Το δικό μας «el clasico»

Γκρικ Αμέρικαν και Παγκύπριος. Φωτογραφία: Παγκύπριος

Παγκύπριος – Γκρικ Αμέρικαν έχουμε την Κυριακή (9 Δεκεμβρίου) ανήμερα της Αγίας Αννης και πραγματικά αυτό είναι το δικό μας «el clasico». Τα άλλα, -τα φιγουράτα- όπως του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό, της Μπόκα Τζούνιορς με την Ρίβερ Πλέιτ, της Μπαρτσελόνα με τη Ρεάλ, της Ρέιντζερς με τη Σέλτικ και άλλα είναι… ξένα.

Είναι ντέρμπι που έχουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες. Ιδιαιτερότητες που στηρίζονται είτε σε ταξικές διαφορές όπως στην Ισπανία και στην Αργεντινή, είτε σε θρησκευτικές διαφορές όπως στη Σκωτία, είτε… πόλεων με… ολίγο ταξική διαφορά όπως είναι στην πατρίδα οι «αιώνιοι».

Στην Ομογένεια όμως το δικό μας «el clasico» είναι εντελώς διαφορετικό. Εντελώς ιδιαίτερο. Εντελώς μοναδικό στον κόσμο. Παγκύπριος και Γκρικ Αμέρικαν δεν έχουν θρησκευτικές διαφορές, δεν έχουν ταξικές διαφορές, δεν έχουν γεωγραφικές διαφορές, δεν έχουν οικονομικές διαφορές, δεν έχουν τίποτα, καμία διαφορά, δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα.

Εχουν τον ίδιο στόχο και τον ίδιο σκοπό, τον Ελληνισμό. Και οι δύο κρατούν τις σημαίες της Ελλάδας και της Κύπρου και κάνουν ό,τι μπορούν για να ακούγονται αυτά τα δύο ελληνικά ονόματα. Και ακούγονται και μάλιστα είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές του Ελληνισμού σε συλλογικό αθλητικό επίπεδο -γιατί σε ατομικό επίπεδο ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι ό,τι καλύτερο.

Για πολλές δεκαετίες οι δύο ομάδες ήταν στην κορυφή του ποδοσφαίρου στην Αμερική, τα ονόματά τους, όπως και των πολλών Ελλήνων παιχτών που είχαν ακουγόντουσαν παντού, οι σημαίες μας ήταν αναγνωρίσιμες σε όλη την Αμερική και φυσικά έχουν φέρει στην Αμερική τα μεγαλύτερα ονόματα της ποδοσφαιρικής Ελλάδας.

Παγκύπριος και Γκρικ Αμέρικαν για πολλές δεκαετίες ήταν οι καλύτεροι συμπαίκτες, το καλύτερο δίδυμο σε μία πανίσχυρη ελληνική ομάδα που λέγεται Ομογένεια.

Μπορεί να έχουν μείνει σαν… «αιώνιοι» ή σαν «el clasico» αλλά αυτά είναι για τους φιλάθλους, για τα… ταμπλόιτ, για το όνομα. Στην πραγματικότητα είναι δύο ομάδες με τον ίδιο στόχο, με τον ίδιο σκοπό εδώ και πολλές δεκαετίες. Γεννήθηκαν για να είναι κομμάτι της Ελλάδας και της Κύπρου στην Αμερική. Οπως άλλωστε είναι και πολλές άλλες ομάδες που, πλέον, «ζουν» ή όχι, στο ομογενειακό ποδόσφαιρο.

Γκρικ Αμέρικαν και Παγκύπριος όμως ζουν και βασιλεύουν. Αν μάλιστα ο «Ιστορικός» είχε και το «σπίτι του» τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα για τον σύλλογο. Αλλά δυστυχώς το ελληνικό DNA είναι παντού το ίδιο. Και δυστυχώς μέσα του έχει και… προδοσίες. Αλλωστε, μην ξεχνάμε «τα κάστρα πέφτουν από μέσα», και ελληνικά Κάστρα όπως η Πόλη και οι Θερμοπύλες έπεσαν από μέσα.

Ομως και οι δύο έμειναν στην Ιστορία για χρόνια και ειδικά οι Θερμοπύλες αποτέλεσαν πολύ καλό μάθημα στους Ελληνες για να πετύχουν την επόμενη, καθοριστική νίκη απέναντι στους Πέρσες.

Και πιστεύω ότι έτσι θα γίνει και για τον Γκρικ Αμέρικαν. Εχασε από μέσα το «σπίτι» του, αλλά, αργά ή γρήγορα, θα αποκτήσει άλλο και θα αποτελέσει το εφαλτήριο για την αναγέννησή του. Ηδη, φέτος, «γέννησε» δύο ακόμα ομάδες. Και ω τι ειρωνεία, γι’ αυτούς που έριξαν το «σπίτι του» και έλεγαν ότι δεν έχει ομάδες και δη Ελληνες παίκτες, και οι «νεογέννητες» ομάδες είναι γεμάτες Ελληνες…

Ο Γκρικ Αμέρικαν έχει το μεγάλο όνομα, το βαρύ όνομα -όπως άλλωστε και ο Παγκύπριος- και το μόνο που του λείπει είναι το «σπίτι του» για να έχει έσοδα. Θα γίνει κι αυτό. Σίγουρα θα γίνει. Και τότε η ομάδα θα πάρει το δρόμο της. Και όλοι αυτοί που λένε για τη μη ελληνικότητα της πρώτης ομάδας σίγουρα θα αλλάξουν γνώμη. Αυτό που έγινε με το «σπίτι» του Γκρικ Αμέρικαν δεν ήταν σωστό, όμως ομάδες με τέτοια ιστορία δεν χάνονται και μόνο κερδισμένες βγαίνουν.

Από την μεριά του ο Παγκύπριος είναι ένα κομμάτι ενός οργανισμού που χαίρει άκρας υγείας και για δεκαετίες είναι φωνή, εικόνα και έδαφος της Κύπρου στην «καρδιά» της Αμερικής, στην «καρδιά» της Νέας Υόρκης.

Παγκύπριος και Γκρικ Αμέρικαν, Γκρικ Αμέρικαν και Παγκύπριος είναι οι οδηγοί για πολλές ομάδες που ακολουθούν τον ίδιο δρόμο, της διαφήμισης της Ελλάδας και του κυματισμού της σημαίας του Ελληνισμού. Γι αυτό και όλες οι ομάδες, όλοι οι Σύλλογοι, όλοι οι οργανισμοί της Ομογένειας θέλουν στήριξη και υποστήριξη από όλους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available