Το «NBC» για νεαρούς μετανάστες σε Αθήνα και το «Σεξ επιβίωσης»

Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ.

ΑΘΗΝΑ. Ενα ρεπορτάζ από την πλατεία Ομονοίας στην Αθήνα, πραγματική γροθιά στο στομάχι, παρουσίασε το αμερικανικό δίκτυο «ΝΒC» με ενδεικτικό τίτλο «Σεξ επιβίωσης», καθώς είχε νεαρούς μετανάστες να «πωλούν» το κορμί τους για να επιβιώσουν.

Το ρεπορτάζ ξεκινάει με έναν νέο 19 χρόνων, που του λείπουν δόντια, τον Κασίμ, ο οποίος στα 17 του χρόνια περπάτησε 4.000 μίλια για να φτάσει στην Αθήνα μέσα από Ιράν, Τουρκία, Βουλγαρία και Σερβία. Δηλαδή χίλια μίλια πιο μεγάλο από τη διαδρομή Νέα Υόρκη-Σαν Φρανσίσκο.

Οπως πίστευε πριν, η Ευρώπη προσφέρει εργασία, ασφάλεια και ένα μέλλον. Τώρα όμως σπαταλά τις μέρες του στη βορειοδυτική γωνιά της πλατείας Ομονοίας που έχει μετατραπεί σε μία αγορά λευκής σαρκός με τους ίδιους τους νεαρούς μετανάστες που επιζητούν άσυλο να πωλούν τον εαυτό τους.

Καθώς γκριζομάλληδες άνδρες εποπτεύουν την περιοχή, ο Κασίμ έχει τελειοποιήσει την τέχνη της αναμονής. «Ολοι οι ηλικιωμένοι είναι εδώ για σεξ» λέει, χωρίς να δίνει το πραγματικό του όνομα καθώς οι γονείς του δεν ξέρουν πώς κερδίζει τα χρήματά του. «Εχουμε μεγάλη ντροπή, δεν είμαστε γκέι, δεν μας αρέσει αυτή η δουλειά. Εάν ζεις στο δρόμο πρέπει να κάνεις ό,τι είναι ανάγκη να κάνεις», λέει.

Πρώην μαθητής οδοντοτεχνίτης, λέει πως σπάνια κάνει πάνω από 20 ευρώ (25 δολάρια) για σεξ, επειδή άλλοι νεαροί μετανάστες έριξαν την τιμή.

Οχι μακριά από τον Κασίμ, ηλικιωμένοι άνδρες συνομιλούν με νέους μετανάστες, ορισμένοι γνέφουν σε νεαρούς να καθήσουν δίπλα τους σε ένα καφέ και άλλοι τους πλησιάζουν στην είσοδο του μετρό.

Ο Κασίμ παγιδεύτηκε στην Ελλάδα. Δύο χρόνια πριν οι βαλκανικές χώρες στο βορρά της Ελλάδας, έκλεισαν τα σύνορά τους, μπλοκάροντας το δρόμο στη Δυτική Ευρώπη. Τα Ηνωμένα Εθνη εκτιμούν ότι έχουν μείνει στην Ελλάδα περίπου 50.000, που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ανεργία στην ΕΕ και ακόμη αγωνίζεται με την κρίση του 2008.

Ο Κασίμ είναι μεταξύ των ασυνόδευτων ανηλίκων που κατέληξε στην πορνεία για να βγάλει τα αναγκαία προς το ζην, μία πρακτική γνωστή ως «σεξ επιβίωσης». Στόχος του Κασίμ ήταν να φτάσει στη Γερμανία, αλλά συνάντησε κλειστά σύνορα στην Ουγγαρία.

Ο ίδιος ομολογεί ότι έχει προσπαθήσει τέσσερις φορές να φύγει από την Ελλάδα με κλεμμένα ή πλαστά διαβατήρια, αλλά και τις τέσσερις φορές συνελήφθη. Κατέληξε στην Αθήνα προερχόμενος από το Βελιγράδι της Σερβίας, το οποίο θυμάται με αγάπη.

«Η Αθήνα είναι τόσο άσχημη. Αν δεν φτάσω στη Γερμανία θα αυτοκτονήσω», είπε ο 19χρονος Αφγανός στην δημοσιογράφο του «NBC», Σέφορα Σμιθ.

Δίπλα του βρίσκεται ένας άλλος νεαρός από το Αφγανιστάν, ο Φαζούλ (σ.σ. και αυτός παρουσιάζεται με ψευδώνυμο), ο οποίος δηλώνει, 22 ετών, αλλά ο Κασίμ πιστεύει ότι δεν είναι πάνω από 17. Ο Φαζούλ παραδέχεται ότι πολλές φορές κάνει σεξ χωρίς προφυλακτικό για να πάρει 5 ευρώ παραπάνω, με τον Κασίμ να σχολιάζει «δεν στέκει καλά το μυαλό του».

Οι δύο νεαροί λένε ότι με τα χρήματα αυτά εξασφαλίζουν φαγητό και τσιγάρα, ενώ ορισμένες φορές πετυχαίνουν να κλείσουν και ένα δωμάτιο ξενοδοχείου αλλιώς τις περισσότερες φορές κοιμούνται σε πάρκα και πλατείες.

«Η οικογένειά μου πιστεύει ότι ζω στο καλύτερο ξενοδοχείο της Αθήνας», λέει ο Φαζούλ, εξηγώντας ότι δεν μπορεί να πει στην οικογένεια του πού έχει καταντήσει.

Οπως σημειώνει το «NBC» στην Ελλάδα βρίσκονται περίπου 3.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι με το 95% αυτών να είναι αγόρια. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα έχει χώρους μόνο για 1.000 ασυνόδευτα νεαρά παιδιά σε οργανωμένες δομές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *