Το παράδειγμα αριστείας της Aegean Airlines

Ο αείμνηστος Ιδρυτής της Aegean, Θεόδωρος Βασιλάκης, το 2009. Φωτογραφία αρχείου: ICON PRESS / ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ.

H Aegean Airlines αξίζει να μελετηθεί από τις άλλες ελληνικές επιχειρήσεις και ακόμα να χρησιμοποιηθεί και ως «θέμα» – case study – από το Harvard Business School για τον λόγο που πέτυχε να αριστεύσει στον τομέα της.

Σε μία χώρα, όπως η Ελλάδα, όπου η αριστεία θεωρείται περίπου ως ύβρις, όπου η μακροχρόνια στρατηγική έχει δώσει τη θέση της στο ευκαιριακό κέρδος, στην αρπαχτή, η Aegean, η αεροπορική εταιρεία της Ελλάδος, ξεχωρίζει.

Και δεν ξεχωρίζει απλά. Ξεχωρίζει εντυπωσιακά. Σαν να είναι μία ξένη εταιρεία, που ως εκ θαύματος προσγειώθηκε στην Ελλάδα και επιμένει να λειτουργεί στην εσωτερική αγορά όπως λειτουργούν οι καλύτερες από τις ξένες αεροπορικές εταιρείες στις δικές της αγορές.

Τα αεροσκάφη της καθαρά και περιποιημένα, οι αεροσυνοδοί χαμογελαστοί, κεφάτοι, ντυμένες και στολισμένες στην τρίχα, μου θυμίζουν την Ολυμπιακή Αεροπορία όπως ήταν στις αρχές της λειτουργίας της, την Ολυμπιακή του αείμνηστου Αριστοτέλη Ωνάση.

Σε αντίθεση μ’ αυτό που αργότερα μετατράπηκε η Ολυμπιακή, η Aegean είναι σχεδόν πάντα στην ώρα της.

Κατά το πρόσφατο ταξίδι μου στην Ελλάδα ταξίδεψα συνολικά με την Aegean 6 φορές. Κάθε πτήση της ήταν στην ώρα της και η εξυπηρέτηση άψογη.

Οχι μόνο η Aegean δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις ξένες αεροπορικές εταιρείες αλλά μάλλον οι ξένες έχουν να ζηλέψουν από εκείνη.

Και όπως είναι γνωστό, πρόσφατα έδωσε τη μεγαλύτερη παραγγελία που δόθηκε ποτέ στην Ελλάδα. Το ερώτημα είναι πώς πετυχαίνεται η αριστεία, τι χρειάζεται να συντελεστεί για να φτάσει μια επιχείρηση σε επίπεδο αριστείας.

*******
Αναρίθμητες μελέτες έχουν προσπαθήσει να εξηγήσουν τι ξεχωρίζει, σε ποσοστά, τις λίγες εταιρείες που πετυχαίνουν να φτάσουν σε σημείο αριστείας από αυτές που δεν το πετυχαίνουν.

Τα συμπεράσματα στα οποία έχουν φτάσει οι διάφοροι μελετητές είναι δύο: ότι τον σημαντικότερο ρόλο παίζει η ηγεσία μιας εταιρείας και η κουλτούρα που την διέπει.

Τι εννοούμε με τον όρο ηγεσία.

Πέρα από τα γνωστά προσόντα που πρέπει να διαθέτει ένας ηγέτης, δηλαδή να είναι γνώστης του αντικειμένου, προσιτός στους συνεργάτες, να υπηρετεί με πάθος τους πελάτες, να έχει όραμα, είναι και τα ακόλουθα που θα αποκαλούσα «ηθικά».

Είναι βασικό ο ηγέτης να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση: να είναι δηλαδή έντιμος, εργατικός, οι πράξεις του να διέπονται από διαφάνεια, να συμπεριφέρεται με βάση αρχών και κανόνων, να τρέφει εκτίμηση στους συνεργάτες και σεβασμό στους πελάτες.

Κι αν ο ίδιος έχει ως πρότυπο την αριστεία, και πάντως τη διαρκή προσπάθεια για την επίτευξη της αριστείας, τότε δημιουργείται μια ανάλογη κουλτούρα που μεταδίδεται και στους συνεργάτες του/της – και επηρεάζει θετικά τις σχέσεις τους με αυτούς που έχουν τον πρώτο λόγο, τους πελάτες.

Αν αντίθετα ο ηγέτης είναι ένας δικτατορίσκος, που κινείται στον κόσμο της αδιαφάνειας, που είναι άνθρωπος της ήσσονος προσπάθειας, που δεν διαθέτει όραμα πιο πέρα από το άμεσο συμφέρον του, τότε και αυτή η κουλτούρα μεταφέρεται και στους συνεργάτες και στους πελάτες με τα ανάλογα αποτελέσματα.

Είναι λοιπόν φανερό ότι στην περίπτωση της Aegean, η οικογένεια Βασιλάκη και πιο συγκεκριμένα ο υπεύθυνος για την Aegean, Ευτύχης Βασιλάκης, λειτουργούν με βάση το πρώτο μοντέλο με θεατά αποτελέσματα.

Οτι η Aegean αποτελεί ένα μοντέλο επιχείρησης και μάλιστα στον ευαίσθητο τομέα των Συγκοινωνιών είναι εξαιρετικά σημαντικό και για ένα άλλο λόγο: Γιατί αποτελεί πυλώνα πάνω στον οποίο μπορεί να πατήσει η ανάπτυξη της Οικονομίας της χώρας.

Από τη στάχτη, λοιπόν, της Ολυμπιακής που όλοι μας αγαπήσαμε αλλά και μισήσαμε για τις ατελείωτες καθυστερήσεις, την έλλειψη εξυπηρέτησης, ξεπήδησε μια άριστη αεροπορική εταιρεία σημείο υπερηφάνειας για όλους μας εντός και εκτός Ελλάδος.

Μακάρι να πετάξει και προς αυτές τις ακτές, στη Νέα Υόρκη.

Ας ελπίσουμε ότι και αυτό κάποτε θα γίνει.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available