Το ΔΝΤ επιφυλακτικά αισιόδοξο για την ελληνική οικονομία

H Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. (AP Photo/Susan Walsh)

ΑΘΗΝΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Αισιόδοξο για την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ελλάδα δήλωσε την Παρασκευή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με την ολοκλήρωση της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Ωστόσο, πιέζει την κυβέρνηση να μείνει σταθερή στις μεταρρυθμίσεις για να διατηρήσει τη θετική πορεία.

Σύμφωνα με το «Associated Press» που εκδόθηκε μετά από ένα πενθήμερο αξιολόγησης στην Αθήνα με κυβερνητικούς αξωματούχους, η λαβωμένη οικονομία θα έχει ανάπτυξη το 2019 2,4% από το 2,1% που είχε το 2018. Παράλληλα, ανέφερε ότι η ικανότητα της χώρας να αποπληρώσει τους πιστωτές της παραμένει ισχυρή μεσοπρόθεσμα.

Ειδικότερα, πάντως, το ΔΝΤ ζήτησε μείωση της φορολόγησης στους μισθούς και στα επιχειρηματικά κέρδη, που θα καλυφθεί από επέκταση της φορολογικής βάσης μέσω περιορισμού του αφορολόγητου το 2020.

Επίσης, στην αναφορά που δημοσίευσε μετά την επίσκεψη των θεσμών το ΔΝΤ καλεί το οικονομικό επιτελείο να καταρτίσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης που θα εφαρμοστεί εφόσον οι δικαστικές διεκδικήσεις συνταξιούχων και η αύξηση του κατώτατου μισθού προκαλέσουν «σοκ» στα δημοσιονομικά.

Στο κείμενο δεν γίνεται αναφορά στην πρόθεση της κυβέρνησης να επιδιώξει διατήρηση του αφορολόγητου στα σημερινά επίπεδα. Αντίθετα, υπάρχει προειδοποίηση ότι οι επενδύσεις και η μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη μπορεί να αποδυναμωθούν εάν η Αθήνα υποκύψει σε «μεταρρυθμιστική κόπωση (ή και αντιστροφές)» στο πλαίσιο των επερχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων.

Κάνοντας ειδική μνεία στην αγορά εργασίας, το Ταμείο καλεί την Αθήνα να βρει μέτρα που θα διαφυλάξουν την ανταγωνιστικότητα στην αγορά εργασίας, ζητώντας αύξηση της «ευελιξίας» ως αντιστάθμισμα για την επικείμενη κατάργηση του υπακατώτατου μισθού και για μισθολογικές αυξήσεις που «υπερβαίνουν» την παραγωγικότητα.

Μία ακόμα δυνατότητα, αναφέρει, είναι να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις στην αγορά αγαθών, με απώτερο στόχο να περικοπεί το εργασιακό κόστος.
Το ΔΝΤ καλεί επίσης την κυβέρνηση να επανεξετάζει το πλαίσιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και να «διευκολύνει» τη χρήση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και των εξωδικαστικών συμβιβασμών για οφειλέτες.

Η έκθεση των θεσμών αναμένεται τον Φεβρουάριο και θα εστιάζει στα 16 μέτωπα που δεν έχει κλείσει η Ελλάδα.

Πηγές: «ΑΡ», «Σκάι»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available