Τσίπρας από Κέρκυρα: Είναι μπροστά μας ο ορίζοντας μιας άλλης εποχής

Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ.

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Βρισκόμαστε εδώ για να δούμε την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας κοιτάζοντας την επόμενη μέρα και κυρίως να δούμε πως δεν θα οικοδομήσουμε το αύριο στο σαθρό έδαφος που μας οδήγησε στην κρίση», ανέφερε ξεκινώντας την ομιλία του με την οποία έκλεισε τις εργασίες του 7ο αναπτυξιακού συνεδρίου στην Κέρκυρα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός ο οποίος κατά την ομιλία εξέφρασε πολλές φορές την αγάπη του για τα Ιόνια νησιά και την Κέρκυρα, χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό τον θεσμό των περιφερειακών συνεδρίων, τονίζοντας πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι παραγωγικοί φορείς είχαν ανάγκη από αυτή την διαδικασία.

“Η πατρίδα μας, μετά από εφτά χρόνια δύσκολα, γκρίζα, επώδυνα, μπήκε επιτέλους στην τελική ευθεία προς την απελευθέρωσή της από τον ζυγό των μνημονίων και την ασφυξία της επιτροπείας. Μπορούμε σήμερα να λέμε πως είναι μπροστά μας ο ορίζοντας μιας άλλης εποχής”, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Η Ελλάδα βαδίζει με ασφάλεια στην έξοδο από το πρόγραμμα, τον Αύγουστο του 2018

“Η τρίτη αξιολόγηση ολοκληρώνεται με ασυνήθιστα γρήγορους ρυθμούς, η έγκαιρη ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας και μάλιστα χωρίς πρόσθετα μέτρα αποτελεί αναμφισβήτητα μια επιτυχία όχι μόνο για την κυβέρνηση, αλλά για όλους μας. Η οικονομία μας σημειώνει αναπτυξιακούς ρυθμούς για τρία συνεχή τρίμηνα το 2017, κάτι που έχει να καταγραφεί από το 2006, και αυτό αποτυπώνεται στην αντίδραση των αγορών καθώς έχουν ήδη γίνει δύο επιτυχείς έξοδοι στις αγορές.

Η Ελλάδα βαδίζει με ασφάλεια στην έξοδο από το πρόγραμμα, τον Αύγουστο του 2018. Αυτό δεν αποτελεί ισχυρισμό της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά αναγνωρίζεται από το σύνολο του διεθνούς Τύπου και το συνομολογούν όλοι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι”. “Υπάρχει ένα ελληνικό παράδοξο, ένα σαράκι που μας τρώει”, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε.

“Όσο καλύτερα πηγαίνουν τα πράγματα για τη χώρα, και την οικονομία, τόσο χειρότερα παρουσιάζονται από μια ασύδοτη, ασύστολη, και κατά τη γνώμη μου ανιστόρητη και ασυγχώρητη εγχώρια προπαγάνδα. Συγκεκριμένοι εκδοτικοί και επιχειρηματικοί κύκλοι, με συγκεκριμένα συμφέροντα, και με συγκεκριμένα ποινικά βάρη, ορισμένοι από αυτούς, δίνουν τον τόνο σε μια ξέφρενη προσπάθεια κατεδάφισης. Δεν έχει να κάνει με την κυβέρνηση αλλά με τις θυσίες ενός ολόκληρου λαού”, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας ενώ ανέφερε σαν πρόσφατο παράδειγμα το θέμα των πλειστηριασμών.

Καμία λαϊκή κατοικία δεν πρόκειται να εκπλειστηριαστεί

“Στην ξέφρενη, λαϊκίστικη, ψευδή εκατό τοις εκατό προπαγάνδα των τελευταίων ημερών για τους πλειστηριασμούς, κάποιους τους έπιασε ο πόνος ξαφνικά για το σπίτι του φτωχού βιοπαλαιστή”, είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε.

Να υπενθυμίσω, λοιπόν τόσο στους ευαίσθητους ολιγάρχες, όσο και στους πολιτικούς τους ακολούθους, ότι με βάση το νομικό πλαίσιο προστατεύεται πλήρως η πρώτη κατοικία των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών για οφειλές μέχρι 200.000 ευρώ και για αξίες ακινήτου μέχρι 280.000. Καλύπτεται παραπάνω από το 70% του συνόλου των ακινήτων ενώ δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών.

Επίσης, για τους εμπόρους έχει ήδη νομοθετηθεί και υλοποιείται στην πράξη ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για επιχειρήσεις με οφειλές άνω των 20.000 ευρώ. Η δέσμευση της κυβέρνησης ήταν και παραμένει σαφής και συγκεκριμένη. Καμία λαϊκή κατοικία δεν πρόκειται να εκπλειστηριαστεί”, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε.

“Αυτοί που κινδυνεύουν είναι οι μεγάλοι μπαταχτσήδες, που προτίμησαν τους φορολογικούς παραδείσους, από την «κόλαση» της αποπληρωμής τους. Μας κατηγορούν για ταξική μεροληψία. Μπορεί και να την έχουμε εάν πρόκειται για εκείνους που έβγαλαν μαύρα λεφτά το εξωτερικό και χρεοκόπησαν τις επιχειρήσεις τους στην Ελλάδα”.

Διευρύνονται οι εισοδηματικές κλίμακες για τα πλέον αδύναμα στρώματα

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην συμφωνία με τους θεσμούς. “Διασφαλίστηκαν οι συντάξεις χηρείας, με κατώτατο πλαφόν στο ύψος της εθνικής σύνταξης, δηλαδή τα 384 ευρώ, ενώ συμφωνήθηκε να θεσμοθετηθεί προνόμιο υπέρ των εργατικών απαιτήσεων, οι οποίες θα ικανοποιούνται πριν από τις απαιτήσεις οποιουδήποτε άλλου πιστωτή κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης ή πτώχευσης.

Συμφωνήθηκε επίσης η αύξηση του προϋπολογισμού για τα οικογενειακά επιδόματα κατά 260.000.000 ευρώ, έτσι το συνολικό ποσό από τα σημερινά 650.000.000 ευρώ ανεβαίνει στα 910.000.000 ευρώ. Πρόκειται για αύξηση του κοινωνικού προϋπολογισμού κατά 40%. Παράλληλα, διευρύνονται οι εισοδηματικές κλίμακες για τα πλέον αδύναμα στρώματα, πράγμα που σημαίνει ότι οι οικογένειες με 1 και 2 παιδιά, δηλαδή 682.000 οικογένειες σε σύνολο περίπου 800.000, θα λάβουν οικογενειακά επιδόματα το 2018, αυξημένα από 57% έως και 110%.

Επιπλέον 40 εκατομμύρια θα διατεθούν για την παροχή σχολικών γευμάτων, ενώ ακόμα 15 εκατομμύρια θα κατευθυνθούν για την επέκταση των βρεφονηπιακών σταθμών. Συμφωνήθηκε ακόμη η ρητή εξαίρεση δύο σημαντικών κλάδων από την εφαρμογή του κανόνα προσλήψεων-αποχωρήσεων, το λεγόμενο 1 προς 4. Ένας είναι ο κλάδος των συμβασιούχων στην καθαριότητα. Ο άλλος είναι των Πυροσβεστών Πενταετούς Θητείας. Πρόκειται για 2.000 εργαζόμενους, για τους οποίους θα λάβει τέλος το άδικο καθεστώς της εργασιακής ανασφάλειας.

Η ΔΕΗ διατηρεί τον αδιαμφισβήτητο δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της

Η ΔΕΗ “η πιο δύσκολη μάχη της διαπραγμάτευσης” όπως την χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, “διατηρεί τον αδιαμφισβήτητο δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της, και παραμένει ο βασικός πυλώνας της αγοράς ενέργειας υπό το νέο θεσμικό περιβάλλον.

Σε αντίθεση με τους σχεδιασμούς της προηγούμενης κυβέρνησης για τη «μικρή ΔΕΗ», η παραγωγική βάση της μένει ανέπαφη, με μοναδική εξαίρεση ένα τμήμα των λιγνιτικών μονάδων, που αξιοποιείται και με τη συμμετοχή του δημόσιου τομέα, στο οποίο, έτσι κι αλλιώς, θα πρέπει σταδιακά να υπάρξει αποεπένδυση, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου της Επιχείρησης για στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Και φυσικά, η παρούσα συμφωνία, και αυτό είναι μεγάλη κατάκτηση δεν αφορά πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων, αλλά ούτε και μονάδων φυσικού αερίου”, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, πρωταθλητής στον τομέα του τουρισμού

Αναφερόμενος στα θέματα της περιφέρειας ο πρωθυπουργός ανέφερε, πως η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, “είναι ένας πρωταθλητής στον τομέα του τουρισμού” “Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων μαζί με την Κρήτη μοιράζονται την πρώτη θέση σε ό,τι αφορά τις εισπράξεις ανά επισκέπτη και τις εισπράξεις ανά διανυκτέρευση”, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε. “Εξαιτίας της αυξανόμενης κίνησης πραγματοποιούνται σημαντικές επενδύσεις σε ξενοδοχεία όλων των περιφερειακών ενοτήτων. “Η τάση αυτή πρέπει να ενισχυθεί” τόνισε ο πρωθυπουργός.

Υποδομές, συγκοινωνίες και δημόσιες επενδύσεις

Αντιλαμβανόμαστε τη σημασία των υποδομών. Θέτουμε σαν στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη του επιβατικού-τουριστικού τομέα. Επιλέγεται η Κέρκυρα ως λιμάνι έναρξης και λήξης για τις κρουαζιέρες. Αντίστοιχα επικαιροποιούνται τα σχέδια για τα λιμάνια στο Αργοστόλι, το Ληξούρι και τη Ζάκυνθο

Το λιμάνι της Κέρκυρας παρουσιάζει έναν εντυπωσιακά αυξανόμενο κύκλο εργασιών, από 2,87 εκατ. το 2015 σε 3,29 εκατ. το 2016. Στον προγραμματισμό του υπουργείου έχουν ενταχθεί έργα όπως τα Ενετικά Ναυπηγεία στα Γουβιά της Κέρκυρας, η αποκατάσταση της Αγίας Μαρίνας στην Κεφαλονιά και του κάστρου Αγίας Μαύρας στην Λευκάδα.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι ο αρχαιολογικός χώρος της Ιθάκης, ο οποίος επίσης θα πρέπει να ενταχθεί σε σχέδιο ανάδειξης και αξιοποίησης, ενώ τον Απρίλιο του 2018 θα ξεκινήσουν οι εργασίες στην Ανουντσιάτα της Κέρκυρας.

Επιτεύχθηκε, επίσης η ακτοπλοϊκή διασύνδεση της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης με λιμάνια της Πελοποννήσου, μέσω της γραμμής Πάτρα – Σάμη- Ιθάκη – Κυλλήνη ικανοποιώντας ένα διαχρονικό αίτημα των κατοίκων των νησιών αυτών . “Το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων στα Ιόνια ήταν αυξημένο κατά 115,17 εκατ. ευρώ το 2016”, τόνισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε.

“Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την Ανταγωνιστικότητα, την Επιχειρηματικότητα & την Καινοτομία, έχουν κατατεθεί περισσότερες από 300 προτάσεις με συνολικό προϋπολογισμό 37 εκατ. Το 2017 εγκρίθηκαν 17 έργα από εθνικούς πόρους για το οδικό δίκτυο, το περιβάλλον, την επισκευή κτιρίων.

Με το πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας INTERREG χρηματοδοτούνται μεταξύ άλλων η διαμόρφωση του λιμανιού του Γάιου στους Παξούς για να υποδέχεται μικρές κρουαζιέρες και η κατασκευή πέντε υδατοδρομίων στην Κέρκυρα, τους Παξούς και στα 3 Διαπόντια νησιά.

Σε ότι αφορά τα έργα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που προκάλεσαν οι σεισμοί του 2014 και του 2015 στην Λευκάδα και την Κεφαλονιά, ο κ. Τσίπρας είπε ότι κάποια από τα έργα αποκατάστασης στο οδικό δίκτυο έχουν ήδη ολοκληρωθεί, ενώ για αυτά που βρίσκονται σε εξέλιξη, ο ορίζοντας ολοκλήρωσης είναι τα μέσα του 2018.

Διαχείριση στερεών αποβλήτων

Για το λεπτό, όπως το χαρακτήρισε ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, που έχει φτάσει σε αδιέξοδο, λόγω των χειρισμών της προηγούμενης περιόδου.

“Είναι γεγονός ότι η χώρα συνολικά πρέπει να μεταβεί σε μια νέα κατάσταση, αλλά στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων αυτή η μετάβαση πρέπει να πραγματοποιηθεί σήμερα αλλιώς πολύ σύντομα θα έχουμε μια μεγάλη πληγή στο σημαντικότερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα την ομορφιά του τόπου”.

Για την υλοποίηση των έργων αυτών, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 47.000.000 ευρώ περίπου, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών πρόκειται να προχωρήσει άμεσα στην ανάληψη συντονισμένων δράσεων που αφορούν στην επικαιροποίηση των υφιστάμενων μελετών.

Έτσι, ώστε στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, να καταστεί δυνατή η ένταξή τους στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι το πρώτο τρίμηνο του 2018 αναμένεται να ολοκληρωθούν τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας στην Περιφέρεια, σύμφωνα με την σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία.

Η Περιφέρεια Ιονίου παίζει σημαντικό ρόλο στο πεδίο ερευνών και αξιοποίησης υδρογονανθράκων

Σχετικά με τον τομέα της ενέργειας είπε ότι μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμα αναπτυξιακό πλεονέκτημα και πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια Ιονίου παίζει σημαντικό ρόλο στο πεδίο ερευνών και αξιοποίησης υδρογονανθράκων.

“Μεγάλοι παίκτες της διεθνούς αγοράς, έχουν εκδηλώσει τη βούληση τους να εμπλακούν ενεργά. Στις 31 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η υπογραφή της Σύμβασης Μίσθωσης για την παραχώρηση του Μπλοκ 2, δυτικά της Κέρκυρας: Η συγκεκριμένη περιοχή είναι συνέχεια του κοιτάσματος που έχει εντοπιστεί στην ιταλική ΑΟΖ με σημαντικές ποσότητες πετρελαίου. Γι’ αυτό και υπάρχουν υψηλές προσδοκίες.

Ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί και για την περιοχή του Ιονίου, νοτιοδυτικά της Κέρκυρας και δυτικά της Λευκάδας”. Το Σεπτέμβριο βρέθηκα στην Κέρκυρα με τον Ιταλό Πρωθυπουργό παρουσία των αρμόδιων υπουργών Ενέργειας. Υπογράφηκε Κοινή Διακήρυξη ενδυνάμωσης της συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας, για τη δημιουργία ενός ισχυρού ενεργειακού κόμβου στη Μεσόγειο που θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Σε ότι αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι συνθήκες στην περιφέρεια ευνοούν ιδιαίτερα την ανάπτυξη των ΑΠΕ για ίδια χρήση, σε κατοικίες, επιχειρήσεις, γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, καθώς απαιτούνται μικρότερης κλίμακας εγκαταστάσεις οι οποίες δεν προκαλούν αλλοιώσεις στο τοπίο και στο φυσικό περιβάλλον.

Στην κατεύθυνση αυτή προωθούμε ένα πρωτοπόρο εργαλείο. Το νομοσχέδιο-τομή για τις Ενεργειακές Κοινότητες, που είναι καθ’ οδόν για τη Βουλή και με το οποίο δίνεται η δυνατότητα σε πολίτες, ΟΤΑ και μικρές και μεσαίες τοπικές επιχειρήσεις να εμπλακούν στον ενεργειακό σχεδιασμό, ως παραγωγοί ενέργειας.

Πρωτογενής τομέας-Καταβολή σχεδόν του συνόλου των ενισχύσεων μέχρι το τέλος του 2017

Αναφερόμενος στον πρωτογενή τομέα ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι μέσω ειδικών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20, όλα τα παραπάνω αντιμετωπίζονται ως προϊόντα έξυπνης εξειδίκευσης και σε συνδυασμό με την αγροδιατροφή και τη γαστρονομία μπορούν να αποτελέσουν βασικά εργαλεία συμπληρωματικού εισοδήματος” και τόνισε ότι “μέχρι τέλος του 2017 θα έχει καταβληθεί το σύνολο σχεδόν των ενισχύσεων όπως έχουμε δεσμευτεί, καθώς και όλων των εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών”.

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε τέλος την ενσωμάτωση του ΤΕΙ στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, με σκοπό την αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη.

“Το εγχείρημα ξεκινά από την Περιφέρεια σας, και η προσπάθειά μας είναι, όπου οι ακαδημαϊκές συνθήκες είναι ώριμες, και πάντα με την αρχική ώθηση και την ενεργή συμμετοχή των ίδιων των ΑΕΙ, να επεκταθεί και στην υπόλοιπη χώρα”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Κ.Θεοδωρακάκος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *