Το 35ο ετήσιο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά

Φωτογραφία αρχείου: «Εθνικός Κήρυξ» - Κώστας Μπέη.

ΟΥΕΣΤ ΜΙΛΦΟΡΝΤ. ΝΕΑ ΙΕΡΣΕΗ. «Οι μέρες πλησιάζουν…Το τάμα πρέπει να πραγματοποιηθεί… Ολοι μαζί να συμπροσκυνήσουμε τη χάρη της Παντάνασσάς μας και να συμπροσευχηθούμε για ελευθερία, δημοκρατία, δικαιοσύνη, ειρήνη, ασφάλεια σε όλους… για υγεία, προκοπή, ευημερία στον καθένα… Ολοι μαζί να τιμήσουμε την πατρίδα μας, τους προγόνους μας, την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας… Ολοι μαζί να κάνουμε ένα βήμα εμπρός, ένα άλμα προς τα πάνω … για να βρεθούμε έστω και ένα πόντο πιο κοντά στον Πόντο… Ολοι μαζί…».

Με το παραπάνω μήνυμα το Ιερό Ιδρυμα Παναγία Σουμελά υπενθύμιζε σε όλες τις γενιές Ποντίων το φετινό, 35ο ετήσιο Ιερό Προσκύνημα και Πανηγύρι της Παναγίας Σουμελά, το οποίο θα λάβει χώρα στο Ουέστ Μίλφορντ της Νέας Ιερσέης (253 Marshall Hill Road), το τριήμερο 17-19 Αυγούστου.

Η αυλαία των εκδηλώσεων ανοίγει την Παρασκευή 17 Αυγούστου (στις 17:00 μ.μ. τοπική ώρα έως τις 22:00 το βράδυ) με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και γλέντι, με την συνοδεία της ποντιακής λύρας (κεμεντζέ).

Το Σάββατο 18 Αυγούστου, οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις ξεκινούν από τις 13:00 το μεσημέρι και θα συνεχιστούν έως τις 22:00 το βράδυ επίσης. Θα γίνει παρουσίαση χορευτικών συγκροτημάτων μετά τον Εσπερινό ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στις 19:00.

Πηγή: Ιερό Ιδρυμα Παναγία Σουμελά.

Το Σάββατο θα γίνει και η λιτάνευση της ιερής και σεπτής εικόνας της Παναγίας Σουμελά, που αποτελεί γνήσιο αντίγραφο της πρωτότυπης του Ευαγγελιστή Λουκά που βρίσκεται στο ομώνυνο μοναστήρι στο όρος Βέρμιο, στην Μακεδονία.

Την Κυριακή 19 Αυγούστου, στις 9 το πρωί, είναι ο Ορθρος, ενώ στις 10 ακολουθεί Θεία Λειτουργία, Αρτοκλασία και Μνημόσυνο για τους απανταχού Ποντίους.

Στις 12:00 θα διεξαχθεί λιτάνευση της ιερής και σεπτής εικόνας της Παναγίας Σουμελά.

Στις 12:30 μετά τους χαιρετισμούς των επισήμων θα ακολουθήσει ποντιακό γλέντι με χορούς και μουσικές από την αλησμόνητη πατρίδα.

Σημειώνεται ότι λεωφορεία θα αναχωρήσουν την Κυριακή στις 8:30 το πρωί από τον Σύλλογο Ποντίων «Κομνηνοί» της Νέας Υόρκης (31-25 23 Avenue Αστόρια ΝΥ 11105). Για τις απαραίτητες κρατήσεις καλέστε την κ. Ειρήνη Μπαράκου στο (646) 404-4021.

Πηγή: Ιερό Ιδρυμα Παναγία Σουμελά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available