Τράπεζα είχε αρνηθεί δάνειο στον Τραμπ – «Καιγόταν» για μετρητά στις αρχές του 2016

(AP Photo/Mark Lennihan, File)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Ντόναλντ Τραμπ, αρχές του 2016, κατά την προεκλογική περίοδο, «καιγόταν για μετρητά» και ζήτησε δάνειο από την Ντόιτσε Μπανκ (Deutsche Bank), αλλά η απάντηση ήταν αρνητική.

Την πληροφορία αυτή, που γίνεται γνωστή για πρώτη φορά, δημοσίευσαν μεγάλες αμερικανικές εφημερίδες με την «New York Times» να έχει πολλές λεπτομέρειες.

Οπως αναφέρεται στην εφημερίδα, ήταν αρχές του 2016 και ο Τραμπ έδινε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια στην προεκλογική του εκστρατεία, ενώ είχε ξοδέψει μεγάλα ποσά για την επέκταση του οργανισμού υψηλών προδιαγραφών ακινήτων.

Προκειμένου να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη της επιχείρησής του στράφηκε σε ένα παλιό σύμμαχο, την Ντόιτσε Μπανκ (Deutsche Bank) μία από τις λίγες τράπεζες που ήταν πρόθυμες να δανείσουν χρήματα στον άνθρωπο που αποκαλείτο «ο βασιλιάς του χρέους».

Το αίτημα για δανειοδότηση του κ. Τραμπ, πυροδότησε μάχη στα ανώτατα κλιμάκια της γερμανικής τράπεζας, σύμφωνα με τρία άτομα που γνωρίζουν το αίτημα. Στο τέλος, η Τράπεζα έκανε κάτι το αναπάντεχο, είπε όχι.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της τράπεζας, συμπεριλαμβανομένου και του μελλοντικού εκτελεστικού διευθυντή, θεώρησαν ότι η προεδρική του υποψηφιότητα έκανε το δάνειο πολύ ριψοκίνδυνο.

Ανάμεσα στις ανησυχίες τους ήταν ότι εάν κέρδιζε την προεδρία και μετά προέβαινε σε πτώχευση, η τράπεζα θα έπρεπε να διαλέξει, είτε να μην συλλέξει το χρέος, είτε να κατασχέσει περιουσιακά στοιχεία του Προέδρου των ΗΠΑ.

Δύο από τους ανθρώπους που ξέρουν το θέμα του δανείου, είπαν ότι ο οργανισμός του Τραμπ αναζητούσε να δανειστεί σε βάρος του θερέτρου του γκολφ στο Μαϊάμι για να πληρώσει εργασίες στο κτήμα που είχε για γκολφ στο Τάρνμπερι της Σκωτίας.

«Η ιστορία είναι απόλυτα ψευδής», δήλωσε η κ. Μίλερ. «Αγοράσαμε το Τραμπ Τάρνμπερι χωρίς δάνεια και βάλαμε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια δικά μας χρήματα στην ανακαίνιση που άρχισε το 2014. Και δεν υπήρξε περίοδος που χρειάστηκε να χρηματοδοτηθεί η αγορά ή η ανακαίνιση του Τραμπ Τάρνμπερι».

Η κ. Μίλερ, πάντως, δεν μίλησε ειδικότερα για το αίτημα δανείου από τη Ντόιτσε Μπανκ. Επίσης, ο εκπρόσωπος της τράπεζας Τρόι Γκράβιτ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η άρνηση του δανείου είναι μία ιστορία που δεν έχει ειπωθεί στην μακρά βασανιστική σχέση του κ. Τραμπ με την τραπεζική βιομηχανία. Δείχνει όμως ότι ήταν ενεργός στις διεκπεραιώσεις των επιχειρήσεών του, ενώ διεξήγαγε ταυτόχρονα την προεκλογική του εκστρατεία και μάλλον θα προσελκύσει την προσοχή των Δημοκρατικών που ερευνούν την δύο δεκαετιών σχέση του με τη Ντόιτσε Μπανκ στις δύο επιτροπές της Βουλής.

Στις αρχές του 1990 το ξενοδοχείο και το καζίνο του κ. Τραμπ κήρυξε πτώχευση 4 φορές, προκαλώντας μεγάλες απώλειες σε γνωστές τράπεζες, όπως τη Citicorp και τη Manufacturers Hanover.

Ο μεγιστάνας της ακίνητης περιουσίας δεν είχε αποκλειστεί από τη Wall Street. Και η Ντότσε Μπανκ που ήταν πρόθυμη αν εισέλθει στην ακριβή αμερικανική αγορά και πιο ανεκτική στα ρίσκα από πολλές άλλες τράπεζες, κάλυψε το κενό

Το 1998 δάνεισε τον κ. Τραμπ 125 εκατ. δολάρια για ανακαινίσεις σε ένα ουρανοξύστη της Wall Street. Η σχέση τους άνθησε τα επόμενα 17 χρόνια και η Ντόιτσε Μπανκ του δάνεισε συνολικά 2,5 δισ. δολάρια.

Μετά, κι ενώ οι πρώτοι ψηφοφόροι άρχισαν να ρίχνουν τις ψήφους τους στις προκριματικές των Ρεπουμπλικανών η δανείστρια του κ. Τραμπ άρχισε να ανησυχεί και ενώ η αυτοκρατορία του με τα γήπεδα γκολφ παραμένει ένα μυστήριο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available