Το Κεμπέκ θα αποφασίσει για την «Παναγίτσα» στο Μόντρεαλ

Ο Μητροπολίτης Τορόντο κ.κ. Σωτήριος (δεξιά) στην τελευταία επίσκεψή του στην «Παναγίτσα», μαζί με τους Νίκο Παγώνη και Γιάννη Θεοδοσόπουλο. Φωτογραφία: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΜΟΝΤΡΕΑΛ.

Του Ζώη Μαρίνου.

ΜΟΝΤΡΕΑΛ. Λίγες ώρες αφ’ ότου φιλοξενήθηκε στον «Εθνικό Κήρυκα» η είδηση της ολοκλήρωσης των εργασιών στον ιστορικό Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου («Παναγίτσα») στο Παρκ Εξτένσιον, η Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Μόντρεαλ με ανακοίνωσή της, το απόγευμα της Πέμπτης, επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ.

Με την υπόμνηση, ωστόσο, ότι η επαναλειτουργία του ναού έγκειται τώρα στη δικαιοδοσία των αρχών της επαρχίας του Κεμπέκ οι οποίες και θα κρίνουν αν θα δοθεί και πότε η απαιτούμενη άδεια.

«Η Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Μόντρεαλ επιθυμεί να ενημερώσει την παροικία ότι η ανοικοδόμηση του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου πλησιάζει προς την ολοκλήρωσή της», αναφέρεται στην ανακοίνωση η οποία και απηχεί τις θέσεις του προέδρου της Κοινότητας Νίκου Παγώνη αλλά και του προέδρου του Επαρχιακού Κογκρέσου του Κεμπέκ Γιάννη Θεοδοσόπουλου.

Και η ανακοίνωση προσθέτει: «Κατά τη διάρκεια των εργασιών ανέγερσης του Ιερού Ναού, παρουσιάστηκαν κάποιες τεχνικές δυσκολίες που παρέτειναν κατά μικρό χρονικό διάστημα την ολοκλήρωσή της, όμως η Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Μόντρεαλ, σε συνεργασία με τους αρχιτέκτονες-μηχανικούς, τον γενικό εργολάβο και τις υπηρεσίες της Πολιτείας, παρέμεινε προσηλωμένη στην τήρηση των κανόνων ασφαλείας».

«Την παρούσα στιγμή», επισημαίνει η Ελληνική Κοινότητα, «οι ανωτέρω φορείς κάνουν ό,τι είναι δυνατό, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη άδεια για τις 14 και 15 του μηνός Αυγούστου, ώστε να μπορέσουμε να γιορτάσουμε τη γιορτή της Παναγίας στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου».

Η «Παναγίτσα» χρειάστηκε να ανοικοδομηθεί μετά την ολοσχερή καταστροφή της από φωτιά που ξέσπασε το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα 13 Απριλίου 2015. Λειτούργησε για πρώτη φορά στις 5 Μαΐου 1968, στην οδό Saint Roch, στο κέντρο του Παρκ Εξτένσιον, περιοχή όπου επί δεκαετίες διαμένουν χιλιάδες ελληνικές οικογένειες.

«Πολλοί από τους συμπάροικους στην Κοίμηση της Θεοτόκου παντρεύτηκαν, βάπτισαν τα παιδιά τους, κήδεψαν τους γονείς τους. Η εκκλησία είναι για όλους μας γεμάτη αναμνήσεις από χαρούμενες ή θλιβερές στιγμές και φυσικά ένας ιερός τόπος με συναισθηματικό φορτίο για όλο τον Ελληνισμό του Μόντρεαλ», λέει στο «Ε.Κ.» η Σοφία Μαρκοπούλου, 69 ετών, με καταγωγή από τον Πύργο Ηλείας που σήμερα έχει επιστρέψει μόνιμα στην Ελλάδα αλλά επισκέπτεται κάθε καλοκαίρι τον Καναδά για να δει τα παιδιά και τα εγγόνια της.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 2,7 εκατομμύρια καναδικά δολάρια και τις εργασίες επέβλεπαν σε τακτική βάση ο Μητροπολίτης Τορόντο και παντός Καναδά κ.κ. Σωτήριος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Νίκος Παγώνης, ο πρόεδρος του Επαρχιακού Κογκρέσου Γιάννης Θεοδοσόπουλος και ο ιερατικός προϊστάμενος π. Νικόλαος Παπαγεωργίου.

Να σημειωθεί ότι ο Ιερός Ναός υπάγεται διοικητικά στην Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Μόντρεαλ και σε κάθε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της υπάρχει πάντα αναφορά για την πρόοδο των εργασιών. Νέα αναλυτική ενημέρωση θα υπάρξει στη συνεδρίαση της προσεχούς Δευτέρας (7 μ.μ.), στην αίθουσα «Μικρή Βουλή» της Κοινότητας.

«Ολοι μας περιμένουμε να ξαναλειτουργήσει η Παναγίτσα μας. Είμαι χαρούμενος που βλέπω τον Ιερό Ναό να ξαναχτίζεται», είπε κατά την τελευταία επίσκεψή του εκεί, στα τέλη Απριλίου ο Μητροπολίτης κ.κ. Σωτήριος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *