Υιοθετεί και προσυπογράφει τα περί διαπλοκής δικαστών ο Γ. Εισαγγελέας

Ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης (Φωτογραφία: ΓΤΠ).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Ελυσε τη σιωπή του ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης και έδωσε την απάντησή του σε σχέση με τις φοβερές καταγγελίες του αδελφού του, δικηγόρου Νίκου Κληρίδη, για την απίστευτη διαπλοκή εντός της δικαστικής εξουσίας.

Ο Κώστας Κληρίδης υιοθετεί ουσιαστικά τα όσα υποστήριξε ο αδελφός του και ιδιαίτερα τα όσα σχετίζονται με τις αποφάσεις που εκδόθηκαν από το Ανώτατο Δικαστήριο για υποθέσεις της Τράπεζας Κύπρου που  κέρδισε η Νομική Υπηρεσία στα πρωτόδικα δικαστήρια αλλά έχασε στο εφετείο, υπογραμμίζοντας ότι δεν τηρήθηκε η θεμελιακή αρχή του δικαίου, σύμφωνα με την οποία η δικαιοσύνη όχι μόνο πρέπει να απονέμεται, αλλά πρωτίστως πρέπει να φαίνεται ότι απονέμεται.

«Αδειάζει» επίσης τον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μύρωνα Νικολάτο για την ευνοϊκή εξώδικη διευθέτηση με την Τράπεζα Κύπρου για αποζημίωση της θυγατέρας και της αδελφής του για υποθέσεις αξιογράφων.

Σε γραπτή του ανακοίνωση ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, τονίζει πως δεν υπήρξε καμία απολύτως προσυνεννόηση με τον αδελφό του Ν. Κληρίδη, όταν ο ίδιος προέβαινε στην αρχική ανάρτηση του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι φανερό ωστόσο ότι συμφωνεί με τα περισσότερα από όσα αναφέρει στην επιστολή του που δημοσιοποίησε αργότερα.

Διευκρινίζει επίσης ότι για να προβεί σε αυτή την τοποθέτηση, δεν χρειαζόταν παρότρυνση από κανένα, απλώς ανέμενε να γίνουν πρώτα σχετικές τοποθετήσεις και να δοθούν εξηγήσεις από το Ανώτατο, τον πρόεδρό του και από τα εμπλεκόμενα ή ενδιαφερόμενα δικηγορικά γραφεία, ή άτομα.

Ο Γενικός Εισαγγελέας κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις δύο αποφάσεις του Ανώτατου ως Εφετείου, που οδήγησαν στην αθώωση ή επισφράγισαν την απαλλαγή, της Τράπεζας Κύπρου και υψηλόβαθμων στελεχών της σε ποινικές υποθέσεις.

Τα κύρια σημεία της μακροσκελούς δήλωσης-απάντησης του Γενικού Εισαγγελέα είναι τα εξής:

– Επιβεβαιώνει ότι τρείς από τους πέντε δικαστές του Εφετείου έχουν τέκνα ή σύζυγο που εργοδοτούνται στο δικηγορικό γραφείο «Χρυσαφίνης και Πολυβίου» που εκπροσωπούσε την Τράπεζα Κύπρου και στέλεχος της στην ‘Εφεση αρ. 423/17.

– Κανένα μέλος του Δικαστηρίου δεν ανέφερε από μόνο του την ύπαρξη σχέσης εργοδοσίας συγγενικού του προσώπου με τον δικηγορικό οίκο που εκπροσωπούσε την Τράπεζα και το ανώτερο στέλεχος της.

– Οπως αποκαλύφθηκε μετά την έκδοση της απόφασης, στενά συγγενικά πρόσωπα του Προέδρου του Εφετείου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η ψήφος του οποίου και έκρινε την αθωωτική έκβαση της υπόθεσης υπέρ της Τράπεζας, ήτοι θυγατέρα και αδελφή του, είχαν τύχει του οφέλους μιας συμβιβαστικής εξώδικης διευθέτησης αγωγών που είχαν κινήσει εναντίον της Τράπεζας.

Η όλη δικαιοπραξία των αξιογράφων είχε γίνει από τον ίδιο τον δικαστή (Μύρων Νικολάτος), ενεργώντας ως πατέρας της ανήλικης.

-Θεωρεί ανυπόστατο το δικαιολογικό της αθωωτικής απόφασης για τον πρώην εκτελεστικό πρόεδρο της Τράπεζας Α. Ηλιάδη ότι δηλαδή «οι επίμαχες δηλώσεις του κ. Ηλιάδη που βάρυναν και την Τράπεζα, ήσαν μεν ψευδείς, ήσαν παραπλανητικές και εσκεμμένες, πλην όμως δεν έγιναν με πρόθεση να χειραγωγήσουν την αγορά, αλλά για να καθησυχάσουν τους εξοργισμένους μετόχους στη γενική τους συνέλευση». Κατά την άποψη μου, τονίζει ο κ. Κληρίδης, αυτή η απόφαση και κυρίως το αιτιολογικό της, είναι άκρως εσφαλμένα.

Αναφορά στη δήλωση του Γ. Εισαγγελέα γίνεται και για τις παρεμβάσεις του δικηγόρου Κρις Τριανταφυλλίδη, λέγοντας συγκεκριμένα πως αυτές «σε τίποτε άλλο δεν αποσκοπούν παρά στον αποπροσανατολισμό του κοινού από την ουσία των θεμάτων. Ο σεβασμός προς τη μνήμη και προς την εν γένει προσφορά του Μιχ. Τριανταφυλλίδη προς τα κοινά, είναι αδιαμφισβήτητος και δεδομένος. Το γεγονός όμως παραμένει ότι ο κ. Χρ. Τριανταφυλλίδης ως δικηγόρος, εμφανίζετο σε εκδικάσεις υποθέσεων ενώπιον του αείμνηστου πατέρα του, όταν ο δεύτερος υπηρετούσε ως Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου».

Στη δήλωση του ο Γ. Εισαγγελέας εκφράζει τέλος την πεποίθηση ότι η Νομική Υπηρεσία και οι λειτουργοί της, στοιχειοθέτησαν και παρουσίασαν κατά τον καλύτερο τρόπο, ένα αριθμό δύσκολων και πολύπλοκων υποθέσεων ενώπιον των Κακουργιοδικείων και πέτυχαν πλήρως στο έργο τους. «Στις συγκεκριμένες όμως διαδικασίες που ακολούθησαν, παρουσιάστηκαν τα προαναφερθέντα σοβαρά προβλήματα τα οποία αναδεικνύονται τώρα και δίδουν την ευκαιρία σε όλους μας να προβούμε σε διορθωτικές κινήσεις, αντί να τα βάλουμε κάτω από το χαλί», επεξηγεί.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available