Το όνειρο της επιστροφής στην Αμμόχωστο δεν σβήνει, λέει ο πρόεδρος του USC

Ο ομογενής πρόεδρος του Πανεπιστήμιου της Νότιας Καλιφόρνιας, Χρυσόστομος Νικίας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Ο αγώνας δεν σταματά και το όνειρο της επιστροφής στην Αμμόχωστο δεν σβήνει» δήλωσε στον «Εθνικό Κήρυκα» ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας (USC), Χρυσόστομος Νικίας, ο οποίος θα τιμηθεί την Παρασκευή από την Ομοσπονδία Κυπροαμερικανικών Οργανώσεων Αμερικής.

Πρόκειται για το Βραβείο Αριστείας το οποίο θα απονεμηθεί κατά τη διάρκεια του επισήμου δείπνου που θα παρατεθεί στο «Terrace on the Park» στο Φλάσινγκ και στο οποίο θα παραστούν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και τα άλλα μέλη της κυβερνήσεώς του τα οποία συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς επίσης και εκπρόσωποι της οργανωμένης Ομογένειας.

Ο ομογενής πρόεδρος του Πανεπιστήμιου της Νότιας Καλιφόρνιας Χρυσόστομος Νικίας.
Ο κ. Χρυσόστομος Νικίας.

Ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας (USC), Χρυσόστομος Νικίας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την τιμή και μεταξύ άλλων δήλωσε: «Πραγματικά συγκινήθηκα όταν έλαβα το τηλεφώνημα από την Ομοσπονδία Κυπροαμερικανικών Οργανώσεων και για να είμαι ειλικρινής δεν το περίμενα. Οι περισσότερες τιμές και διακρίσεις προέρχονταν από τον ακαδημαϊκό χώρο, αλλά η τιμή ετούτη προέρχεται από την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής και από τους συμπατριώτες μου στην Αμερική και χωρίς την παραμικρή αμφιβολία είναι η πιο συγκινητική και η ανώτερη».

Ο πρόεδρος Χρυσόστομος Νικίας επεσήμανε ότι γεννήθηκε στην Αμμόχωστο όπου μεγάλωσε και μάλιστα αποφοίτησε με άριστα από το 1ο Γυμνάσιο Αμμοχώστου. Την περίοδο της τουρκικής εισβολής ήταν φοιτητής στην Αθήνα. Την ημέρα που έγινε το πραξικόπημα ετοιμαζόταν να επιστρέψει στην Αμμόχωστο, αλλά καθηλώθηκε στην Αθήνα.

O πρόεδρος του Πανεπιστήμιου της Νότιασ Χρυσόστομος Νικίας με την σύζυγό του Νίκη.
O κ. Χρυσόστομος Νικίας με την σύζυγό του Νίκη.

«Οι γονείς μου και η οικογένεια της συζύγου μου βίωσαν την εισβολή και την κατοχή. Τα χάσαμε όλα μέσα σε ένα βράδυ και γίναμε πρόσφυγες στην ίδια τη δική μας πατρίδα, ενώ η πανέμορφη γενέθλια πόλη μας μετατράπηκε σε φάντασμα», ανέφερε.

Ερωτηθείς τι θυμάται από τα παιδικά του χρόνια, είπε ότι «η Αμμόχωστος είχε μια από τις πιο όμορφες παραλίες της Μεσογείου, με ξενοδοχεία, με πολύ τουρισμό και πολιτισμό. Διατηρώ πολύ καλές αναμνήσεις από τα χρόνια εκείνα και από τον Γυμναστικό Σύλλογο Ευαγόρα όπου γίνονταν οι αγώνες. Τα χρόνια πριν την τουρκική εισβολή παρ’ όλο που λόγω της κατάστασης ήταν ταραχώδη, ήταν όμορφα χρόνια τα οποία ενθυμούμαι. Αυτές οι μνήμες δεν σβήνουν με τον χρόνο».

«Το 2003 όταν μας επέτρεψαν να επισκεφθούμε την Αμμόχωστο πήγα με την σύζυγό μου Νίκη και με τα κορίτσια μας για να τους δείξουμε τον τόπο που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε. Εχω βγάλει πάρα πολλές φωτογραφίες από μέρη που έχουν συμβεί πολλά γεγονότα και ζωντάνευαν μνήμες σαν να ήταν μια παλιά κινηματογραφική ταινία που την ξαναέβλεπες. Η Αμμόχωστος ήταν μια πάρα πολύ όμορφη πόλη και μετά την τουρκική εισβολή κατάντησε πόλη – φάντασμα».

O Χρυσόστομος Νικίας με την σύζυγό του Νίκη και τις κόρες τους Γεωργιάννα και Μαρία
O Χρυσόστομος Νικίας με την σύζυγό του Νίκη και τις κόρες τους Γεωργιάννα και Μαρία.

Ερωτηθείς για τους γονείς του, επεσήμανε: «Οι γονείς μου έχουν πεθάνει. Οταν έγινε η εισβολή ήταν πενήντα και πλέον ετών και τα ψυχολογικά τραύματά τους δεν αποθεραπεύτηκαν ποτέ. Ο αγώνας για την απελευθέρωση της Αμμοχώστου και των άλλων κατεχομένων περιοχών συνεχίζεται και το όνειρο της επιστροφής στα πατρώα εδάφη παραμένει ζωντανό και μας εμπνέει στον αγώνα».

Ο Δρ. Νικίας προ έξι ετών εκλέχτηκε πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας (USC). Ερωτηθείς εάν υπάρχει άλλος ομογενής πρόεδρος Πανεπιστημίου επεσήμανε: «Υπάρχει και άλλος ένας ομογενής πρόεδρος, ο οποίος γεννήθηκε στην Αμερική και έλκει την καταγωγή του από την Κύπρο και είναι πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας (University of South Carolina). Πρόκειται για τον Δρα Χάρη Παστίδη, ο οποίος γεννήθηκε στην Αμμόχωστο. Το γνωρίζω πολύ καλά και έχει κάνει πολύ καλή δουλειά ως πρόεδρος του USC».

O πρόεδρος Νικίας είναι ο 11ος πρόεδρος του εν λόγω πανεπιστημίου και ο μόνος Eλληνοαμερικανός και για 25 ολόκληρα χρόνια εργάστηκε στο ίδιο Πανεπιστήμιο.

Ερωτηθείς πού κατατάσσει αυτά τα τελευταία έξι χρόνια της προεδρίας, είπε:

«Ο,τι έχω κάνει σε όλη μου την καριέρα και την ζωή μου ήταν επιτυχημένα και με έχουν προετοιμάσει για την προεδρία του USC. Αναμφισβήτητα είναι τα καλύτερα χρόνια, γιατί το Πανεπιστήμιο έχει ανέβει από ακαδημαϊκή πλευρά. Η ποιότητα των φοιτητών και τα προηγμένα προγράμματα αποτελούν το σήμα κατατεθέν του Πανεπιστημίου μας».

Οσον αφορά τον αριθμό των ομογενών φοιτητών και καθηγητών, υπογράμμισε ότι είναι πολλοί. Ξεχωριστή θέση μεταξύ αυτών κατέχουν ο κοσμήτορας της Σχολής Μηχανικών Γιάννης Γιώρτσος, ο οποίος είναι από τη Ρόδο και ο κοσμήτορας της Φαρμακευτικής Σχολής Βασίλης Παπαδόπουλος, ο οποίος θα αναλάβει τα καθήκοντά του την 1η Οκτωβρίου. Επίσης, είναι και ο διευθυντής του Τραυματολογικού Κέντρου της Ιατρικής Σχολής Δημήτρης Δημητριάδης (κυπριακής καταγωγής).

«Οι ομογενείς καθηγητές και φοιτητές έχουν πολύ καλό όνομα. Εχουμε αρκετούς φοιτητές από την Ελλάδα που έρχονται για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές», πρόσθεσε.
Στο εν λόγω πανεπιστήμιο έχουν και τμήμα Κλασσικών Ελληνικών Σπουδών στο οποίο διδάσκει και ο ίδιος ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου και το μάθημά του εστιάζεται στον Πολιτισμό της Αθηναϊκής Δημοκρατίας.

«Εχουμε και ένα προηγμένο πρόγραμμα Study Abroad in Greece και για ένα τρίμηνο παιδιά πάνε στην Αθήνα, διδάσκονται και αγγίζουν τον πολιτισμό της Ελλάδας. Το πρόγραμμα το παρακολουθούν Αμερικανοί φοιτητές, οι οποίοι επιστρέφουν μεταφέροντας θετικά μηνύματα για τη γενέτειρα, τον πολιτισμό της και τη φιλοξενία. Η Ελλάδα είναι μια πάρα πολύ όμορφη χώρα και με λαμπρό πολιτισμό», τόνισε.

Για το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, είπε: «Εγώ στάθηκα πάρα πολύ τυχερός όταν πέρασα τις εξετάσεις για το Μετσόβιο. Πέντε χρόνια σκληρής δουλειάς και τέσσερις δεκαετίες μετά στρέφοντας το βλέμμα πίσω μπορώ να πω ότι ήταν εξαιρετικό σχολείο τόσο ως προς το ακαδημαϊκό σκέλος όσο και ως προς το ήθος της εργασίας. Νιώθω πάρα πολύ τυχερός γιατί το Μετσόβιο Πολυτεχνείο ήταν για μένα ένα σημαντικό, τεράστιο βήμα και βάση για το ξεκίνημα της καριέρας μου».

Ο πρόεδρος Χρ. Νικίας είναι παντρεμένος με την Νίκη το γένος Τζιονή, η οποία σπούδασε στην Ανωτάτη Εμπορική στο τμήμα της Λογιστικής. Παντρεύτηκαν όταν τελείωσαν τις σπουδές το 1977 στην Αθήνα και έχουν δύο κορίτσια την Γεωργιάννα η οποία είναι δικηγόρος και την Μαρία, η οποία έχει σπουδάσει Διαχείριση Επιχειρήσεων και εργάζεται στο CBS.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available