«Βρισκόμαστε σε έναν ακήρυχτο πόλεμο στο Αιγαίο αλλά η διάταξη των δικών μας δυνάμεων για τις αναχαιτίσεις γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην έχουμε καταπόνηση των πιλότων μας» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Φώτης Κουβέλης.

Για τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ότι η τουρκική ακτοφυλακή κατέβασε ελληνική σημαία από βραχονησίδα στο Αιγαίο, ο κ. Κουβέλης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, σημείωσε ότι «το υπουργείο Αμυνας γνωρίζει τις πληροφορίες για τα δημοσιεύματα» και τόνισε ότι έχει ζητήσει «ενημέρωση συστηματική και επίμονη από τα αρμόδια όργανα και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων».

Ανεπίσημη μετάφραση της δήλωσης Γιλντιρίμ από τα τουρκικά:

«Γνωρίζουμε πως υπάρχουν μία σειρά από ενέργειες της γείτονας Ελλάδας, που έχουν στόχο να αυξήσουν την ένταση στο Αιγαίο από καιρό σε καιρό. Η αύξηση αυτών των παραβιάσεων έχουν πολλαπλασιαστεί πρόσφατα, ειδικά ως προς το καθεστώς ιδιοκτησίας βραχονησίδων. Προσπάθησαν να βάλουν ελληνική σημαία σε βραχονησίδα…και η ακτοφυλακή έκανε την απαραίτητη παρέμβαση για να την κατεβάσει. Συμβουλεύουμε την Ελλάδα να παραμείνει μακριά από προκλήσεις που θα αυξήσουν την ένταση στις σχέσεις καλές γειτονίας. Δρούμε βάσει του δικαίου καλής γειτονίας και ειδικά αναμένουμε ότι κανείς δεν θα σκεφτεί συμβιβασμό με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Παρά τις συνθήκες, είμαστε αποφασισμένοι να λάβουμε τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available