Το Κογκρέσο κλιμακώνει τις έρευνες για το αν ξένες δυνάμεις ασκούν επιρροή στον Τραμπ

(AP Photo/Manuel Balce Ceneta, FILE)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η Επιτροπή Πληροφοριών της αμερικανικής Βουλής ξεκίνησε μία ευρεία έρευνα για το αν η Ρωσία και άλλες ξένες δυνάμεις ασκούν επιρροή στον πρόεδρο Τραμπ, επεσήμανε η «New York Times».

Η κίνηση αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά που η πρόεδρος της Βουλής, Νάνσι Πελόζι, είπε σε επιθετικό τόνο ότι το Σώμα δεν θα δείλιαζε από την απειλή του Προέδρου να εγκαταλειφθούν όλες οι έρευνες που αφορούν την θητεία του.

Κι άλλες επιτροπές μηδένιζαν κάθε προοπτική να σταματήσουν. Εξάλλου, οι Δημοκρατικοί θα έφερναν στη συζήτηση την προσπάθειά τους από τις επί μακρόν κρυμμένες φορολογικές δηλώσεις του Προέδρου.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης ετοίμασε κλήτευση για τον ενεργούντα χρέη γενικού εισαγγελέα, Μάθιου Γουατέικερ, για την περίπτωση που προσπαθήσει να αποφύγει την ανάκριση από τους Δημοκρατικούς.

Και ένας πρόεδρος της Υποεπιτροπής για τις Πιστώσεις του Κοινοβουλίου ξεκίνησε έρευνα σχετικά με την κάμψη της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της μερικής διακοπής λειτουργίας της κυβέρνησης για 35 ημέρες.

«Είναι βουλευτική μας ευθύνη και αν δεν το κάνουμε, θα είμαστε παρανομούντες», δήλωσε η κ. Πελόζι σχετικά με τον εποπτικό ρόλο του Σώματος, λίγες ώρες μετά που ο κ. Τραμπ, εκμεταλλεύτηκε την Ομιλία για την Κατάσταση του Εθνους προκειμένου να προειδοποιήσει ότι «γελοίες, κομματικές έρευνες» απείλησαν την οικονομική υγεία του Εθνους και τις προοπτικές του διακομματικού νομοθετικού έργου. Αυτό, είπε η κ. Πελόζι, «ήταν μία απειλή, μία ξεκάθαρη απειλή».

Η αντιπαράθεση μεταξύ μιας νεοσυσταθείσας πλειοψηφίας του Σώματος και ενός προέδρου του αντιθέτου κόμματος, προκάλεσε συγκρίσεις με τις έρευνες των Δημοκρατικών στη διοίκηση του Τζορτζ Μπους μετά τις εκλογές του 2006 και τη φασαρία των Ρεπουμπλικανών από τη διοίκηση του Μπαράκ Ομπάμα μετά τα μέσα του 2010.

Αλλά οι Δημοκρατικοί και ακόμη και ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί παραδέχτηκαν ότι οι στόχοι που έχει προσφέρει ο κ. Τραμπ και η κυβέρνησή του είναι πολύ πιο πολυάριθμοι από τους προκατόχους του, και οι απειλές και οι διαμαρτυρίες του πολύ πιο δυνατές ρητορικά.

Εκπρόσωποι της Βουλής και της Γερουσίας σπεύδουν να καταλήξουν σε συμφωνία, σχετικά με το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση της ασφάλειας των συνόρων, πριν η κυβέρνηση ξεμείνει εκ νέου από κονδύλια τα μεσάνυχτα της 15ης Φεβρουαρίου.

Οπότε θα υλοποιηθεί η απειλή του κ. Τραμπ ότι η διακομματική νομοθεσία δεν θα είναι δυνατή, εφόσον συνεχιστούν οι έρευνες των Δημοκρατικών στη Βουλή. Ωστόσο, παρά την προειδοποίηση, τα μέσα της επίβλεψης του Κογκρέσου -που για δύο χρόνια ήταν υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικανών- ξεκίνησαν από την Τετάρτη να επιταχύνονται στα γραφεία των επιτροπών.

Η Επιτροπή Πληροφοριών, που συνεδρίασε για πρώτη φορά στο νέο Κογκρέσο, ανέθεσε μια έρευνα πέντε σημείων σχετικά με τις πιθανές ξένες εμπλοκές του Προέδρου.

Οπως είπαν οι Δημοκρατικοί, ξανάνοιξαν σχετικά με τις προσπάθειες της Ρωσίας για παρεμβάσεις στις εκλογές και πιθανή συμπαιγνία με την εκστρατεία του Τραμπ, την οποία είχαν κλείσει πέρυσι οι Ρεπουμπλικανοί. Η έρευνα θα επεκταθεί σε πολλές πτυχές, ενώ πρόσθεσαν ότι θα εξεταστεί και μια ευρεία ερμηνεία της παρακώλυσης της Δικαιοσύνης στην εργασία τους.

Ο κ. Τραμπ απέρριψε την έρευνα αμέσως μετά την ανακοίνωσή της στοχεύοντας στο πρόσωπο του προέδρου της Επιτροπής Πληροφοριών, Ανταμ Σκιφ, από την Καλιφόρνια, λέγοντας ότι προσπαθεί να «χτίσει το όνομά του».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available