Το Πανεπιστήμιο Αθηνών τίμησε τον ομογενή καθηγητή Ευάγγελο Σόρογκα για την προσφορά του

Ο κ. Ευάγγελος Σόρογκας σε μία από τις επισκέψεις του στα γραφεία Αθηνών του «Ε.Κ.» (Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ»)

Του Αρη Παπαδόπουλου.

ΑΘΗΝΑ. Ο καθηγητής Ευάγγελος Σόρογκας πρόσφατα τιμήθηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών καθώς δόθηκε το όνομά του στο πρώτο ολοκληρωμένο τηλεοπτικό στούντιο σύγχρονης τεχνολογίας στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Ιδρύματος.

Ο κ. Σόρογκας ήταν άλλωστε ο πρώτος καθηγητής του τμήματος και ο άνθρωπος αυτός που για 27 χρόνια μοχθούσε να δημιουργηθεί ένα τέτοιο στούντιο ώστε οι φοιτητές να μπορούν να ασκούνται στην πράξη.

Ο καθηγητής και πολυγραφότατος συγγραφέας είναι στενός φίλος του «Εθνικού Κήρυκα» εδώ και δεκαετίες, από την εποχή που ήταν στο Σικάγο. Προηγουμένως είχε αποφοιτήσει από το Columbia College (B.A., M.A. τηλεοπτική παραγωγή και κινηματογράφο) και στη συνέχεια από το Πανεπιστήμιο Northeastern Illinois (Μ.Α. Επικοινωνία).

Ο Ευάγγελος Σόρογκας μπροστά στην ταμπέλα με τον όνομά του. (φωτογραφία ευγενική προφορά του Ευ. Σόρογκα).

Μέχρι να επιστρέψει στην Αθήνα και να αναλάβει το 1990 το Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, εργάστηκε ως σκηνοθέτης και παραγωγός στα τηλεοπτικά κανάλια «WSNS», «WCIU», «Cable Manhattan» των ΗΠΑ και στην «ΕΤ-1». Ηταν και παραμένει ο μοναδικός υποψήφιος φιναλίστ στο Σικάγο το 1978 για το βραβείο ΕΜΜΥ (Εθνικής Ακαδημίας Τηλεόρασης των ΗΠΑ) για την ελληνική εκπομπή που παρουσίαζε.

Είναι γενικός γραμματέας της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, πρώην μέλος του ΔΣ και νυν επίτιμο μέλος του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου στην Παλιά Βουλή, μέλος Εταιρείας Σκηνοθετών και παραμένει αντιπρόεδρος του Σκιρώνειου Μουσείου Γλυπτικής (Κακιά Σκάλα και Κηφισιά).

Δραστήριος άνθρωπος, παραμένει πρόεδρος της Ενωσης Αποφοίτων Αμερικανικών Πανεπιστημίων που έχει τιμήσει πολλούς πολιτικούς, από Δουκάκη, Σαρμπάνη και Μπραδήμα, κ.α. Και, βεβαίως, δεν σταματάει τη συγγραφή. Ακόμη και μετά τη συνταξιοδότησή του επισκέπτεται τακτικά τα γραφεία Αθηνών του «Εθνικού Κήρυκα» να ενημερωθεί για τα τεκταινόμενα στην Ελληνοαμερικανική Κοινότητα και για ένα «καλημέρα», τόσο πολύτιμο στην εποχή μας.

Δεύτερος από αριστερά ο Ευάγγελος Σόρογκας και τέταρτος ο Σωτήρης Ρακούμης που τιμήθηκε τον Νοέμβριο του 2014 από την Ενωση Αποφοίτων Αμερικανικών Πανεπιστημίων, στο κτίριο της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης για την πολύχρονη ενημέρωση που παρέχει στην Ομογένεια του Σικάγου. (Aρχείο Εθνικού Κήρυκα)

Ο κ. Σόρογκας, ένας γλυκύτατος άνθρωπος όπως και η σύζυγός του, χαμηλών τόνων και οι δύο, πάντα ενδιαφέρεται για την Ομογένεια και εξακολουθεί να είναι σε επαφή με ομογενείς του Σικάγου. Είναι από το είδος των ανθρώπων που δεν ξεχνάει τους φίλους του. Ο,τι και να έκανε ο καθηγητής είχε μέσα του το μεράκι της Ομογένειας και εύρισκε πάντα αφορμή να προβάλλει, να στοχεύσει και να μιλήσει εκ μέρους της, είτε με παραγωγές και σκηνοθεσίες τηλεοπτικών εκπομπών, είτε με έρευνες που επιμελούνταν ο ίδιος.

Πριν επιστρέψει στην Ελλάδα και αφού δημιούργησε ελληνικό τηλεοπτικό πρόγραμμα στο Σικάγο, είχε διατελέσει βοηθός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Northeastern Illinois στο μάθημα «Προηγμένη Τηλεόραση» και στο μάθημα «Το φιλμ σαν καλλιτεχνική έκφραση. Παράλληλα, έδωσε διαλέξεις  στο Συμβούλιο Τεχνών της Πολιτείας του Ιλινόις με θέμα «Το ελληνικό θέατρο Σκιών».

Επίσης, στο Κολέγιο Ελμερστ με θέμα «Ο Σάμουελ Μπέκετ και το θέατρο του παραλόγου», όπως και για το γαλλικό κινηματογράφο σε σχέση με τη γαλλική λογοτεχνία, όπως μας πληροφορεί το τεύχος 30 Νοεμβρίου 1977 του «Εθνικού Κήρυκα». Αλλά και τον Οκτώβριο του 1977 η αείμνηστη Θεανώ Παπάζογλου, στη στήλη που διέθετε στον «Εθνικό Κήρυκα» με τίτλο «Γράμματα από το Σικάγο», αναφέρθηκε εκτενώς στον κ. Σόρογκα και το έργο στην πόλη των ανέμων. Αλλωστε συχνά η ίδια συνεργαζόταν μαζί του στις εκπομπές που παρουσίαζε ο καθηγητής.

Μνήμες Σικάγου 1977 στη φωτογραφία όπου αριστερά διακρίνεται ο Ευάγγελος Σόρογκας, η για πολλά χρόνια συνεργάτης του «Ε.Κ.» Θεανώ Μάργαρη και ο ηθοποιός του Εθνικού θεάτρου, Γιώργος Ρόης.
(Φωτογραφία ευγενική προσφορά Ευ. Σόρογκα).

Οι εκπομπές που επιμελήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’80 στην «ΕΡΤ» δημιούργησαν σχολή. Παρουσίασε Πρόσωπα Θεάτρου, ενώ γύρισε μία τηλεοπτική σειρά 12 ημιώρων με τίτλο: «Οι Μεγαλέξανδροι του Νέου Κόσμου», με εκτενείς αναφορές από την Ομογένεια της Αμερικής.

Ολα ξεκίνησαν από την αγάπη του για την Ομογένεια και την Τηλεόραση. Κι όταν οι Τούρκοι εισέβαλαν στην Κύπρο, ο κ. Σόρογκας παίρνει από την τηλεόραση στο Σικάγο δέκα ώρες για δύο προγράμματα. Ενα για Κύπρο με 4ωρο αφιέρωμα που συγκέντρωσε τότε 64.000 δολάρια και ένα εξάωρο για τις Ενοπλες Δυνάμεις, για την ενίσχυση των οποίων μαζεύτηκαν πάνω από 114.000 δολάρια. Ολα από τους ομογενείς του Σικάγο. Μάλιστα, τότε ταξίδεψε ειδικά για το 6ωρο πρόγραμμα από την Ελλάδα στο Σικάγο ο μεγάλος συνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος για να παίξει συνθέσεις του.

Δικαίως το Πανεπιστήμιο Αθηνών έδωσε το όνομα Ευάγγελος Σόρογκας στο σύγχρονο τηλεοπτικό στούντιο που ολοκληρώθηκε στο Γρυπάρειο Μέγαρο (Σοφοκλέους 1) μετά από προσπάθειες ετών. Ετσι, το όνομα το καθηγητή Ευάγγελου Σόρογκα, του ανθρώπου που αγάπησε την Ομογένεια και τα Μέσα Ενημέρωσης, θα είναι εκεί να μας θυμίζει τον ομογενή, τον άνθρωπο, τον οραματιστή της Ενημέρωσης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *