Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος Κίνας-ΗΠΑ – Απώλειες πάνω από 600 μονάδες για Dow

(Chinatopix via AP)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Οι μετοχές στη Wall Street «βυθίστηκαν» τη Δευτέρα καθώς η Κίνα ανταποδίδει τους δασμούς των ΗΠΑ και οι επενδυτές ανησυχούν για την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου.

Το Πεκίνο σχεδιάζει να επιβάλει δασμούς σε 5.140 αμερικανικά προϊόντα αξίας 60 δισ. δολαρίων, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, αφού οι ΗΠΑ κλιμάκωσαν το εμπορικό πόλεμο με την αύξηση των δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων.

Ο Dow Jones Industrial έχασε πάνω από 600 μονάδες ή 2,38%, ο S&P απώλεσε 70 μονάδες, ή -2,41% και ο Nasdaq όπου έχουν βαρύτητα οι τεχνολογικές εταιρίες βρέθηκε στο -3,41%.

Δασμοί

O επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Προέδρου, Λάρι Κούντλοου, (Larry Kudlow), δήλωσε ότι οι Αμερικανοί καταναλωτές θα νιώσουν κάποιο πόνο από τον κλιμακούμενο εμπορικό πόλεμο με την Κίνα.

Η δήλωσή του έρχεται πάντως σε αντίθεση με τον ισχυρισμό του Τραμπ ότι οι δασμοί του, πολλών δισ. δολαρίων κυρίως αποτελούν πληρωμή της Κίνας στην αμερικανική οικονομία.

Τα σχόλια του Λάρι Κούντλοου, διευθυντή του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου, έγιναν μετά τη λήξη των διαπραγματεύσεων ΗΠΑ-Κίνας που δεν επέφεραν κάποια συμφωνία.

Ο Τραμπ εξήγγειλε δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων και ξεκίνησε μία διαδικασία επιβολής φόρων σε κάθε σχεδόν κινέζικη εξαγωγή προς ΗΠΑ.

«Στην πραγματικότητα και οι δύο πλευρές θα πληρώσουν», δήλωσε ο κ. Κούντλοου στην εκπομπή «Fox News Sunday».

Η άποψή του είναι ευρέως αποδεκτή από οικονομολόγους που αντιδρούν στην άποψη του Τραμπ ότι οι εμπορικοί πόλεμοι κερδίζονται εύκολα.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε την Κίνα να μην ανταπαντήσει στην αύξηση των δασμών που επέβαλε την περασμένη εβδομάδα και δήλωσε ότι τη χώρα «θα πληγεί πολύ άσχημα εάν δεν καταλήξετε σε μια συμφωνία».

Δεν υπάρχει «κανένας λόγος να πληρώσει ο Αμερικανός Καταναλωτής τους Δασμούς, που τίθενται σήμερα σε ισχύ… η Κίνα δεν θα πρέπει να ανταπαντήσει – αυτό θα κάνει απλά τα πράγματα χειρότερα!», ανέφερε ο Τραμπ στο Twitter, προσθέτοντας ότι οι δασμοί μπορούν να αποφευχθούν, εάν οι εταιρίες μεταποίησης μεταφέρουν την παραγωγή από την Κίνα σε άλλες χώρες.

Ο Τραμπ αύξησε τους δασμούς στο 25% από το 10% σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 200 δισεκ. δολαρίων την περασμένη εβδομάδα.

Ζήτησε επίσης από τον Αμερικανό αντιπρόσωπο για το εμπόριο Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ να προχωρήσει με τα απαραίτητα έγγραφα που αφορούν την επιβολή δασμών σε πρόσθετα κινεζικά προϊόντα αξίας 300 δισ. δολαρίων, κάτι που πρακτικά θα βαρύνει με δασμούς όλες τις κινεζικές εισαγωγές.

Το γεγονός ότι ο πρόεδρος αρνείται πως θα επηρεαστούν οι Αμερικανοί καταναλωτές από την αύξηση των δασμών είναι αντίθετο προς τις δηλώσεις του ίδιου του οικονομικού του συμβούλου. Ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Λάρι Κάντλοου δήλωσε σε συνέντευξή του ότι «και οι δύο πλευρές» θα υποστούν πλήγμα από την κλιμάκωση της έντασης στις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα.

Ο Τραμπ συνέχισε να κατηγορεί την Κίνα ότι υπαναχώρησε στην εμπορική συμφωνία που διαπραγματεύονταν οι δύο χώρες και απείλησε τη χώρα με οικονομικά δεινά εάν συνεχιστεί ο εμπορικός πόλεμος, λέγοντας ότι οι επιχειρήσεις θα εγκαταλείψουν την Κίνα σε ορδές.

«Λέω ανοικτά στον πρόεδρο Σι και σε όλους τους πολλούς φίλους μου στην Κίνα ότι η Κίνα θα πληγεί πολύ άσχημα εάν δεν καταλήξετε σε μια συμφωνία διότι οι επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την Κίνα για άλλες χώρες. Πολύ ακριβό να αγοράζει κανείς στην Κίνα. Είχατε μια εξαιρετική συμφωνία, σχεδόν ολοκληρωμένη και υπαναχωρήσατε!», δήλωσε ο Τραμπ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available