Το «τριπρόσωπο» για τη Μητρόπολη Σικάγου από την Επαρχιακή Σύνοδο

Ο Αρχιμανδρίτης Ναθαναήλ Συμεωνίδης.

ΒΟΣΤΩΝΗ. Σε έκτακτη συνεδρίαση υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Γέροντος Αμερικής κ. Δημητρίου, συνήλθε τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου στα γραφεία της Αρχιεπισκοπής στη Νέα Υόρκη, η Επαρχιακή Σύνοδος, η οποία κατάρτισε το «Τριπρόσωπο» για τη Μητρόπολη Σικάγου.

Το «Τριπρόσωπο» αποτελείται από τους εξής τρεις Αρχιμανδρίτες: Ναθαναήλ Συμεωνίδη, επικεφαλής του Τμήματος Διαχριστιανικών, Διορθόδοξων και Οικουμενικών Σχέσεων της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Τιμόθεο Μπακάκο, ιερατικό προϊστάμενο της κοινότητας Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Σικάγο και Κωνσταντίνο Μόραλη, ιερατικό προϊστάμενο της κοινότητας του Καθεδρικού Ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Βαλτιμόρη του Μέρυλαντ.

Ο Αρχιμανδρίτης Ναθαναήλ Συμεωνίδης έλαβε 5 ψήφους, ο Αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Μπακάκος έλαβε 6 και ο Αρχιμανδρίτης Κωνσταντίνος Μόραλης 4 ψήφους. Ουδείς από τους υπάρχοντες Μητροπολίτες της Αρχιεπισκοπής, ούτε τους βοηθούς Επισκόπους συμπεριελήφθη στο Τριπρόσωπο.

Ο Αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Μπακάκος, ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Σικάγο
Φωτογραφία: Ιστόποπος κοινότητας Κοιμήσεως.

Επίσης, δεν συμπεριελήφθηκε κανένας Μητροπολίτης από αυτούς που υπηρετούν σε Μητροπόλεις εκτός Αμερικής και οι οποίοι είχαν υπηρετήσει ως ιερείς στην Αρχιεπισκοπή προ ετών. Μόνο ο Μητροπολίτης Δαρδανελίων έλαβε μία ψήφο και συγκεκριμένα του Μητροπολίτη Αγίου Φραγκίσκου κ. Γερασίμου.

Η υπόλοιπη ψηφοφορία εξελίχθηκε ως εξής:

Ο Επίσκοπος Μηδείας κ. Απόστολος, πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Αγίου Φραγκίσκου έλαβε 2 ψήφους, ο Επίσκοπος Μωκησσού κ. Δημήτριος, πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Σικάγου έλαβε 1 ψήφο. Ο Μητροπολίτης Δαρδανελίων κ. Νικήτας έλαβε 1 ψήφο.

ο Αρχιμανδρίτης Κωνσταντίνος Μόραλης.

 

Ο Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Γκανάς, ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Μπρούκλιν έλαβε 1 ψήφο.

Ο Αρχιμανδρίτης Μακάριος Νιάκαρος ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στο Χέβερχιλ της Μασαχουσέτης έλαβε 1 ψήφο και ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Πάνος, βοηθός του πρωτοσυγκέλου της Αρχιεπισκοπής, Επισκόπου Φασιανής κ. Αντωνίου έλαβε και αυτός 1 ψήφο.

Παρόντες ήταν όλοι οι Συνοδικοί Μητροπολίτες, οι εξής: Βοστώνης Μεθόδιος, Ντένβερ Ησαΐας, Ατλάντας Αλέξιος, Ντιτρόιτ Νικόλαος, Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος, Πίτσμπουργκ Σάββας και Νέας Ιερσέης Ευάγγελος.

Στην αρχή της συνεδρίασης ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος προέβη σε μερικά εισαγωγικά σχόλια για την εκλογή και τη διαδικασία και στη συνέχεια αναφέρθηκε σε ονόματα για τα οποία ακολούθησε συζήτηση κατά την οποία τα μέλη της Συνόδου αντάλλαξαν γνώμες.

Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος διαβίβασε την ευχή του Πατριάρχη Βαρθολομαίου πως θα ήταν καλά να ήταν στον Κατάλογο των Εκλογίμων προς αρχιερατεία μόνο Αρχιμανδρίτες. Ελαβε το λόγο ο Μητροπολίτης Ατλάντας κ. Αλέξιος και υπέβαλλε την ερώτηση: τότε γιατί μπήκαμε σ’ όλον αυτόν τον κόπο και βάλαμε αυτούς τους Μητροπολίτες και τώρα λέμε ότι δεν έπρεπε να είναι μέσα οι άνθρωποι;

Στην ερώτηση αυτή του Μητροπολίτη κ. Αλεξίου ο Αρχιεπίσκοπος δεν έδωσε καμία απάντηση.
Ο Αρχιεπίσκοπος αναχώρησε το βράδυ της Δευτέρας για την Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να συμμετάσχει στη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία θα αρχίσει τις εργασίες της την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.

Η εκλογή του νέου Μητροπολίτη Σικάγου θα γίνει στη διάρκεια αυτής της Συνόδου, πράγμα το οποίο εξαρτάται από την ευχέρεια του Πατριάρχη.

Οπως δείχνουν όλα τα σημάδια μέχρι στιγμής, εκτός απροόπτου, κατά πάσα πιθανότητα θα προταχθεί ο Αρχιμανδρίτης Ναθαναήλ Συμεωνίδης, διότι αφ’ ενός ο εν λόγω Αρχιμανδρίτης διαθέτει τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, αφ’ ετέρου διότι διατηρεί επί σειρά ετών δεσμούς με το Φανάρι, με τον Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και επίσης με ιεράρχες του Θρόνου, οι οποίοι τρέφουν εκτίμηση για το πρόσωπό του.

Στη σύντομη συνεδρίαση της Επαρχιακής Συνόδου, η οποία είχε ως μοναδικό θέμα τη σύνθεση του «Τριπροσώπου» για τη Μητρόπολη Σικάγου, έγινε αναφορά στις αποκαλύψεις του «Εθνικού Κήρυκα» για τα θέματα της Αρχιεπισκοπής και ιδιαίτερα για τα οικονομικά, για τα οποία ισχυρίζονται οι Μητροπολίτες της Επαρχιακής Συνόδου ότι δεν τα γνώριζαν.

Εξ’ άλλου στη διάρκεια της Συνόδου του Πατριαρχείου θα γίνει και η εκλογή νέου Μητροπολίτη Σύμης, σε διαδοχή του προσφάτως κοιμηθέντος κυρού Χρυσοστόμου. Ο υποψήφιος, σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα», θα προέρχεται προφανώς από τα Δωδεκάνησα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available