Τραμπ: Οι εκλογές «αψήφησαν την ιστορία» – Πίστωση της νίκης στην Γερουσία (βίντεο)

(AP Photo/Evan Vucci, FILE).

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σε δηλώσεις του από τον Λευκό Οίκο για τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών, είπε πως η αναμέτρηση αυτή «αψήφησε την ιστορία» ενώ πιστώθηκε τα κέρδη για τους Ρεπουμπλικανούς στην Γερουσία.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι ελαχιστοποίησε τις απώλειες στην Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου επικράτησαν οι Δημοκρατικοί.

Δεν έλειψε η κόντρα με δημοσιογράφο του CNN, Τζιμ Ακόστα. «Το CNN θα πρέπει να ντρέπεται που σε έχει εργαζόμενο», είπε. «Δεν θα έπρεπε να εργάζεσαι για το CNN, είσαι αγενής», πρόσθεσε. «Οταν μεταδίδεις ψευδείς ειδήσεις, εσύ είσαι ο εχθρός του λαού», επεσήμανε ακόμη ο κ. Τραμπ, που δεν άφησε επέτρεψε στον δημοσιογράφο να ρωτήσει περαιτέρω, ενώ χαρακτήρισε «απάτη» την έρευνα για ανάμειξη της Ρωσίας.

«Είσαι ένας αγενής, απαίσιος άνθρωπος» του είπε, ενώ ένας υπάλληλος του Λευκού Οίκου πήρε το μικρόφωνο από τα χέρια του Ακόστα.

Donald Trump press conference

LIVE: President Donald J. Trump addresses the US after Democrats seized the House of Representatives but Republicans consolidated their grip on the Senate in the mid-term elections.

Posted by BBC News on Wednesday, November 7, 2018

Η δημοσιογράφος Γιαμίσε Αλκιντορ του PBS NewsHour που τον ρώτησε για τους λευκούς εθνικιστές που ενθαρρύνονται από τον Τραμπ που χαρακτηρίζει τον εαυτό του έναν «εθνικιστή», ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος δήλωσε προσβεβλημένος. «Αυτό είναι μια ρατσιστική ερώτηση», της απάντησε.

Παράλληλα χλεύασε Ρεπουμπλικάνους υποψηφίους που κράτησαν απόσταση από τον ίδιο κατά την προεκλογική εκστρατεία λόγω των ανησυχιών τους ότι τα διχαστικά μηνύματα του Τραμπ για την μετανάστευση θα απομακρύνουν ψηφοφόρους. Δεν παρέλειψε δε να επαινέσει μια ακόμη φορά τον εαυτό του. «Πιστεύω ότι είμαι ένας ηγέτης υψηλού ήθους και αγαπώ τη χώρα μου»

Νωρίτερα, ο κ. Τραμπ έκανε λόγο για μια «πολύ μεγάλη νίκη» στις ενδιάμεσες εκλογές της Τρίτης, καθώς οι Ρεπουμπλικανοί ενίσχυσαν την πλειοψηφία τους στη Γερουσία, μολονότι οι Δημοκρατικοί έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τη Βουλή των Αντιπροσώπων, για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια.

«Οσοι εργάστηκαν μαζί μου σ’ αυτές τις απίστευτες Ενδιάμεσες Εκλογές, ενστερνιζόμενοι ορισμένες πολιτικές και αρχές, τα πήγαν πολύ καλά» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος λίγο πριν τη συνέντευξη Τύπου. «Οσοι δεν το έκαναν, λένε αντίο! Χθες ήταν μια τόσο μεγάλη νίκη, και μάλιστα υπό την πίεση των εμπαθών και εχθρικών μέσων ενημέρωσης», πρόσθεσε.

Ο Τραμπ τηλεφώνησε και στην ηγέτιδα των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι για να την συγχαρεί. Είπε ότι οι Δημοκρατικοί βουλευτές, κάποιοι εκ των οποίων υποστηρίζουν ότι το κόμμα χρειάζεται νεότερη ηγεσία, θα πρέπει να την αναδείξουν και πάλι πρόεδρο της Βουλής.

Η 78χρονη Πελόζι ήταν η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων από το 2007 μέχρι το 2011, όταν οι Δημοκρατικοί είχαν και πάλι την πλειοψηφία στο σώμα αυτό.

«Εντελώς αμερόληπτα, η Νάνσι Πελόζι αξίζει να εκλεγεί πρόεδρος της Βουλής από τους Δημοκρατικούς. Αν την δυσκολέψουν, ίσως να προσθέσουμε μερικές ρεπουμπλικανικές ψήφους. Έχει κερδίσει αυτή τη μεγάλη τιμή», έγραψε ο Τραμπ.

Η συνάντευξη Τύπου

Οι Ρεπουμπλικανοί, ανέφερε ο κ. Τραμπ στις δηλώσεις του από τον Λευκό Οίκο, «δραματικά ξεπέρασαν τα ιστορικά προηγούμενα». Παραδοσιακά, επεσήμανε το «ΑΡ», οι απώλειες στις ενδιάμεσες εκλογές είναι για το κόμμα που κυβερνά.

Ακόμη δήλωσε ότι ελπίζει να συνεργαστεί με τους Δημοκρατικούς στους τομείς όπως τις υποδομές, τις τιμές των φαρμάκων, στο εμπόριο και την οικονομία. Οπως επισήμανε, έχει πολλά κοινά με τους Δημοκρατικούς στο κλάδο των υποδομών και πως οι δύο πλευρές επιθυμούν να εργαστούν για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Προειδοποίησε ωστόσο τους Δημοκρατικούς να μην χρησιμοποιήσουν την πλειοψηφία τους πλέον στην Βουλή των Αντιπροσώπων για να ασκήσουν έλεγχο στην διακυβέρνησή του.

Για την έρευνα «Ρωσίας»

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μόλερ για την φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές του 2016 δεν κάνει καλό στη χώρα.

«Πρέπει να τελειώσει, επειδή είναι πολύ κακή για τη χώρα μας», είπε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος. «Θα μπορούσα να την τερματίσω όποτε ήθελα, αλλά δεν το έκανα», είπε σε ερώτηση αν θα απολύσει τον Μόλερ.

«Δεν υπάρχει καμία συνέργεια» επέμεινε. «Ξοδεύουν πολλά χρήματα. Αλλά θα το αφήσω. Θα μπορούσα να την τερματίσω τώρα», τόνισε, δηλώνοντας ότι «δεν ανησυχεί» για την έρευνα αυτή. «Είναι μια φάρσα» τόνισε, επαναλαμβάνοντας το χαρακτηρισμό του περί «κυνήγι μαγισσών».

Για το τείχος

Ο Πρόεδρος διαμήνυσε σήμερα ότι θα συνεχίσει να πιέζει για την ανέγερση ενός τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, τονίζοντας ότι «χρειαζόμαστε το τείχος».

Πρόσθεσε ότι δεν αποκλείει μια «παράλυση» της ομοσπονδιακής κυβέρνησης με αφορμή τη χρηματοδότηση αυτού του τείχους. Και προειδοποίησε ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα επιρρίψει την ευθύνη στους Δημοκρατικούς.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available