Και το Εντμοντον στον Καναδά αναγνωρίζει την Γενοκτονία Ποντιακού Ελληνισμού

Η απόφαση του δημάρχου του Έντμοντον -5ης μεγαλύτερης πόλης του Καναδά- Ντον Ίβεσον με την οποία ανακηρύσσεται η 19η Μαΐου Ημέρα Μνήμης για την Ποντιακή Γενοκτονία.

Του Ζώη Μαρίνου.

ΜΟΝΤΡΕΑΛ. Το Εντμοντον, πρωτεύουσα της επαρχίας Αλμπέρτα στο δυτικό Καναδά, με πληθυσμό περίπου ενός εκατομμυρίου κατοίκων, προστίθεται στις μεγάλες καναδικές πόλεις που αναγνωρίζουν τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Την Πέμπτη δόθηκε στη δημοσιότητα από το Εθνικό Ελληνοκαναδικό Κογκρέσο απόφαση του δημάρχου της πόλης Ντον Ιβεσον με την οποία ανακηρύσσεται η 19η Μαϊου Ημέρα Μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας.

Η εβδομάδα αυτή χαρακτηρίστηκε για τον Ελληνισμό του Καναδά από σημαντικές επιτυχίες στο μέτωπο της αναγνώρισης της Γενοκτονίας με πρώτο σταθμό την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Μόντρεαλ το βράδυ της Δευτέρας και στη συνέχεια της απόφασης του δήμου Βανκούβερ, όπως έχει αναφέρει ο «Ε.Κ.».

Παράλληλα, και άλλοι μικρότεροι δήμοι πήραν αντίστοιχες αποφάσεις, όπως η πόλη της Ρετζίνα στην επαρχία Σασκάτσουαν. Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου έχει, επίσης, αναγνωριστεί από το Τορόντο, την Οττάβα και μικρότερους δήμους στις επαρχίες του Κεμπέκ και του Οντάριο.

Εύλογη η ικανοποίηση των επικεφαλής του Εθνικού Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου από τις τελευταίες εξελίξεις, όπως επίσης και βαθιά η ικανοποίηση των ποντιακών συλλόγων και οργανώσεων στον Καναδά αλλά και σε όλη την Ομογένεια.

«Είναι αποφάσεις με ιστορικό χαρακτήρα», λένε ο πρόεδρος του Κογκρέσου Δρ Θεόδωρος Χαλάτσης και ο αντιπρόεδρος Κώστας Πάππας.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available