Το 56% των Βρετανών θα ψήφιζε τώρα υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ενωση

(AP Photo/Virginia Mayo, FILE).

ΛΟΝΔΙΝΟ. Η Βρετανία θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε ποσοστό 56%, έναντι 44% υπέρ του Brexit στην περίπτωση διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος. Η διαφορά των 12 ποσοστιαίων μονάδων είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από το σοκ του δημοψηφίσματος του 2016, σύμφωνα με δημοσκόπηση της YouGov.

Το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης δόθηκε στην δημοσιότητα από την καμπάνια People’s Vote που πιέζει για την διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος.

Στις 23 Ιουνίου 2016, 17,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι, το 51,9%, υποστήριξαν την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ 16,1 εκατομμύρια, το 48,1% υποστήριξαν την παραμονή στην Ενωση.
Η υποστήριξη της θέσης περί δεύτερου δημοψηφίσματος μεταξύ των υποστηρικτών του Εργατικού Κόμματος ανέρχεται στο 78%, σύμφωνα με την δημοσκόπηση.

Να σημειωθεί ότι το βράδυ της Τετάρτης, μία ημέρα μετά την απόρριψη της συμφωνίας Μέι με Βρυξέλλες για την έξοδο από την ΕΕ, από το βρετανικό Κοινοβούλιο, καταψηφίστηκε η πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης της Τερέζας Μέι που είχε καταθέσει το Εργατικό Κόμμα του Τζέρεμι Κόρμπιν. Υπέρ της πρότασης δυσπιστίας ψήφισαν 306 βουλευτές, ενώ κατά ψήφισαν 325 βουλευτές.

Στο μεταξύ, το βρετανικό Κοινοβούλιο θα συζητήσει και θα ψηφίσει για το «plan B» της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για το Brexit στις 29 Ιανουαρίου, δήλωσε η επικεφαλής της Βουλής των Κοινοτήτων, Αντρεα Λίντσομ.

Η συμφωνία της Μέι με τις Βρυξέλλες για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ απορρίφθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία στο βρετανικό Κοινοβούλιο νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα και η Λίντσομ δήλωσε ότι η Πρωθυπουργός θα εισηγηθεί μια πρόταση και θα κάνει μια δήλωση για τα επόμενα βήματά της τη Δευτέρα. «Συζήτηση για μια μέρα θα γίνει την Τρίτη 29 Ιανουαρίου πάνω στην πρόταση αυτή, η οποία θα υποβληθεί για να λάβει τη σύμφωνη γνώμη του σώματος», δήλωσε η Λίντσομ στο Κοινοβούλιο.

Ωστόσο, το Εργατικό Κόμμα ξεκαθάρισε ότι δεν είναι έτοιμο να διεξαγάγει ουσιαστικές συνομιλίες με την Πρωθυπουργό για την μελλοντική πορεία της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, μέχρις ότου η Τερέζα Μέι αποσύρει από το τραπέζι την επιλογή ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available