Τρίπτυχο για συγκλίσεις, συναντιλήψεις, διαφορές, στο Κυπριακό, θέλει ο Αναστασιάδης

Από παλαιότερη συνάντηση των κυρίων Αναστασιάδη και Ακιντζί. Φωτογραφία: Γ.Τ.Π.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Την εισήγηση για καταρτισμό τριπτύχου που θα περιέχει τις συγκλίσεις, τις συναντιλήψεις και τις διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών στο Κυπριακό αναμένεται να επαναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, κατά την επικείμενη συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το ΚΥΠΕ επισήμαναν την ανάγκη για προετοιμασία του τριπτύχου, φέρνοντας ως παράδειγμα την επιμονή της τουρκικής πλευράς για μια θετική ψήφο. Όπως αναφέρθηκε, κάτι τέτοιο δεν περιλαμβανόταν στις αρχικές συγκλίσεις, αλλά είναι κάτι που αιφνιδίως έθεσε ο κ. Ακιντζί στη Γενεύη. Για αυτό τον λόγο πρέπει «να βάλουμε κάτω τις συγκλίσεις, να κάνουμε ένα τρίπτυχο και να καθίσουμε να συζητήσουμε συστηματικά» ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Χαρακτήρισαν παράλληλα άτυπη και όχι κοινωνικής φύσεως τη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου, στην οποία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί θα μπορούν να συζητήσουν ελεύθερα για όλα τα θέματα.

Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται να ζητήσει από την τουρκική πλευρά να καταθέσει γραπτώς τις θέσεις της για τις έξι παραμέτρους του πλαισίου Γκουτέρες, σε ένα κείμενο που θα τελεί υπό την αίρεση συμφωνίας.

Όσον αφορά την πρωτοβουλία για τη συνάντηση, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι αυτή ανήκει στον πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος τηλεφώνησε στον κ. Ακιντζί για τη διευθέτηση. Για την εμπλοκή των Ηνωμένων Εθνών, αναφέρθηκε ότι η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ είναι ενήμερη για τη συνάντηση, καθώς ο Πρόεδρος μίλησε μαζί της. «Δεν επιδιώκουμε να κάνουμε κάτι έξω από τα Ηνωμένα Έθνη» αλλά η συνάντηση θα γίνει σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη και την κ. Σπέχαρ, επισημάνθηκε. Τέλος, αναφέρθηκε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η συνάντηση να διεξαχθεί στην οικία της κ. Σπέχαρ, στην προστατευμένη από τα Ηνωμένα Έθνη περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας.

Στην αντίπερα όχθη, την ευχή όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης προσέλθει στην συνάντηση που θα γίνει τέλος Φεβρουαρίου, με τον ηγέτη τον Τ/κ Μουσταφά Ακιντζί «με γεμάτα χέρια με προτάσεις» εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού, σε γραπτή δήλωση του μετά την ανακοίνωση της πραγματοποίησης της συνάντησης των δύο ηγετών.

Σύμφωνα με τα τ/κ ΜΜΕ, ο κ. Ακιντζί αναμένει από τον Πρόεδρο συγκεκριμένες προτάσεις στο θέμα της αποκέντρωσης των εξουσιών, κάτι το οποίο εξέφρασε και κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, την Τετάρτη με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, σύμφωνα με τον Μπουρτζιού, να διαβεβαιώνει τον Μουσταφά Ακιντζί ότι θα είναι προετοιμασμένος για τη συνάντηση.

Αναφορικά με τις επαφές της Ειδικής Απεσταλμένη του ΓΓ ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ και για την καταγραφή των όρων αναφοράς μιας πιθανής νέας διαδικασίας ο Μπαρίς Μπουρτζιού σημειώνει ότι πρέπει να ολοκληρωθεί ο κύκλος των επαφών της κ. Λουτ και με τις εγγυήτριες δυνάμεις για να γίνει διαφανεί αν και εφόσον υπάρχει κοινή βάση.

Είπε ακόμα ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, να συναντηθούν την τελευταία βδομάδα του Φεβρουαρίου.

* Υποχώρηση της τουρκικής πλευράς στο θέμα της ασφάλειας και της πολιτικής ισότητας για το ‘κοινό έγγραφο’ που ετοιμάζει η απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ θέλει ο πρόεδρος Αναστασιάδης, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο DHA.

Στο τηλεγράφημά του, το DHA αναφέρει ότι η Τζέιν Χολ Λουτ διεξάγει εργασίες για την ετοιμασία ενός κοινού εγγράφου και σχολιάζει ότι οι δύο ηγέτες θέλουν να κρατήσουν ζωντανή την διαδικασία πριν από τον Ιούνιο που προγραμματίζεται να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Το τουρκικό πρακτορείο αναφέρει ακόμη ότι «ο Ε/Κ ηγέτης Αναστασιάδης για το ‘κοινό έγγραφο’ θέλει όπως η τουρκική πλευρά υποχωρήσει ειδικά στο θέμα της ασφάλειας αλλά και στο θέμα της πολιτικής ισότητας».

Το τουρκικό πρακτορείο αναφέρεις επίσης ότι στις λεγόμενες «προεδρικές εκλογές» του 2020 στα κατεχόμενα ο Μουσταφά Ακιντζί αναμένεται να είναι και πάλι υποψήφιος.

* Σε μια άλλη εξέλιξη, την πεποίθηση ότι κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών που θα γίνει τέλος Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα διευκρινίσει τις νέες του ιδέες «στις οποίες συνεχώς αναφέρεται» εξέφρασε ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους των κατεχομένων, Τουφάν Ερχιουρμάν. Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα σε δηλώσεις του μετά το πέρας της εβδομαδιαίας συνάντησης του με τον ηγέτη τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ο κ. Ερχιουρμάν είπε ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκε μεταξύ άλλων και η επικείμενη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available