Αυστηροί όροι για το κτίριο του θεάτρου «Νίκος Μούγιαρης» από το Κοινοτικό Συμβούλιο

Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Χριστόδουλος Αθανασάτος.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Αυστηρούς όρους για την ανέγερση του κτιρίου της Mega Contracting, που προορίζεται να στεγάζει το θέατρο του Παγκυπρίου με την επωνυμία «Νίκος Μούγιαρης» στη διεύθυνση 22-60 46th Street, στην Αστόρια, έθεσε η πλειοψηφία του Κοινοτικού Συμβουλίου της περιοχής (Community Board 1), κατά τη διάρκεια της κρίσιμης, όσο και έντονης συνεδρίασης, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο Astoria World Manor.

Παρά το γεγονός ότι ένα μεγάλο κομμάτι των παρευρισκομένων -αλλά και ορισμένων μελών του Κοινοτικού Συμβουλίου- ασκούσε πιέσεις προκειμένου η πρόταση να απορριφθεί ολοκληρωτικά, το πόρισμα του Κοινοτικού Συμβουλίου «εισηγείται την απόρριψή της εάν δεν ακολουθηθούν οι προτεινόμενοι όροι».

Μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι το ύψος του κτιρίου θα πρέπει να είναι χαμηλότερο από το παρόν σχέδιο, προκειμένου να εναρμονίζεται στην οικοδομική μορφή της περιοχής -εξαιρουμένου του σαφώς υψηλότερου αλλά διαφορετικής χρήσης κτιρίου του Πιστίλι- να περιορίσει αυστηρά τα διαμερίσματα στα 88 και να απαλείψει τα στούντιο από το σχέδιο των διαμερισμάτων (40% με ένα δωμάτιο, 42% δυάρια και 18% τριάρια), ενώ απαιτείται να αυξηθούν οι διαθέσιμες θέσεις πάρκινγκ, για να αποτραπεί η επιβάρυνση της περιοχής.

Αναφορικά με το θέατρο «Νίκος Μούγιαρης» τέθηκε ως όρος να χρησιμοποιείται για παραστάσεις μόνο για μη κερδοσκοπικούς και πολιτιστικούς οργανισμούς.

Πλέον, η διαδικασία προβλέπει ότι το έργο θα πρέπει να λάβει εισήγηση από τον πρόεδρο της κομητείας του Κουίνς, πριν φτάσει στο Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Υόρκης. Να αναφερθεί ότι η εισήγηση του Κοινοτικού Συμβουλίου δεν είναι τυπικά δεσμευτική, αλλά εκλαμβάνεται ως πρόκριμα για τη συνέχεια, έστω κι αν υπάρχουν περιπτώσεις κατά το παρελθόν που ανετράπη στις ανώτερες βαθμίδες.

Ενταση κατά τις τοποθετήσεις

Εκ μέρους της εργολήπτριας εταιρείας, οι Ηρακλής Αργυρίου και Εμμανουήλ Κοκκινάκης παρουσίασαν στο Κοινοτικό Συμβούλιο το σχέδιο και ανέλυσαν τις αλλαγές που έχουν γίνει, όπως είχαν ζητηθεί από την προπαρασκευαστική συνεδρίαση του περασμένου Ιουνίου. Μεταξύ αυτών, περιλαμβανόταν η μείωση των διαμερισμάτων αλλά και ορισμένες άλλες προσαρμογές που είχαν ζητηθεί.

Στη συνέχεια, ακολούθησαν οι τοποθετήσεις ενδιαφερόμενων πολιτών, με τους οργανωτές να δίνουν την δυνατότητα σε εννέα από κάθε πλευρά, με διάρκεια ομιλίας 2 λεπτών έκαστος.

Εκ μέρους του Παγκυπρίου, ο Φίλιπ Κρίστοφερ χαιρέτισε τη δημοκρατική διαδικασία του διαλόγου, ξεκαθαρίζοντας, σε όλους τους τόνους, ότι η υλοποίηση του έργου, με επίκεντρο το θέατρο «Νίκος Μούγιαρης», θα προσφέρει τα μέγιστα στην κοινότητα. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο πολιτιστικό έργο του Παγκυπρίου και την ενεργό συμμετοχή της νεολαίας, τονίζοντας ότι προσπάθειες όπως αυτές «αντικατοπτρίζουν το αμερικανικό όνειρο».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Σωματείων, Κυριάκος Παπαστυλιανού, που επίσης εξήρε τη σκοπιμότητα του έργου.

Τον λόγο πήρε και ο Νεόφυτος Στράτης, ο οποίος στάθηκε στο πολιτιστικό έργο και το δυναμικό του Παγκυπρίου, υπερτονίζοντας και αυτός με τη σειρά του την αναγκαιότητα ενός σύγχρονου πολιτιστικού κέντρου.

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ορισμένοι κάτοικοι που αντιδρούσαν, χρησιμοποίησαν άκομψες εκφράσεις αποδοκιμασίας κατά την τοποθέτηση των στελεχών του Παγκυπρίου.

Κύρια γραμμή της αντίθετης πλευράς ήταν η ανησυχία για την αλλαγή της φυσιογνωμίας του Upper Ditmars, το ενδεχόμενο κυκλοφοριακό κομφούζιο και μια ενδεχόμενη εν γένει υποβάθμιση της ποιότητας ζωής.

Μετά την ανακοίνωση της εισήγησης της αρμόδιας επιτροπής, ορισμένοι κάτοικοι που ήταν αντίθετοι έδειχναν τη δυσαρέσκειά τους, εκφράζοντας την άποψη πως το όλο πρότζεκτ θα έπρεπε να είχε απορριφθεί στο σύνολό του.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available