Το θράσος του κ. Κοτζιά

Ο κ. Νίκος Κοτζιάς. Φωτογραφία αρχείου: Ευρωκίνηση/Γιώργος Κονταρίνης.

Ο αρχιτέκτονας της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, έχει από καιρό υπερβεί τα όρια πολιτικού πολιτισμού.

Συμπεριφέρεται με έναν τρόπο που αποδεικνύει ότι υπήρξε θιασώτης αυταρχικών καθεστώτων που δεν τους άρεσε η ελευθερία του Τύπου. Και κάποτε θα πρέπει ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου να εξηγήσει γιατί τον είχε σύμβουλό του στο υπουργείο Εξωτερικών.

Είναι αλήθεια ότι ο κ. Κοτζιάς δεν πολυμιλάει. Κρατάει συνήθως χαμηλούς τόνους και μετρημένες απαντήσεις μέχρι που κάποιες στιγμές ξεσπάει. Ξεσπάει όμως μειλίχια εκεί που νομίζει ότι τον παίρνει. Σε ανθρώπους που μπορεί να υβρίζει ή να μηνύει. Και βέβαια όσο θα τον κυνηγάει σαν τις Ερινύες η Συμφωνία των Πρεσπών τόσο θα αντιδρά θυμωμένα.

Κάποτε μιλώντας στην κα Ντόρα Μπακογιάννη στην ελληνική Βουλή είχε πει: «Κάποιοι πρέπει να καταλάβουν ότι το υπουργείο Εξωτερικών δεν είναι ούτε προσωπική, ούτε οικογενειακή υπόθεση. Το ΥΠΕΞ και η εξωτερική πολιτική ανήκει στον ελληνικό λαό και στην ελληνική κοινωνία και αυτούς εξυπηρετεί, όχι πελατειακές σχέσεις».

Πολύ σωστά. Αλλά ολοφάνερα ήταν ο ίδιος που δεν το κατάλαβε.

Αν ήθελε μία αποδεκτή από το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού συμφωνία με τα Σκόπια θα είχε καλέσει τους διπλωμάτες της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ, που είχαν μεγάλη εμπειρία, και θα κανόνιζαν μία διακομματική επιτροπή που πιθανώς να έφτανε σε μία συμφωνία αποδεκτή από την πλειοψηφία του λαού και των κομμάτων.

Οχι! Προτίμησε να διαβουλευτεί μυστικά, ενημέρωσε κάνα δυο φορές το αρμόδιο Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας χωρίς πολλές λεπτομέρειες και τελικά μαζί με τον Πρωθυπουργό υπέγραψαν μία στρεβλή συμφωνία για την οποία κάνουν τα αδύνατα δυνατά να ξεχάσει ο λαός.

Και επειδή δεν ξεχνάει ο μέσος Ελληνας και ειδικά οι Μακεδόνες, ούτε οι ομογενείς, τότε χάνουν την ψυχραιμία τους.

Οι Μακεδόνες που θεώρησαν τη συμφωνία ως αρχή κακών είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ «ακροδεξιοί, εθνικιστές και ενίοτε φασίστες».

Το είπε ο κ. Κοτζιάς στο Μόναχο, όπως θα διαβάσετε στον «Ε.Κ.»: «Βούλωσέ το και άκου χουντικέ». Αυτό είπε κοτζάμ επιστήμονας και καθηγητής σε ένα νέο άνθρωπο, έναν Μακεδόνα, τον κ. Γιάννη Γκέκα.

Με τη σειρά του ο κ. Γκέκας δήλωσε μέσω του «Πρώτου Θέματος»: «Δεν είμαι ούτε χουντικός, ούτε χρυσαυγίτης. Είμαι Ελληνας Μακεδόνας που απλά έθεσα μια ερώτηση στον κ. Κοτζιά ο οποίος αντί να απαντήσει άρχισε να βρίζει».

Τα σχόλια δικά σας για τις αντιδράσεις που δεν χαρακτηρίζουν τουλάχιστον πολιτικό πολιτισμό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available