Το ελληνικό ντονέρ, σήμα κατατεθέν του Χάλιφαξ

Το παραδοσιακό ντονέρ σε ψωμάκι. Πηγή: Wikimedia Commons

ΧΑΛΙΦΑΞ. ΚΑΝΑΔΑΣ. Παρόλο που το ντονέρ επελέγη ως το επίσημο φαγητό του Χάλιφαξ για το 2015, η συνταγή είναι κατά βάση ελληνική. Αλλά η συνοδευτική του σάλτσα εφευρέθηκε στην Ανατολική Ακτή, ισχυρίζεται ένας Ελληνας, ειδικός του ντονέρ.

Ο Μιχάλης Νικολετόπουλος (Michael Nicoletopoulos) εργάζεται ως οικονομικός σύμβουλος, αλλά τον Ιούνιο βγάζει το κοστούμι του και φοράει ποδιά για να μαγειρέψει εδέσματα για τους καλεσμένους του Ελληνικού Φεστιβάλ του Χάλιφαξ.

«Χρησιμοποιώ την εμπειρία του παρελθόντος για να βεβαιωθώ ότι το ντονέρ είναι καλό», δήλωσε ο Νικολετόπουλος στην τοπική εφημερίδα «The Chronicle Herald». «Ο πατέρας μου ήταν ιδιοκτήτης ενός εστιατορίου ντονέρ πριν από 35 χρόνια», λέει.

«Τα παλιά χρόνια, έκαναν τον γύρο όπως το ντονέρ αλλά με τζατζίκι και όχι τη γλυκιά σάλτσα που βάζουμε στο ντονέρ. Οι Ελληνες που ήρθαν στο Χάλιφαξ εφεύραν τη γλυκιά σάλτσα επειδή δεν άρεσε σε όλους το τζατζίκι», τονίζει.

Με τη γλυκιά σάλτσα του ντονέρ, οι Ελληνες μετανάστες μπορούσαν να δημιουργήσουν μια «Nova Scotian» μια διαφορετική έκδοση του ελληνικού γύρου. Η σάλτσα, φτιαγμένη από γάλα, ζάχαρη, ξύδι και σκόρδο, εξισορροπεί την πικάντικη γεύση του κρέατος.

«Το κρέας που χρησιμοποιείται για το ντονέρ έχει πολλά μπαχαρικά… Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται το πιπέρι καγιέν και η ρίγανη», δήλωσε ο Νικολετόπουλος. Το κόλπο για ένα καλό ντονέρ είναι «να χρησιμοποιείτε καλή ποιότητα βοδινού κρέατος, χωρίς ενισχυτικά γεύσης αλλά και έναν συνδυασμό από μπαχαρικά».

Η συνταγή έχει διαφορετικές εκδοχές στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Ευρώπη. Η λέξη ντονέρ έχει τουρκική καταγωγή και θα πει «περιστροφή του κρέατος». Το ελληνικό όνομα είναι γύρος και η λέξη σημαίνει περιστροφική κίνηση. Σε αραβικές χώρες όπως η Συρία και ο Λίβανος, ονομάζεται «σαβάρμα» και τόσο ο τρόπος παρασκευής όσο και η γεύση του είναι παρόμοια.

Τα ντονέρ κάποτε φτιάχνονταν από αρνί, αλλά το βοδινό αποτελεί πλέον την βασική πρώτη ύλη. Από την άλλη πλευρά, το σαβάρμα αποτελείται κυρίως από κοτόπουλο που κόβεται σε φέτες και ψήνεται στα κάρβουνα. Στη συνέχεια, κόβεται όπως ο γύρος και σερβίρεται σε ψωμάκι.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available