Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων στοχεύει να σταματήσει την πώληση γης στην Παλιά Πόλη

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος. Φωτογραφία αρχείου: Ευρωκίνηση/Χρήστος Μπόνης.

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ (AP). Το Ελληνικό Ορθόδοξο Πατριαρχείο στους Αγίους Τόπους, ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει έφεση κατά της απόφασης ισραηλινού δικαστηρίου που ενέκρινε την πώληση σημαντικής περιουσίας του σε εταιρίες που αντιπροσωπεύουν Εβραίους και θέλουν να επεκτείνουν την παρουσία τους στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ.

Η Εκκλησία είχε αποτανθεί στο δικαστήριο στο παρελθόν σχετικά με την πώληση, ισχυριζόμενη πως αυτή έγινε παράνομα από τον έκπτωτο έκτοτε -προηγούμενο- Πατριάρχη και γι αυτό δεν είναι έγκυρη.

Το Περιφερειακό Δικαστήριο της Ιερουσαλήμ ενέκρινε τη συμφωνία, ανοίγοντας το δρόμο τρεις μεγάλες περιοχές κοντά στην Jaffa Gate της Παλιάς Πόλης να παραχωρηθούν με αντίτιμο για 99 χρόνια στην Ateret Cohanim, μία ομάδα που αγοράζει εκτάσης για Εβραίους εδώ και χρόνια, παραδοσιακά σε αραβικές περιοχές της Ιερουσαλήμ.

Ο Πατριάρχης Θεόφιλος κατήγγειλε το Σάββατο πως η δικαστική απόφαση είχε «πολιτικά κίνητρα» και είπε πως η Εκκλησία θα ασκήσει έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ.

Η Εκκλησία, πρόσθεσε, θα κάνει «οτιδήποτε εντός των δυνάμεων της ώστε η άδικη απόφαση να ανατραπεί», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Αμμάν της Ιορδανίας.

Ο κ. Θεόφιλος προΐσταται μίας κοινότητας 220.000 Χριστιανών στην Ιορδανία, στο Ισραήλ και στις παλαιστινιακές περιοχές.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *