Υπάρχουν και διεφθαρμένοι αστυνομικοί

Φωτογραφία αρχείου (AP Photo/Joseph Frederick).

Μερικές φορές -όχι συχνά- λαμβάνουμε πολυσέλιδες επιστολές ομογενών φυλακισμένων, οι οποίοι περιγράφουν τις άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους, τονίζουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την αθωότητά τους και εκλιπαρούν να τους φέρουμε σε επαφή με κάποιον ομογενή δικηγόρο.

Επίσης, μας ζητούν να τους στέλνουμε δωρεάν την εφημερίδα για να μαθαίνουν τα νέα του έξω κόσμου, το μόνο εύκολο.

Κάθε υπόθεση είναι βέβαια σημαντική, γι’ αυτό και διαβάζουμε κάθε επιστολή με μεγάλη προσοχή. Ενας δε από αυτούς μας προκάλεσε τέτοια εντύπωση που ομάδα του «Εθνικού Κήρυκα» τον επισκέφτηκε στη φυλακή, αν και είναι οκτώ (8) ώρες μακριά από την Νέα Υόρκη.

Πρέπει ωστόσο να ομολογήσω ότι παράλληλα τους αντιμετωπίζουμε και με αρκετή δόση δυσπιστίας όσον αφορά την αθωότητά τους.

Διαβάζοντας όμως μία είδηση στην «New York Times» με έκανε να αναθεωρήσω την θέση μας. Μ’ έκανε να σκεφτώ, μήπως -αν όχι όλοι τουλάχιστον μερικοί από αυτούς- δικαιούνται μιας άλλης αντιμετώπισης.

Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο στην «Times», οι ψεύτικες καταθέσεις αστυνομικών στην Αμερική σε βάρος αθώων ανθρώπων δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο. Εβδομήντα τρεις (73) Νεοϋορκέζοι αστυνομικοί απολύθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια για ψευδομαρτυρία.

Βέβαια, η αστυνομική δύναμη της Νέας Υόρκης ανέρχεται στους 36.000 ένστολους, με αποτέλεσμα το ποσοστό των επίορκων να είναι ασήμαντο. Ομως, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κι άλλοι που δεν έχουν συλληφθεί.

Μάλιστα, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι, σύμφωνα με τον υπεύθυνο των νομικών υπηρεσιών της Αστυνομίας, ο αριθμός των αστυνομικών που ψευδομαρτυρούν «δεν είναι ούτε υψηλότερος ούτε χαμηλότερος από το ποσοστό των μαρτύρων γενικά που ψευδομαρτυρούν».

Ωστόσο, θα περίμενε κανείς ότι το ποσοστό των αστυνομικών θα έπρεπε να είναι πολύ χαμηλότερο, αφού οι άνθρωποι αυτοί επιλέγονται με προσοχή και είναι ταγμένοι να εφαρμόζουν το νόμο και να προστατεύουν τους πολίτες.

Η ζημιά δε που γίνεται στις σχέσεις Αστυνομίας-κοινωνίας είναι πολύ μεγάλη, αφού ο κόσμος, ιδίως στις κοινότητες των μειονοτήτων, χάνουν την εμπιστοσύνη τους στις αστυνομικές Αρχές.

Η εφημερίδα παρουσιάζει την περίπτωση δύο ντετέκτιβ στο Κουίνς, οι οποίοι έχαιραν μεγάλης εκτίμησης από τους προϊσταμένους τους. Ο ένας από αυτούς φαινόταν, σύμφωνα με την «Times», να είχε «την έκτη αίσθηση στο να ανακαλύπτει ναρκωτικά και όπλα».

Στα δέκα (10) χρόνια της καριέρας του στην Αστυνομία είχε προβεί σε 350 συλλήψεις. Και όμως, και οι δύο αυτοί ντετέκτιβ καταδικάστηκαν για ψευδορκία. Τα θύματά τους ωστόσο εκτίουν ποινή φυλακίσεως. Οι ζωές τους καταστράφηκαν.

Ο εισαγγελέας του Κουίνς δήλωσε ότι έστω και τώρα εξετάζονται υποθέσεις όσων φυλακισμένων θεωρούν ότι θα μπορούσε να είναι ύποπτες.

Η Αστυνομία, χωρίς καμία αμφιβολία, έχει μία εξαιρετικά δύσκολη αποστολή σε μία πόλη όπως η Νέα Υόρκη και οφείλουμε όλοι μας να τη στηρίζουμε.

Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι υπάρχουν και ελάχιστοι αδίστακτοι, διεφθαρμένοι, αστυνομικοί και ότι κάθε περίπτωση πρέπει να εξετάζεται χωριστά.

Ας το έχουμε αυτό υπόψη μας και ας αντιμετωπίζουμε αυτούς που επιμένουν στην αθώωσή τους με υπομονή και κατανόηση και ει δυνατόν ας τους δίνουμε μία χείρα βοηθείας για να μπορούν να αποδείξουν την αθωότητά τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *