Υπάρχει και η άλλη πλευρά

Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI.

Λιγότερο από ένα χρόνο αφού η Ελλάδα εξήλθε από τα μνημόνια, η Αθήνα βιώνει μία επενδυτική έκρηξη, ανέφερε η «New York Times» σε άρθρο της Liz Alderman (Λιζ Αλντερμαν), στο οποίο συνεισέφεραν οι Echo Hui από το Σίδνεϊ και η Maria Louka (Μαρία Λουκά) από την Αθήνα.

Σωστά. Αλλά δεν είναι όλα ρόδινα.

Ζω κοντά στην Ακρόπολη και ευχαριστιέμαι που έχουμε 12 μήνες τον χρόνο τουρισμό. Αλλά η βραχυχρόνια μίσθωση τελικά σε εκρηκτικό χρόνο τείνει να μας κάνει να μιμηθούμε τη Βαρκελώνη που δεν θέλει άλλο τουρισμό.

Γιατί; Γιατί ειδικά στην Ελλάδα τα πάντα γίνονται ανεξέλεγκτα.

Η τελευταία εκτίμηση έκανε λόγο για 13.000 Airbnb μόνο στην Αθήνα. Χώρια τα ξενοδοχεία.

Τα καλά νέα είναι ότι τα συνοικιακά μαγαζιά κερδίζουν. Παντοπωλεία, μεζεδοπωλεία ταβερνίτσες, αρτοποιεία και κάποιοι παλιοί εισοδηματίες που μάζευαν ακίνητα και που η κρίση τούς είχε αφήσει ανοίκιαστα τα διαμερίσματα. Και είναι καλό βεβαίως που φτιάχνονται τα κτίρια στο αθηναϊκό κέντρο με ταχύ ρυθμό.

Τα κακά νέα είναι ότι άνθρωποι που ζουν για δεκαετίες στο κέντρο κινδυνεύουν να διωχτούν για να μετατραπούν σε τουριστικά τα διαμερίσματά τους, ενώ κάποιες γειτονιές θα πάψουν να είναι γειτονιές…

Και τέλος πάντων, δεν μπορεί με 250.000 ευρώ να παίρνει βίζα π.χ. ο Κινέζος. Επειδή με αυτό το ποσό παίρνει 4 – 5 παλιά μικρά διαμερίσματα (τα νεόδμητα είναι πανάκριβα) και κάνει «business», πετώντας έξω τους Αθηναίους. Και δεν αναφέρομαι τυχαία στους Κινέζους.

Αυτά δεν τα προσέχει η κυβέρνηση που έτσι κι αλλιώς δεν προσέχει τίποτα. Θέλει απλώς να δείχνει ανάπτυξη έστω και απατηλή. Να το θυμάστε, γρήγορα θα γίνουμε σαν τους Βαρκελωνέζους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available