Υπέγραψε το προεδρικό διάταγμα για την Υγεία ο Τραμπ (βίντεο)

(AP Photo/Evan Vucci)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Προεδρικό διάταγμα το οποίο φιλοδοξεί να καταστήσει τα ασφάλιστρα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης πιο προσιτά σε περισσότερους Αμερικανούς, υπέγραψε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ την Πέμπτη.

Ουσιαστικά ο Αμερικανός Πρόεδρος με τη χθεσινή κίνηση θέλει να βάλει τη δική του σφραγίδα στο ιατροφαρμακευτικό σύστημα της χώρας, ύστερα από τις αποτυχίες του ομοσπονδιακού Κογκρέσου να ανακαλέσει το Obamacare και να προωθήσει τα σχέδια των Ρεπουμπλικανών.

Υπογράφοντας το προεδρικό διάταγμα, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι από αυτό «εκατομμύρια ανθρώπων» θα ωφεληθούν.

President Trump Signs an Executive Order to Promote Healthcare…

Watch LIVE as President Trump signs an Executive Order to promote healthcare choice and competition.

Publicado por The White House em Quinta-feira, 12 de outubro de 2017

Ωστόσο, οι αλλαγές που προωθούνται από το εν λόγω προεδρικό διάταγμα ίσως πάρει μήνες (ή και ακόμα περισσότερο) για να τεθούν σε ισχύ, σύμφωνα με τα όσα είπαν στους δημοσιογράφους κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Οι προτάσεις δε, ίσως να μην οριστικοποιηθούν έγκαιρα ώστε να επηρεάζουν την κάλυψη για το 2019.

Από την πλευρά του, ο σύμβουλος εσωτερικής πολιτικής του Λευκού Οίκου, Αντριου Μπέμπεργκ, είπε ότι ο πρόεδρος Τραμπ εξακολουθεί να πιστεύει ότι το Κογκρέσο θα αναλάβει δράση για να ανακαλέσει το Obamacare.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Τραμπ υπέγραψε το προεδρικό διάταγμα για την Υγεία στην Αίθουσα Ρούζβελτ του Λευκού Οίκου πλαισιωμένος από τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, από μέλη του υπουργικού του συμβουλίου αλλά και από μέλη του Κογκρέσου.

Το διάταγμα, μεταξύ άλλων, ανοίγει το δρόμο ώστε ενώσεις ή ομάδες εργοδοτών να χορηγούν ασφαλιστική κάλυψη η οποία θα μπαίνει στην αγορά διαφόρων πολιτειών.

Αυτό απηχεί την πεποίθηση που εκφράζει εδώ και καιρό ο πρόεδρος Τραμπ ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ εταιρειών διαφορετικών πολιτειών θα χαμηλώσει τα ασφάλιστρα για τους ασφαλισμένους που αγοράζουν μόνοι τους την ασφάλισή τους, όπως επίσης και για τις μικρές επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ρεπουμπλικανοί έχουν επιχειρήσει να ανακαλέσουν το Obamacare και να θεσπίσουν τον δικό τους νόμο για την Υγεία αλλά δεν τα έχουν καταφέρει.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, δεν κατόρθωσε καν να καταθέσει το επίμαχο νομοσχέδιο για ψηφοφορία, αφού την τελευταία εβδομάδα τέσσερις γερουσιαστές του κόμματος εξέφρασαν ανοιχτά την πρόθεσή τους να καταψηφίσουν.

Ο κ. Μακόνελ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα προσπάθεια αποκαθήλωσης του Obamacare στο μέλλον, όμως παραδέχτηκε ότι οι Ρεπουμπλικανοί πλέον πρέπει να αφοσιωθούν στην άλλη μεγάλη νομοθετική τους προσπάθεια, που είναι η μεταρρύθμιση του φορολογικού κώδικα.

Στα μέσα αυτής της εβδομάδας, εξάλλου, ο πρόεδρος Τραμπ διόρισε τον Ερικ Χάργκαν ως υπηρεσιακό υπουργό Υγείας. Ο Χάργκαν ήταν υφυπουργός Υγείας, ενώ είχε εργαστεί κατά την μεταβατική περίοδο στην ομάδα του προέδρου Τραμπ, με αρμοδιότητα το υπουργείο Υγείας.

Ο υπηρεσιακός διορισμός του ακολουθεί την παραίτηση του Τομ Πράις από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, μετά το ζήτημα που προέκυψε από τη χρήση ναυλωμένων ιδιωτικών αεροσκαφών στα υπηρεσιακά ταξίδια του, ανά τις ΗΠΑ.

Ο πρώην γερουσιαστής Πράις διαδραμάτιζε κεντρικό ρόλο στις πολιτικές της κυβέρνησης Τραμπ που στόχευαν στην αντικατάσταση του Obamacare. Είχε θεωρηθεί από τον Λευκό Οίκο ως αναποτελεσματικός στην προσπάθεια να περάσει το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *