Το δεύτερο δεκαπενθήμερο Φεβρουαρίου η συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί

Μέσω του κυβερνητικού Εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου, έκανε τα πρώτα του σχόλια για το επίμαχο δημοσίευμα ο πρόεδρος Αναστασιάδης (Φωτογραφία: Χρίστος Αβρααμίδης/ΓΤΠ).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Συνάντηση θα έχουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου.

Η συνάντηση «κλείδωσε» μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν με πρωτοβουλία του Κυπρίου προέδρου το πρωί της Τετάρτης και ανακοινώθηκε από την κυπριακή προεδρία.

Την επικοινωνία Αναστασιάδη-Ακιντζί είχε προαναγγείλει νωρίτερα σε δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου ο οποίος σχολίασε και τις εξελίξεις μετά την νέα περιοδεία της Τζέιν Χολ Λουτ αλλά και τη συνάντηση Ερντογάν-Τσίπρα στην οποία συζητήθηκε και το Κυπριακό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τις συναντήσεις του με την Τζέιν Χολ Λουτ, την Κυριακή και τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε την προσωπική παρέμβαση της ειδικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα προς την κατεύθυνση του Μουσταφά Ακιντζί, προκειμένου ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων να καταθέσει γραπτώς τις απόψεις του επί όλων των πτυχών του Πλαισίου Γκουτέρες.

Όπως ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε προς την Τζέιν Χολ Λουτ, η κατάθεση και από τουρκοκυπριακής πλευράς των θέσεών της επί του Πλαισίου Γκουτέρες θα συνέβαλλε στο να αρχίσει ένας διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών.

Σε συνέντευξη του στον Αντέννα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως αυτό που διαμήνυσε προς τον κ. Ακιντζί είναι ότι ο ίδιος δέχεται να μπουν οι προτάσεις γραπτώς της τουρκοκυπριακής πλευράς πάνω σε οποιοδήποτε κείμενο του Πλαισίου Γκουτέρες. Δηλαδή, θα μπορούσε οι προτάσεις της τ/κ πλευράς να είναι στη βάση της ερμηνείας που δίνει η τουρκική πλευρά στο πλαίσιο του ΓΓ ΟΗΕ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν υπήρξε καμιά θετική υπήρξε ανταπόκριση από τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων.

Στο μεταξύ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο Προεδρικό Μέγαρο, σχετικά με τη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόεδρομος Προδρόμου σημείωσε ότι «όπως είναι καλά γνωστό υπάρχουν μεγάλα ζητήματα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και είναι θετικό το να υπάρχει διάλογος. Όσον αφορά τη συζήτηση που θα έχει κάνει ο κ. Τσίπρας με τον κ. Ερντογάν για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει επικοινωνία με τον κ. Τσίπρα μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης και θα τύχει ενημέρωσης» είπε.

Υπέδειξε στη συνέχεια ότι οι αναφορές που έγιναν «δείχνουν ακριβώς ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, όπως ακριβώς και η ελληνοκυπριακή πλευρά, στη βάση των αποφάσεων και των ψηφισμάτων των ΗΕ και επιθυμούμε – και αυτό μετέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός – την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατόν».

«Ακούσαμε – πρόσθεσε – και τα σχόλια του Τούρκου Προέδρου και, όπως η Ελλάδα στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων πρόσφατα έχει προσφερθεί και έχει κάνει ξεκάθαρη τη θέση της ότι δεν θεωρεί πως χρειάζεται να συνεχίσει να είναι εγγυήτρια μετά τη λύση, αναμένουμε ότι κάτι ανάλογο θα πρέπει να πράξει και η Τουρκία».

Ερωτηθείς αν βλέπει να υπάρχει αλλαγή στάσης της τουρκικής πλευράς, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η κα Λουτ θα συνεχίσει τις προσπάθειες για συνομολόγηση των όρων αναφοράς με επαφές με τις εγγυήτριες δυνάμεις. Αναμένουμε, λοιπόν, αυτά, τα οποία η Τουρκία μέσα στον κύκλο των επαφών με την κα Λουτ, θα καταθέσει. Σημασία έχει η Τουρκία να καταθέσει θετική πρόταση και πολιτική βούληση στην προσπάθεια που γίνεται μέσω της κας Λουτ».

Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού προς τον Τούρκο Πρόεδρο για πραγματοποίηση προπαρασκευαστικού διαλόγου για το Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η Ελλάδα, ήδη, από τις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά έχει πάρει μια ξεκάθαρη θέση. Με δεδομένη μάλιστα και τη θέση που πήρε το Ηνωμένο Βασίλειο ως προς τις εγγυήσεις, αναμένουμε ότι και η Τουρκία σε κάποια στιγμή θα διαμορφώσει μια ανάλογη εποικοδομητική θέση, διότι οι διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά είχαν προσκρούσει στο εμπόδιο αυτό, της τουρκικής στάσης».

Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει επίσκεψη του Γάλλου Πρέσβη στη ναυτική Βάση στο Μαρί και στην αεροπορική Βάση «Α. Παπανδρέου» και ερωτηθείς αν αυτό σημαίνει ενίσχυση της συνεργασίας της Δημοκρατίας με τη Γαλλία στον αμυντικό τομέα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία παρέχει διευκολύνσεις, είναι γνωστό, σε φίλες χώρες – πόσω μάλλον στη Γαλλία, η οποία είναι και εταίρος μας στην ΕΕ – τόσο στον ναυτικό όσο και αεροπορικό τομέα. Σε αυτά τα πλαίσια είναι που εντάσσεται και η επίσκεψη αυτή. Είναι επίσης γνωστό» πρόσθεσε ότι «η Κυβέρνηση βρίσκεται σε διαβουλεύσεις για την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων με τη Γαλλία. Υπάρχει μια πολύ καλή συνεργασία που ενισχύεται από την παρουσία γαλλικών συμφερόντων στον ενεργειακό τομέα και στη συνέχεια όταν υπάρξουν απτά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available