Το θέμα της Novartis

Τα γραφεία της Novartis στη Μεταμόρφωση.(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Εκεί που νομίζαμε ότι είχε ατονήσει, τουλάχιστον πολιτικά, το θέμα της Novartis και ότι πέρα από τη δωροδοκία κάποιων γιατρών δεν προέκυπταν στοιχεία κατά πολιτικών, βλέπουμε να επανέρχεται το θέμα και μάλιστα δυναμικά.

Μόλις την Τρίτη κατατέθηκε στη Βουλή διαβιβαστικό να αρθεί η ασυλία του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Λοβέρδου, για την πράξη της παθητικής δωροδοκίας.

Προς υπεράσπισή του, ο πρώην υπουργός Αδωνις Γεωργιάδης, που τον διαδέχθηκε στο υπουργείο την επίμαχη περίοδο της διακυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, λέει ότι ο κ. Λοβέρδος κατά τη θητεία του προκάλεσε την μήνιν των ξένων φαρμακευτικών εταιρειών καθώς γλίτωσε από το κράτος ένα δισ. ευρώ, καθιστώντας τα φάρμακα φθηνότερα.

Οσο για την ουσία του σκανδάλου δεν μπορούμε να μπλέξουμε στις δικογραφίες. Και πάντα είμαστε της θέσης ότι όποιος βάζει το δάχτυλο στο μέλι πρέπει να τιμωρείται παραδειγματικά.

Και ασφαλώς η Novartis, όπως και η Siemens και άλλες πολυεθνικές εταιρείες, συνηθίζουν να δωροδοκούν προκειμένου να κάνουν δουλειές. Και σχεδόν πάντα οι έρευνες ξεκινούν από τις ΗΠΑ, που θεωρούν ποινικό αδίκημα τη δωροδοκία.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ στην υπόθεση της Novartis δεν ερεύνησαν ούτε στο εσωτερικό, και κυρίως ούτε στο εξωτερικό πολιτικά πρόσωπα.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση αποπειράθηκε να κατηγορήσει 10 πολιτικούς, ανάμεσά τους δύο πρώην πρωθυπουργούς.

Η αντιπολίτευση κάνει λόγο για ένα ακόμα πολιτικό φιάσκο. Από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που είχαν κατηγορηθεί και στοχοποιηθεί από την κυβέρνηση, για τα τέσσερα η υπόθεση μπαίνει στο αρχείο, για άλλα πέντε θα συνεχιστεί η έρευνα μέχρι τέλους του μήνα, για να μην πάει η χώρα σε εκλογές με το θέμα ανοικτό και τώρα ζητείται από τη Βουλή να δοθεί άδεια, προκειμένου να εξετασθεί ως ύποπτος για το αδίκημα δωροδοκίας ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο κ. Λοβέρδος ασφαλώς είναι αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίον. Οπότε δεν αναφερόμαστε σε αυτό.

Αντίθετα, δυστυχώς, η υπόθεση της Novartis εξακολουθεί να δημιουργεί ερωτηματικά για τη στάση της κυβέρνησης:

Δεν άφησε την Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της κανονικά, αλλά ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλος, παρασύροντας και τον Πρωθυπουργό, είχε σπεύσει να μιλήσει μέσα στη Βουλή για το μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης, που σημαίνει είχε προλάβει τη Δικαιοσύνη, αν και δεν είχε καν δικαίωμα να γνωρίζει την πορεία της ανάκρισης, όπως και κάποιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Οι μαρτυρίες είχαν στηριχθεί σε κάποιους κρυφούς μάρτυρες, προστατευόμενους δηλαδή, από τους οποίους δύο βγήκαν και είπαν ξεκάθαρα ότι δεν γνώριζαν για χρηματισμό πολιτικών προσώπων.

Και όντως το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών δεν έδειξε περίεργο χρήμα για κανέναν.

Πιστεύουμε ότι το καλύτερο για την Ελλάδα είναι να ξεκαθαρίσει το θέμα. Οχι όπως-όπως. Επειδή στη γενέτειρα αμφισβητείται στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ και η Δικαιοσύνη, είναι δικό της θέμα να αποδείξει την αντικειμενικότητά της. Και για πρώτη φορά υπάρχουν πορίσματα για τα ίδια πρόσωπα κατά δόσεις.

Επιμένουμε να τιμωρηθούν όσοι δοκίμασαν το μέλι. Αλλά και να αθωωθούν πανηγυρικά όσων αδίκως ενεπλάκη το όνομά τους στην υπόθεση, με παράλληλη τιμωρία εκείνων που αδίκως τους έμπλεξαν, εφόσον αποδειχτεί ότι το έκαναν από πολιτικό δόλο.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available