Το θέμα των μοναχών της Μονής των Αγίων Πάντων πρωτοσέλιδο στη «New York Post»

Το σχετικό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «New York Post» .

Η μεγάλης κυκλοφορίας αμερικανική εφημερίδα «New York Post» («Νιου Γορκ Ποστ») αφιέρωσε, την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018, το πρώτο της θέμα στον Αρχιμανδρίτη Γεράσιμο Μακρή, ιερατικό προϊστάμενο της κοινότητας του Τιμίου Σταυρού Μπρούκλιν και τις μοναχές της Μονής των Αγίων Πάντων στο Calverton του Λονγκ Αϊλαντ Νέας Υόρκης.

Το δημοσίευμα, το οποίο κάνει αναφορά στην Αγγλόφωνη έκδοση του «Εθνικού Κήρυκα», «The National Herald», το υπογράφει η δημοσιογράφος Melissa Klein και είναι διανθισμένο με φωτογραφία του ιερού ναού του Τιμίου Σταυρού Μπρούκλιν.

Στο δημοσίευμα αναγράφεται ανάμεσα στα άλλα, πως «δύο μοναχές από το Λονγκ Αϊλαντ έχουν γίνει ακτιβίστριες στο κίνημα ‘Church Too’ (η Εκκλησία επίσης) δημοσιεύοντας δημοσίως σχόλια για να σταματήσει η κακοποίηση ‘σε κοινότητες πίστεως», ενώ ταυτόχρονα «επιτράπηκε στον επικεφαλής της Μονής τους, ο οποίος είναι ιερέας και κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση, να επανέλθει στην εκκλησία του στο Μπρούκλιν».

Σημειώνεται ακόμη στο δημοσίευμα, πως «οι Ελληνορθόδοξες μοναχές, φορώντας την μοναστική τους περιβολή, ξεκίνησαν τις εκστρατείες τους στο Instagram και στο Facebook τον Οκτώβριο όταν ο Πανοσιολογιότατος Γεράσιμος Μακρής επαναδιορίσθηκε στην κοινότητα του Τιμίου Σταυρού στο Μπρούκλιν. Ο Μακρής, ένας αγέρωχος τύπος, ο οποίος επιμένει να του φιλούν οι ενορίτες το χέρι, ομολόγησε ‘απρεπείς επικοινωνίες με δύο ενήλικες γυναίκες’ και το Πνευματικό Δικαστήριο της Αρχιεπισκοπής σύστησε να μην διοριστεί. Ωστόσο, ούτως ή άλλως τον διόρισαν πάλι οι ανώτεροι της Αρχιεπισκοπής».

Το δημοσίευμα κάνει αναφορά και υπενθυμίζει την περίπτωση του Γεωργίου Πασιά, ο οποίος σήμερα είναι καθηρημένος.

Γράφει ακόμα, πως «όταν στις 10 Οκτωβρίου που επέστρεψε ο Μακρής στην κοινότητα, οι μοναχές άρχισαν να προωθούν αλλαγή δημόσια, δημοσιεύοντας φωτογραφίες τους με τα μηνύματα ‘πιστεύετε αυτούς που έχουν επιβιώσει, η σιωπή δεν είναι πνευματική, να σταματήσει η κουλτούρα του βιασμού και πάρετε θέση’. Ακόμα, σε σχόλιό τους τον Νοέμβριο έγραψαν ‘η σεξουαλική κακοποίηση είναι πραγματικότητα. Συμβαίνει στις οικογένειές μας, στις τοπικές κοινότητες, ακόμα και στις κοινότητες πίστεως, σε κάθε Χριστιανική Δικαιοδοσία συμπεριλαμβανομένης και της Ορθόδοξης Εκκλησίας’».

Αναφέρει το δημοσίευμα πως ο Επίσκοπος Αντώνιος Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής δήλωσε στη «New York Post» πως «οι ισχυρισμοί εμφανίστηκαν το φθινόπωρο του 2017 από μία γυναίκα η οποία δεν αισθάνθηκε άνετα με τις συναντήσεις (interactions) με τον ιερέα συμπεριλαμβανομένων θωπειών (hugs) οι οποίες διαρκούσαν πολύ κ.λπ., αλλά τίποτε υπερβολικά σεξουαλικό». Είπε ακόμα (ο Αντώνιος) πως «ελέχθη στον Μακρή να μην έχει καμία επικοινωνία με την γυναίκα. Στη διάρκεια μιας συνεδρίασης τον Ιανουάριο, ο ιερεύς αποκάλυψε ότι είχε σχέσεις με δύο άλλες γυναίκες και ενώ δεν ήταν από τις συνηθισμένες σεξουαλικές επαφές που νομίζει κάποιος, ήταν ακατάλληλες (inappropriate). Τέθηκε αμέσως σε αργία». Ο Αντώνιος συμπλήρωσε πως «οι γυναίκες δεν επικοινώνησαν με την Αρχιεπισκοπή».

Ο Αντώνιος δήλωσε ακόμα στη «NYP» πως «ο Μακρής στάλθηκε για θεραπεία, αλλά προς έκπληξη οι ενορίτες τον ήθελαν να επιστρέψει» και τόνισε πως «πληροφορηθήκαμε ότι οι ενορίτες θα έρχονταν να κάνουν διαμαρτυρία μπροστά στην Αρχιεπισκοπή ζητώντας την επιστροφή του ιερέα τους. Δεν θα επανέφερα τον ιερέα στην προηγούμενη κοινότητά του έπειτα από αυτό που είχε συμβεί, αλλά το έκανα από ποιμαντική ευαισθησία λόγω της επιθυμίας της συντριπτικής πλειοψηφίας των ενοριτών που ζητούσαν την επιστροφή του».

Το δημοσίευμα κάνει επίσης αναφορά στον Ναό του Αγίου Νικολάου και ομιλεί για «οικονομικό σκάνδαλο στην Αρχιεπισκοπή».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available