Το πέρασμά μας από τη ζωή

Πολίτες τοποθετούν λουλούδια κοντά στο Staples Center στη μνήμη του Κόμπε Μπράιαντ. (AP Photo/Michael Owen Baker)

Συχνά αναρωτιόμαστε τι είναι η ζωή. Πώς θα είναι η άλλη ζωή. Θέτουμε μεταφυσικά ερωτήματα στον εαυτό μας και αποφεύγουμε να τα απαντήσουμε όχι μόνο επειδή δεν γνωρίζουμε αλλά γιατί κάπου μας φοβίζει η απάντηση.

Το σίγουρο είναι ότι η ζωή του καθενός είναι μία και μοναδική. Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και έρχεται στον κόσμο με προορισμό να προσθέσει ένα μικροσκοπικό λιθαράκι στη θεϊκή δημιουργία της ανθρώπινης φυλής.

Σπάνια συμβαίνει βέβαια αυτό. Γιατί ο καθένας μας ενδιαφέρεται περισσότερο για τον εαυτό του, την υστεροφημία του και κάπου χάνει στην πορεία το νόημα μέχρι που φτάνει το τέλος. Τα βλέφαρα σφραγίζουν την όραση και η τελευταία αναπνοή διώχνει τη ζωή.

Προδιαγεγραμμένο το τέλος μας; Κανείς δεν ξέρει. Αλλά τίποτα τυχαίο στη ζωή.

Για μία ακόμη φορά, προσωπικά σε εμένα, το άδοξο τέλος του Κόμπι Μπράιαντ, τώρα που άρχισε να ζει πραγματικά και να υλοποιεί τα οράματά του, προσφέρει απέραντη λύπη. Αλλά και διδάγματα για τον καθένα μας, τα οποία όμως οι περισσότεροι από εμάς θα ξεχάσουμε την επαύριον.

Μικρή, μικροσκοπική η ζωή. Ας την απολαμβάνουμε όχι συσσωρεύοντας πλούτη αλλά αγάπη, καλοσύνη, ξεγνοιασιά και χαμόγελα… Μόνο έτσι το πέρασμά μας στη ζωή θα είναι σαν μία εκδρομούλα στον παράδεισο…
Α.Π.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available