Το Σκοπιανό να μην διχάσει τους Ελληνες

(AP Photo/Giannis Papanikos, FILE)

Οι ραγδαίες εξελίξεις στο Σκοπιανό οδηγούν προφανώς στην υπογραφή μίας συμφωνίας Ελλάδας-ΠΓΔΜ για την επίλυση του χρονίζοντος για δεκαετίες προβλήματος που δεν περιορίζεται μόνο στο ονοματολογικό.

Η κυβέρνηση θέλησε να το επιλύσει και αυτό θα ήταν μία καλή ιδέα, ένα διπλωματικό επίτευγμα, αν η κυβέρνηση είχε ακολουθήσει άλλη τακτική. Πιο δημοκρατική, πιο συναινετική και με ιστορική γνώση. Αντίθετα, τώρα με την τακτική της κοντεύει να διχάσει τον ελληνικό λαό.

Η συγκυρία για συμφωνία με τα Σκόπια όντως ήταν καλή, καθώς η νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ έδειχνε να εγκαταλείπει τις εθνικιστικές θέσεις της προηγούμενης κυβέρνησης Γκρουέφσκι.

Πιστεύουμε ότι αν από την αρχή η κυβέρνηση ενημέρωνε τα κόμματα, άνοιγε διάλογο μαζί τους, ζητούσε συμβουλές πρώην υπουργών Εξωτερικών που είχαν εμπειρία στο συγκεκριμένο πρόβλημα και επιχειρούσε να καθησυχάσει τις ανησυχίες με λογικά επιχειρήματα, δεν θα υπήρχαν πιθανώς οι εξοργισμένες αντιδράσεις που ακούγονται αυτές τις ημέρες.

Αντ’ αυτού, ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών ξεκίνησε μία διμερή συζήτηση με τον Σκοπιανό ομόλογό του, τη συνέχισε μέσω του μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς και επανερχόταν στην μυστική διπλωματία με τον ομόλογό του.

Η ελληνική αντιπολίτευση παρέμενε στο σκοτάδι, παρά τις αντιδράσεις της. Ο,τι διέρρεε ήταν από την πλευρά των Σκοπίων. Κι αυτό προκαλούσε μεγαλύτερες αντιδράσεις. Γιατί σε αντίθεση με τον Ελληνα Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών που κρατούσαν μυστικούς τους χειρισμούς τους, οι Σκοπιανοί ομόλογοί τους ήταν προσεκτικά λαλίστατοι.

Η συμπεριφορά αυτή, όπως και παλαιότερα δείγματα άγνοιας ορισμένων θεμάτων του κ. Πρωθυπουργού, ενέτειναν την ανησυχία στους Ελληνες. Υπήρχε ανησυχία αν μπορεί αυτή η κυβέρνηση να διαπραγματευθεί εθνικά θέματα.

Ας μην ξεχνάμε που καλέστηκε ο Τούρκος Πρόεδρος στην Αθήνα και από τότε «τρέχουμε»!

Ο κ. Τσίπρας δεν αντέδρασε αρχικά όταν ο ομόλογός του του πρότεινε το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ιλιντεν», προφανώς γιατί δεν γνώριζε ότι από το Ιλιντεν ξεκίνησε η σλαβική εμμονή περί Μακεδονίας. Και έπρεπε να δημιουργηθεί μεγάλος θόρυβος στην Ελλάδα για να το απορρίψει.

Αλλά και ο κ. Κοτζιάς, δεν γνωρίζουμε πόσο ενήμερος ήταν του θέματος, γιατί δεν φαίνεται η Ελλάδα να απορρίπτει τη μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα που διεκδικούν οι γείτονες. Απλώς φαίνεται να μπαίνουν αστερίσκοι και παρενθέσεις.

Και επειδή ιδεολογικά ποτέ αυτοί οι κυβερνώντες δεν ήταν αντίθετοι με την εμμονή των γειτόνων να υφαρπάξουν μακεδονικά στοιχεία, ωραιοποίησε απλώς τις απαιτήσεις τους. Και το χειρότερο, αντί να υπερασπιστεί τις θέσεις του, κατηγορεί τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι είχαν δεχτεί δήθεν τη μακεδονική γλώσσα.

Κι ας διαψεύστηκε με ντοκουμέντα.

Αυτή η συμπεριφορά για ένα μείζον εθνικό θέμα, που χτυπά ευαίσθητες χορδές του Ελληνισμού, ασφαλώς και είναι η χείριστη. Και ασφαλώς δεν πείθει για ένα καλό αποτέλεσμα. Μένει να το δούμε. Κι ευχόμαστε στο μεταξύ να μην επέλθει διχασμός.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available