Το Τέξας αποχαιρετά τον δικό του πρόεδρο, τον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο (βίντεο)

Πλήθος κόσμου στην επισκοπική εκκλησία του Αγίου Μαρτίνου στο Χιούστον του Τέξας κατά τη διάρκεια της κηδείας του 41ου προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους. (AP Photo/Mark Humphrey)

ΧΙΟΥΣΤΟΝ. ΤΕΞΑΣ. Η οικογένεια του Τζορτζ Μπους συνόδευσε το φέρετρο του 41ου Προέδρου των ΗΠΑ σε ένα ειδικό τρένο, το οποίο θα τον μεταφέρει στην τελευταία του κατοικία.

Οι συγγενείς του Μπους, συμπεριλαμβανομένου του Τζορτζ Μπους του νεότερου και της οικογένειάς του, αποχώρησαν το μεσημέρι της Πέμπτης από την επισκοπική εκκλησία του Αγίου Μαρτίνου, στην οποία πραγματοποιήθηκε η κηδεία υπό το βλέμμα περίπου 12.000 πενθούντων.

Μετά την Ουάσιγκτον, επόμενος σταθμός για το «ύστατο χαίρε» στον 41ο πρόεδρο τω ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, ήταν το Τέξας, με τον φίλο του και πρώην υπουργό Εξωτερικών, Τζέιμς Μπέικερ, να αποτίνει φόρο τιμής αποκαλώντας τον «Jefe», «Αφεντικό» στα Ισπανικά και να τον αποχαιρετά μέσα σε δάκρυα μιλώντας για έναν άντρα «με το θάρρος ενός πολεμιστή, αλλά και το μεγαλύτερο θάρρος ενός ειρηνοποιού».

Ενα από τα αγαπημένα συγκροτήματα κάντρι μουσικής του Μπους, οι «Oak Ridge Boys», τραγούδησαν το «Amazing Grace», ενώ η Ρίμπα Μακεντάιαρ είπε το «Reba McEntire», καθώς οι τριήμερες επίσημες τελετές στην Ουάσιγκτον έδωσαν την Πέμπτη τη θέση τους για κάποιους πιο προσωπικούς αποχαιρετισμούς στον Μπους, στην γενέτειρά του, το Τέξας.

Το φέρετρο που ήταν σκεπασμένο με την αμερικανική σημαία συνόδευσαν έξω από την εκκλησία του Χιούστον τα εγγόνια του πρώην Προέδρου, ο Τζορτζ Π. Μπους, ο Σάμουελ Μπους και οι Λεμπλόντ και Πιρς Μάλον Μπους.

Το προηγούμενο βράδυ, περίπου 11.000 άνθρωποι απέδωσαν τα σέβη τους, καθώς το φέρετρο του Μπους παρέμεινε ανοιχτό κατά τη διάρκεια της ολονυχτίας στην επισκοπική εκκλησία του Αγίου Μαρτίνου, της οποίας η οικογένεια Μπους ήταν ενορίτες, όπως αναφέρει το «Associated Press».

Κατά τη διάρκεια της κηδείας την Πέμπτη, ο κ. Μπέικερ ανέφερε πως «ο κόσμος έγινε καλύτερος επειδή ο Τζορτζ Μπους κατέλαβε τον Λευκό Οίκο επί τέσσερα χρόνια. Πρόσθεσε πως ο Μπους ενσωμάτωνε κάποιες από τις καλύτερες αξίες του Εθνους, «εύκρατης» στη σκέψη, τα λόγια και τη δουλειά, «ο καλύτερος πρόεδρος του Εθνους μας με μία θητεία».

Ο Τζορτζ Π. Μπους, εγγονός του πρώην Προέδρου και το μόνο μέλος της πολιτικής δυναστείας που είναι εκλεγμένος με δημόσιο αξίωμα, χρησιμοποίησε πιο προσωπικό τόνο για τον άντρα που ο ίδιος και οι νεότερες γενιές αποκαλούσαν «gampy» («εξαιρετικό»).

Η εγγονή του Μπους, Μπάρμπαρα Πιρς Μπους διαβάζει αποσπάσματα από τη Βίβλο, ενώ πίσω αριστερά της είναι η Ελίζαμπεθ Ντούεν Αντριους. (AP Photo/David J. Phillip, Pool)

Κατά την τελετή παραβρέθηκαν πολλές προσωπικότητες από το χώρο του αθλητισμού, όπως ο αμυντικός των Houston Texans, Τζ. Τζ. Ουάτ, ο οποίος έψαλλε αγαπημένους ύμνους του εκλιπόντος Προέδρου.

Το φέρετρο του Μπους ταξίδεψε από την Ουάσιγκτον μέσα στο ειδικό τρένο για τις τελετές στο Χιούστον και την ταφή του στον οικογενειακό τάφο στο «College Station» του «Texas A&M University». Είναι η 8η φορά στην Ιστορία των ΗΠΑ που χρησιμοποιείται τέτοιο ειδικό τρένο και το πρώτο μετά από εκείνο που συνόδεψε το φέρετρο του Ντουάιτ Αϊζενχάουερ από την Ουάσιγκτον έως το Κάνσας πριν από 49 χρόνια. Το πρώτο χρησιμοποιήθηκε για την κηδεία του Αβραάμ Λίνκολν το 1865.

Η τελευταία κατοικία του Μπους θα είναι δίπλα στην σύζυγό του Μπάρμπαρα Μπους, η οποία «έφυγε» πρόσφατα από τη ζωή, όπως και στην Ρόμπιν Μπους, την κόρη τους που έχασαν από λευχαιμία σε ηλικία μόλις 3 ετών.

Ο Τζορτζ Μπους θα μείνει στη μνήμη όλων ως ένας άνθρωπος που ήταν πολύ πιστός και συχνός επισκέπτης στην εκκλησία.

Πλήθος κόσμου στην επισκοπική εκκλησία του Αγίου Μαρτίνου στο Χιούστον του Τέξας κατά τη διάρκεια της κηδείας του 41ου προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους. (AP Photo/Mark Humphrey)

Ο ιερέας Ράσελ Λίβενσον ο νεότερος ανέφερε στους παρευρισκόμενους την Πέμπτη πως ο Μπους είχε «αποφασιστική πίστη» και κάποτε τον ρώτησε πώς θα έμοιαζε ο Παράδεισος. Είπε, επίσης, ότι φαντάζεται πως στον Παράδεισο θα τον περιμένει η Μπάρμπαρα, η οποία με τα χέρια στους γοφούς της θα τον ρωτήσει: «Γιατί άργησες τόσο;».

Τέλος, είπε πως δεν υπάρχει πρόβλημα αν κλάψει, καθώς ο Τζορτζ Μπους δεν φοβόταν ποτέ να κλαίει μπροστά του. Ο πάστορας έκλεισε την ομιλία του ψέλνοντας την ίδια προσευχή που έψαλε κατά την ορκωμοσία του το 1989.

Νωρίτερα, δύο εγγονές του Μπους διάβασαν αποσπάσματα από τη Βίβλο. Η μία ήταν η Μπάρμπαρα Μπους, κόρη του Τζορτζ Μπους του νεότερου και η άλλη ήταν η Νοέλ Λουσίλα Μπους, κόρη του Τζεφ Μπους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available