Τρία πλοία ανοικτής θαλάσσης αποκτά το κυπριακό Ναυτικό

Στιγμιότυπο από την εορταστική τελετή που έγινε στη ναυτική βάση στο Μαρί, ανήμερα του Αγίου Νικολάου, προστάτη του ναυτικού. Διακρίνεται ο υπουργός Αμυνας Χριστόφορος Φωκαίδης (Φωτογραφία: ΚΥΠΕ).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Το κυπριακό Ναυτικό ενισχύεται και αναβαθμίζεται ως στρατηγική προτεραιότητα της Α’ Φάσης του Σχεδίου Αναδιοργάνωσης και Εκσυγχρονισμού της Εθνικής Φρουράς, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης, σε ομιλία του στη Ναυτική Βάση «Αντιστράτηγου Ευάγγελου Φλωράκη», στο Μαρί, όπου πραγματοποιήθηκε, ο καθιερωμένος επίσημος εορτασμός του Αγίου Νικολάου, Προστάτη του Ναυτικού.

Στο χαιρετισμό του ο Υπουργός Άμυνας, σημείωσε πως αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, σε μια εποχή που η ανάγκη να συμβάλουμε στη δημιουργία συνθηκών θαλάσσιας και ενεργειακής ασφάλειας αλλά και η αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων και απειλών στην Ανατολική Μεσόγειο επιβάλλουν την ύπαρξη ενός σύγχρονου Ναυτικού, το οποίο με δικά του μέσα και δυνατότητες αλλά και σε συνεργασία με φίλες γειτονικές και άλλες χώρες να μπορεί να φέρει σε πέρας την αποστολή του.

Έχουμε περάσει, ανέφερε, από τις διακηρύξεις στις πράξεις και σε λιγότερο από ένα μήνα θα ενταχθεί στις τάξεις του Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς το πρώτο πλοίο ανοικτής θαλάσσης από το Ισραήλ – ένα πλοίο που έχει καθελκυσθεί ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο και στο οποίο εκπαιδεύεται εδώ και αρκετές βδομάδες το κυπριακό πλήρωμα προκειμένου να αποκτήσει πλήρη εξοικείωση με τα υψηλής τεχνολογίας εξελιγμένα συστήματα του πλοίου.

Την ίδια ώρα, συνέχισε, μέχρι το τέλος του έτους, θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε επίσης στην απόφαση για την κατακύρωση άλλων δύο πλοίων ανοικτής θαλάσσης. Ο σχετικός διαγωνισμός έχει ολοκληρωθεί, είπε, και βρισκόμαστε ήδη στο στάδιο της αξιολόγησης των προσφορών. Το Ναυτικό όμως ενισχύεται σύντομα και με δύο ταχύπλοα σκάφη για τις ανάγκες των ΟΥΚ, αφού ο σχετικός διαγωνισμός έχει επίσης ολοκληρωθεί.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *