Το σχέδιο Medicare για όλους που προωθεί ο Μπέρνι Σάντερς

O κ. Μπέρνι Σάντερς (AP Photo/Jae C. Hong, File).

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα «Medicare for all» θα περιορίσει σημαντικά τις δαπάνες των Αμερικανών πολιτών για την υγεία.

Σε πρόσφατη ανάρτησή του στο Twitter, ο ανεξάρτητος γερουσιαστής από το Βερμόντ αφήνει να εννοηθεί ότι το πρόγραμμά του για τις υπηρεσίες υγείας θα μειώσει κατά 2 τρισεκατομμύρια δολάρια τις δαπάνες για την υγεία στις ΗΠΑ.

Η εκτίμηση αυτή βασίζεται σε ένα σενάριο κατά το οποίο τα νοσοκομεία και οι γιατροί θα δέχονται σημαντικά λιγότερες αμοιβές από τους ασθενείς τους. «Εδώ μπαίνει ένας μεγάλος αστερίσκος στον οποίο ο Σάντερς δεν αναφέρεται», σχολιάζει το «ABC News».

Ο Σάντερς έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter στις 30 Ιουλίου: «Το πρόγραμμα Medicare for all θα μειώσει κατά 2 τρισεκατομμύρια δολάρια τις δαπάνες των προγραμμάτων υγείας».

Το όραμα του Σάντερς για την υλοποίηση του προγράμματός του μοιράζονται όσοι υποστηρίζουν ένα σύστημα υγείας που θα ελέγχεται από την κυβέρνηση.

Ο Σάντερς φέρεται να παραποιεί έρευνα που έγινε από ένα ινστιτούτο φιλελεύθερης πολιτικής, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το πρόγραμμα του Σάντερς για την υγεία μπορεί να οδηγήσει σε μαζική αύξηση των ομοσπονδιακών δαπανών και της φορολογίας.

Η έρευνα του κέντρου (Mercatus Center at George Mason University) στη Βιρτζίνια συμπέρανε ότι το πρόγραμμα «Medicare for all» είναι απίθανο να παράξει κάποιο μέρισμα για την αμερικανική κοινωνία, υπό την μορφή της μείωσης των υγειονομικών δαπανών.

Προκειμένου να δρομολογηθεί ένα τέτοιο θετικό αποτέλεσμα θα απαιτηθεί από τα νοσοκομεία και τους γιατρούς να μειώσουν ουσιαστικά το οικονομικό κόστος των υπηρεσιών που προσφέρουν σήμερα. Μια τέτοια εξέλιξη εγκυμονεί πραγματικούς κινδύνους για την οικονομική βιωσιμότητα και τη λειτουργία των νοσοκομείων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available