Το δίλημμα της Νικόλ Μαλλιωτάκη: Να στηρίξει τον Τραμπ ή όχι;

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Για την βουλευτή της Νέας Υόρκης, τη Νικόλ Μαλλιωτάκη και για κάποιους άλλους Ρεπουμπλικανούς υπάρχει ένα δίλημμα το οποίο διχάζει: Να στηρίξουν τον Ντόναλντ Τραμπ ή όχι;
Η ανερχόμενη Ρεπουμπλικανή Νεοϋορκέζα βουλευτής, με πατέρα Ελληνα και μητέρα Κουβανή, ορθόδοξη χριστιανή στο θρήσκευμα, είναι μία από της δύο Ελληνοαμερικανίδες, οι οποίες έχουν εκλεγεί στη Νέα Υόρκη και η πρώτη Ισπανόφωνη, η οποία έχει εκλεγεί στο Στάτεν Αϊλαντ. Η 35χρονη Νικόλ υποστήριζε τον γερουσιαστή της Φλόριδας, Μάρκο Ρούμπιο, στην κούρσα για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στις εθνικές εκλογές του Νοεμβρίου μέχρι αυτός να αποχωρήσει, και όπως αναφέρει η εφημερίδα «Wall Street Journal», στα περισσότερα μέρη τα οποία επισκέπτεται στους δρόμους του Μπρούκλιν την σταματούν άνθρωποι και την ρωτάνε: «Γιατί πλέον δεν υποστηρίζεις τον Ντόναλντ Τραμπ;».
Η κ. Μαλλιωτάκη άσκησε δημόσια κριτική στη ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ εναντίον των γυναικών και των μουσουλμάνων, ενώ τον έχει κατηγορήσει και για τις παλαιότερες χορηγίες του προς το κόμμα των Δημοκρατικών. Στα τουίτ τα οποία κάνει πάντα προσθέτει ως επίλογο το «Ποτέ τον Τραμπ» (NEVERTRUMP).
Ομως, η Περιφέρειά της είναι γεμάτη με υποστηρικτές του Τραμπ, συμπεριλαμβανομένου και του πατέρα της και πολλοί Ρεπουμπλικανοί ηγέτες στη Νέα Υόρκη της ασκούν πίεση να υποστηρίξει τον εκκεντρικό δισεκατομμυριούχο, δημιουργώντας για την ίδια ένα πρωτόγνωρο δίλημμα.
Εάν ο κ. Τραμπ κερδίσει το χρίσμα, αλλά χάσει στις εθνικές εκλογές του Νοεμβρίου, οι πολιτικοί οι οποίοι θα τον έχουν υποστηρίξει θα στιγματιστούν επειδή δεν αντιστάθηκαν σε έναν άνθρωπο με τόσο στομφώδη ρητορική, η οποία αντίκειται στις παραδοσιακές αρχές των Ρεπουμπλικανών. Εάν δεν τον στηρίξουν, ωστόσο, στην πολιτεία στην οποία οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν να επικρατεί πανηγυρικά, θα έχουν ουσιαστικά ρισκάρει την καταστροφή της καριέρας τους.

Malliotaki
Η κ. Μαλλιωτάκη ισχυρίζεται ότι θα υποστηρίξει τον τελικό αποδέκτη του προεδρικού χρίσματος των Ρεπουμπλικανών, αλλά επιμένει ότι δεν θα ταχθεί με κανέναν πριν από τις προκριματικές εκλογές της Τρίτης.
«Δεν είμαι από αυτούς τους πολιτικούς οι οποίοι πηδάνε στο βαγόνι απλώς και μόνο για να βρίσκονται στην πλευρά του νικητή», λέει χαρακτηριστικά.
Την υποστήριξη της Νικόλ Μαλλιωτάκη την επιζητούν και οι 3 εναπομείναντες Ρεπουμπλικανοί υποψήφιοι ενόψει των προκριματικών εκλογών της Τρίτης στη Νέα Υόρκη.
«Οι συγκεκριμένες προεδρικές προκριματικές εκλογές είναι ναρκοθετημένο πεδίο, ειδικά για έναν νέο άνθρωπο ο οποίος έχει στραμμένα πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας», εξομολογείται ο Μπιλ Νοτζάι, ένας Ρεπουμπλικανός βουλευτής από το Ρότσεστερ, ο οποίος είναι υποστηριχτής του Ντόναλντ Τραμπ και αντιμετωπίζει το ίδιο ζήτημα με την κ. Μαλλιωτάκη. «Γνωρίζει καλά πως εάν τον υποστηρίξει θα το κουβαλάει για πάντα μαζί της», λέει ο Μπιλ Νοτζάι.
Και όμως, όταν η κ. Μαλλιωτάκη στο παρελθόν και συγκεκριμένα το 2013 είχε συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ είχε σχηματίσει διαφορετική άποψη: «Φαινόταν ένας λογικά σκεπτόμενος επιχειρηματίας και όχι ο άνθρωπος που βλέπει κανείς σήμερα στην καμπάνια του ή στην τηλεόραση».
Στη Νέα Υόρκη, μόλις δύο από τους 9 Ρεπουμπλικανούς του Κογκρέσου, δύο από τους 73 Ρεπουμπλικανούς πολιτειακούς νομοθέτες και τρεις σερίφηδες της κομητείας έχουν δηλώσει την στήριξή τους στον Τραμπ.
«Υπάρχει τεράστια ψυχολογική πίεση», αναφέρει ο πολιτειακός βουλευτής Ντιν Μάρεϊ, ένας Ρεπουμπλικανός από το Λονγκ Αϊλαντ, ο οποίος αντιμετωπίζει το ίδιο δίλημμα με την Νικόλ Μαλλιωτάκη, καθώς υποστήριζε και αυτός τον Μάρκο Ρούμπιο. «Υπάρχουν συνάδελφοι από την άλλη πλευρά που μας πειράζουν για το τι πρόκειται να κάνουμε, οι οποίοι δεν νομίζω ότι συνειδητοποιούν πόσο δύσκολο ζήτημα είναι για εμάς».
Και αν για την Νικόλ Μαλλιωτάκη ήταν εύκολο να ταχθεί με το μέρος του Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος είναι γόνος Κουβανών μεταναστών, γεγονός που την έκανε να ταυτίζεται λόγω της κουβανικής και ελληνικής καταγωγής της, το ερώτημα αν θα υποστηρίξει τον Ντόναλντ Τραμπ απαντάται πάρα πολύ δύσκολα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available