Το απρόβλεπτο μέλλον

(AP Photo/Petros Giannakouris, FILE)

Πολλές φορές επιθυμήσαμε να είχαμε την ικανότητα να προβλέψουμε το μέλλον! Κι όμως από τα βάθη των αιώνων ο Ισοκράτης μας θυμίζει ότι «Κοινή γαρ η τύχη και το μέλλον αόρατον».

Εντούτοις, παρά την σοφή αυτή ρήση, υπήρξε πάντοτε μια διαχρονική και παγκόσμια ανθρώπινη επιθυμία να μπορέσει κανείς να προβλέψει αυτά που θα μας φέρει αυτό το άγνωστο μέλλον.

Με μαντείες, ρίχνοντας τα χαρτιά, διαβάζοντας τον καφέ και με τόσους άλλους, συνήθως απλοϊκούς και βασισμένους σε προλήψεις τρόπους, ο άνθρωπος έχει προσπαθήσει να ταξιδέψει μέσα στον μελλοντικό χρόνο και να γνωρίσει τα επερχόμενα.

Βέβαια, στο πλαίσιο μιας αναμενόμενης και φυσιολογικής προετοιμασίας για την αντιμετώπιση μελλοντικών εξελίξεων, είναι απόλυτα λογικό και συνηθισμένο για κάθε σοβαρό άτομο, οργανισμό αλλά και μια χώρα, να καταβάλλονται συστηματικές και οργανωμένες προσπάθειες πρόβλεψης με βάση την παρελθούσα πείρα, και την κατά το δυνατόν καλύτερη εκτίμηση των δεδομένων του παρόντος.

Είναι, εν τούτοις, ταυτόχρονα γενικά αποδεκτό ότι, καίτοι μερική πρόβλεψη μπορεί να είναι δυνατή και κατά το πλείστον ευκταία, ποτέ δεν θα μπορέσουμε να προβλέψουμε πλήρως το μέλλον.

Αν όμως κάτι τέτοιο ήταν δυνατόν, θα θέλαμε, αλήθεια, να γνωρίσουμε πλήρως και με ακρίβεια «τι μέλλει γενέσθαι»;

Μήπως ο απρόβλεπτος χαρακτήρας του μέλλοντος, για τον οποίο τόσο συχνά δυσανασχετούμε, ενέχει ταυτόχρονα μια μείζονα ευεργετική, θετική διάσταση;

Μήπως το αναμφισβήτητο γεγονός ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να προβλέψει πλήρως το μέλλον, του προσφέρει την δυνατότητα, του δημιουργεί την ανάγκη πρωτοβουλίας και έγκαιρου σχεδιασμού και, πάνω απ’ όλα, του χαρίζει ελευθερία και ελπίδα;

Διότι, αφού το μέλλον ούτε προβλέπεται πλήρως ούτε είναι προκαθορισμένο, είμαστε ελεύθεροι, μέσα σε ορισμένα βιολογικά και περιβαλλοντικά όρια, να του δώσουμε την κατεύθυνση που επιθυμούμε.

Η ζωή μας είναι ενδιαφέρουσα διότι το μέλλον είναι «αόρατο» και απλώνεται εμπρός μας σαν ένα πέλαγος γεμάτο περιπέτειες και κινδύνους, αλλά και προσδοκίες και ελπίδες, δίνοντάς μας την ελευθερία με τον δικό μας αγώνα και τις δικές μας πρωτοβουλίες να χαράξουμε κατεύθυνση και να επιτύχουμε ή ενδεχομένως ακόμη και να αποτύχουμε, στις επιδιώξεις μας.

Ο «αόρατος» χαρακτήρας του μέλλοντος, συνυφασμένος με την τύχη, μας παρέχει δυνατότητες, επιλογές.

Το μόνο βέβαιο πράγμα που μας υπόσχεται είναι η αλλαγή. Η πραγματικότητα δεν θα μείνει στατική, θα αλλάξει.

Εχουμε όμως, σε σημαντικό βαθμό, την ευκαιρία και την πρωτοβουλία να δώσουμε σε αυτή την αδήριτα επερχόμενη αλλαγή, το χρώμα και τον χαρακτήρα που επιθυμούμε.

Με δυο λόγια, το απρόβλεπτο, το ακαθόριστο του μέλλοντος μάς χαρίζει την ελευθερία να σχεδιάσουμε, να αυτοσχεδιάσουμε και την ελπίδα να επιτύχουμε.

Στο πλαίσιο αυτό των σκέψεων θα πρέπει ίσως να θυμηθούμε και την πατρίδα.

Οι Ελληνες, εν όψει των πολλαπλών πολιτικών αναμετρήσεων του τρέχοντος έτους, επιβάλλεται να χρησιμοποιήσουν με σύνεση και σοφία την ελευθερία και την ευχέρεια επιλογής που τους προσφέρει ο άγνωστος και ακαθόριστος χαρακτήρας του μέλλοντος.

Τίποτα δεν είναι δεδομένο ή προδιαγεγραμμένο.

Οι δικές τους ελπίδες, η διορατικότητα και η πολιτική τους ωριμότητα θα πρέπει να τους οπλίσουν για να διακρίνουν και να απορρίψουν τον λαϊκισμό και τις ψεύτικες υποσχέσεις και να διαμορφώσουν το «αόρατο» μέλλον με σωστές επιλογές, βασιζόμενοι στην αλήθεια και την σοβαρή δουλειά.

Ας ευχηθούμε ότι θα διαμορφωθεί έτσι με τις σωστές αποφάσεις τους μια αισιόδοξη, θετική και παραγωγική μελλοντική πραγματικότητα, η οποία και μόνο μπορεί να εξασφαλίσει την οριστική έξοδο της χώρας από την μακρά πολύπλευρη κρίση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available