Το «Pappa Gyros» στο Τέξας και η ιστορία της οικογένειας ομογενών Μπάτσιου (Batsios)

Ο κ. Χρήστος Μπάτσιος με την ομάδα του στο εστιατόριο «Pappa Gyros».

ΤΕΞΑΣ. Για όποιον βρεθεί στο Katy του Τέξας, στην γωνία της Kingsland Blvd και Highway 99, δίπλα στο βενζινάδικο της Shell, υπάρχει κρυμμένο ένα «διαμάντι» για φαγητό, ελληνικό και αμερικάνικο, με την ονομασία «Pappa Gyros». Το διαχειρίζεται ο ομογενής, Χρήστος Μπάτσιος (Christos Batsios), ο οποίος είναι και συνιδιοκτήτης.

Ακουσα πρώτη φορά για το εστιατόριο στο Ελληνικό Φεστιβάλ του Αγίου Βασιλείου στο Χιούστον. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων πολλά εστιατόρια, ελληνικά και μη, παρέχουν δωρεάν γεύματα στους εκατοντάδες εθελοντές που εργάζονται για το Φεστιβάλ.

Το «Pappa Gyros» ήταν ένα από αυτά και εγώ ένας από τους εθελοντές που απολάμβανε το φαγητό του. Η ποιότητα και η γεύση ήταν πολύ καλές και δεν έμειναν ασχολίαστες, από όλους. Στην πρώτη ευκαιρία λοιπόν, με την σύζυγό μου, πήγαμε στο «Pappa Gyros» για να φάμε και να τους ευχαριστήσουμε για την γενναιοδωρία τους προν την εκκλησία μας.

Εξεπλάγην, με καλό τρόπο, από τη συνάντηση με το νέο αυτό Ελληνοαμερικανό, τον Χρήστο Μπάτσιο. Είχε καλούς τρόπους και ένα μεγάλο χαμόγελο στα χείλη. Με έκανε να θέλω να μάθω περισσότερα για την ιστορία του, της οικογένειάς του και να τα μοιραστώ με τους αναγνώστες του «Ε.Κ.».

Ο Γιώργος και ο Χρήστος Μπάτσιος.

Κανονίσαμε ένα ραντεβού. Οταν έφτασα, με εξέπληξε και πάλι, με την παρουσία του πατέρα του, Γιώργος Μπάτσιου (George Batsios). Ο Χρήστος ήθελε το άρθρο να είναι για τον πατέρα του και όχι για τον ίδιο. Ακόμη ένα σημάδι καλής ανατροφής και σεβασμού προς την οικογένεια.

Η ιστορία της οικογένειας Μπάτσιου

Ο Χρήστος Μπάτσιος, πατέρας του Γιώργου και παππούς του Χρήστου του νεότερου, μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1967. Η καταγωγή του από ένα χωριό στις Πρέσπες, με την ονομασία Ψαράδες.

Οπως πολλοί Ελληνες μετανάστες εκείνη την εποχή, η οικογένεια άρχισε να εργάζεται σε εστιατόρια που είχαν συγγενείς για κάποια χρόνια και τη νύχτα σε βραδινό σχολείο για την εκμάθηση της αγγλικής.

Μερικά χρόνια αργότερα ο Χρήστος Μπάτσιος μετακόμισε με την οικογένειά του στο Μίσιγκαν και ξεκίνησε το δικό του εστιατόριο εκεί.

Ο Γιώργος γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο της Πολιτείας του Μίσιγκαν όπου σπούδασε Πολιτική Επιστήμη. Εργάστηκε στον τομέα μετά την αποφοίτησή του, αλλά η καρδιά του δεν ήταν εκεί.

Επέστρεψε στην εστίαση με τα αδέρφια του και αργότερα άρχισε να εργάζεται στην διοίκηση για μία αλυσίδα πολυτελών εστιατορίων των ΗΠΑ, τα Landry’s Seafood and Steak House. Κάποια χρόνια αργότερα μετατέθηκε στο Χιούστον του Τέξας.

Αφού ξεκίνησε ένα νέο κεφάλαιο στην ζωή του, μετακόμισε και η οικογένειά του στο Χιούστον. Οχι πολύ καιρό μετά αγόρασε ένα ιταλικό εστιατόριο, που δεν πήγαινε καλά, στο 6734 Westheimer Lakes, N Dr στο Katy του Τέξας, με την ονομασία «SAPORE Ristorante».

Το μεταμόρφωσε σε ένα πολύ αγαπητό μέρος. Για μία ακόμη φορά, η σκληρή εργασία μίας Ελληνοαμερικανικής οικογένειας, κατάφερε μία αποτυχημένη επιχείρηση να την μετατρέψει σε ιστορία επιτυχίας στις ΗΠΑ.

Το 2017 ο Γιώργος μαζί με τον γιο του Χρήστο, ο οποίος ήταν έτοιμος να αναλάβει την διαχείριση ενός άλλου εστιατορίου, βρήκαν ένα άλλο χώρο εστίασης που δεν πήγαινε καλά και το αγόρασαν. Δημιούργησαν το «Pappa Gyros», προσφέροντας αυθεντικό ελληνικό φαγητό.

Σε λιγότερο από ένα χρόνο το κατάστημα ήταν μικρό για την αυξανόμενη πελατεία και χρειάζεται επέκταση.

Ο Γιώργος Μπάτσιος είναι ένας ομογενής που έζησε και εκπλήρωσε το Αμερικανικό Ονειρο, με τιμή, σκληρή εργασία, αξιοπρέπεια, εκπαίδευση και πάντα θέτοντας την οικογένειά του πρώτη και τις επιχειρήσεις έπειτα. Κάτι που λέει στον γιο του Χρήστο, ο οποίος παντρεύτηκε πριν δύο χρόνια: Πάντα να βρίσκεις χρόνο για την οικογένειά σου.

Ο Γιώργος και ο Χρήστος Μπάτσιος.

Ο πατέρας του Γιώργου Μπάτσιου, Χρήστος, όπως πολλοί Ελληνες έκανε την θυσία να αφήσει τα πάντα πίσω και να μεταναστεύσει στις ΗΠΑ με την βοήθεια της αδερφής του, η οποία ζούσε στη Νέα Υόρκη. Δημιούργησε ωστόσο μία σπουδαία ευκαιρία και ένα μέλλον για τα παιδιά του και τα παιδιά αυτών.

Το ίδιο πνεύμα, ο Γιώργος Μπάτσιος και η σύζυγό του Σοφία, συνεχίζουν και μεταδίδουν στην επόμενη γενιά της ομογενειακής τους οικογένειας.

Ο Θεός να τους ευλογεί όλους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available