ΥΠΕΞ Τουρκίας: Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ βρίσκονται κοντά σε σημείο κατάρρευσης

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου (Φωτογραφία αρχείου: Ebrahim Noroozi/AP)

ΜΟΣΧΑ. Οι σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ βρίσκονται κοντά στο σημέιο κατάρρευσης και η Ουάσινγκτον θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, προειδοποίησεο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Οι πολίτες της Τουρκίας έχουν μια πολύ αρνητική άποψη για τις ΗΠΑ διότι δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους, λένε πάντα ψέματα. Οι σχέσεις μας είναι κοντά στην κατάρρευση. Δύο ομάδες εργασίας συστάθηκαν τον Φεβρουάριο για να αποφευχθεί αυτό και θέσαμε έναν όρο: δεν θα ανεχθούμε πλέον να μην τηρείτε τις δεσμεύσεις σας», τόνισε ο Τσαβούσογλου μιλώντας σε φοιτητές πανεπιστημίου της Μόσχας όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.

Ενα από τα θέματα που προκαλεί ένταση μεταξύ των δύο χωρών είναι και η παροχή όπλων από τις ΗΠΑ σε κουρδικές πολιτοφυλακές στη Συρία, εξήγησε ο ίδιος.

Πολιορκία στο Αφρίν

Ο τουρκικός στρατός και οι Σύροι αντάρτες σύμμαχοί του πολιορκούν την πόλη Αφρίν, στην βόρεια Συρία, όπως και 90 χωριά και μια κοντινή πόλη, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επιβεβαιώνοντας την ανακοίνωση που εξέδωσε ο τουρκικός στρατός, ότι έχει περικυκλώσει την περιοχή αυτή.

Ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντελ Ραχμάν δήλωσε επίσης ότι η μόνη αρτηρία εξόδου από την περιοχή βρίσκεται μέσα στο βεληνεκές των τουρκικών πυρών, οπότε είναι αδιάβατη. Τώρα περίπου 700.000 άνθρωποι βρίσκονται υπό πολιορκία, υπογράμμισε ο Αμπντέλ Ραχμάν.

Οι τουρκικές δυνάμεις βομβαρδίζουν όλους τους δρόμους στην Αφρίν, είχε ανακοινώσει λίγο νωρίτερα και η συριακή κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), αλλά είχε απορρίψει ως προπαγάνδα την ανακοίνωση του τουρκικού στρατού ότι οι δυνάμεις του έχουν περικυκλώσει την πόλη.

“Δεν υπάρχει δρόμος για να εισέλθει κανείς ελεύθερα στην Αφρίν. Όλοι οι δρόμοι αποτελούν στόχο τουρκικών βομβαρδισμών”, είχε δηλώσει στο Reuters ο εκπρόσωπος της YPG Νούρι Μαχμούντ.

Ερωτηθείς για την ανακοίνωση του τουρκικού στρατού ότι η πόλη έχει περικυκλωθεί, ο Μαχμούντ απάντησε ότι οι τουρκικές δυνάμεις βρίσκονται εδώ και καιρό γύρω από την πόλη σε όλες τις κατευθύνσεις και ότι η Τουρκία διαδίδει ψευδείς ειδήσεις για να ενισχύσει το ηθικό των δυνάμεών της.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα σήμερα ο τουρκικός στρατός ανέφερε ότι έχει περικυκλώσει την πόλη Αφρίν και υπογράμμιζε την σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει στην επιχείρησή του κατά των Κούρδων μαχητών κατά μήκος των νοτίων συνόρων της Τουρκίας. Επίσης επισήμαινε ότι έχει καταλάβει “περιοχές κρίσιμης σημασίας” εκεί ήδη από χθες, Δευτέρα.

Την ίδια ώρα ο Ρεντούρ Χελίλ, επικεφαλής εξωτερικών σχέσεων των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), της συμμαχίας στην οποία κυριαρχεί η YPG, κατηγόρησε σήμερα την Τουρκία ότι εγκαθιστά οικογένειες Τουρκμένων και Αράβων στα χωριά που έχει καταλάβει ο τουρκικός στρατός στην Αφρίν.

Υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος απέρριψε την κατηγορία αυτή ως “απολύτως ψευδή”.

Η Τουρκία εξαπέλυσε την επιχείρησή της στην περιοχή αυτήν στη βορειοδυτική Συρία τον Ιανουάριο, έχοντας ως στόχο να εκδιώξει από εκεί την κουρδική πολιτοφυλακή YPG.

Ο Χελίλ σημείωσε σήμερα ότι η Τουρκία ακολουθεί μια πολιτική “αλλαγής” της δημογραφικής σύστασης της περιοχής.

“Η τουρκική κυβέρνηση εγκαθιστά οικογένειες Τουρκμένων και Αράβων στα χωριά της Αφρίν που έχει καταλάβει αφού έχει εκδιώξει από εκεί τους κατοίκους τους και διανέμει τα υπάρχοντα των ανθρώπων της Αφρίν στους νέους εποίκους”, σημειώνει σε γραπτό του μήνυμα προς το Reuters.

Ωστόσο ο υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters: “Ο ισχυρισμός ότι Άραβες και Τουρκμένοι εγκαθίστανται στην Αφρίν είναι απολύτως ψευδής (…) Μια μεταφορά πληθυσμού στην περιοχή για να αλλάξει η δημογραφική της σύσταση είναι κάτι που αποκλείεται”.

Η Τουρκία θεωρεί την YPG προέκταση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Ωστόσο οι ΗΠΑ θεωρούν την YPG σημαντικό εταίρο στην μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους στην βόρεια Συρία.

Ο Χελίλ σημείωσε τέλος ότι ο ρόλος της Τουρκίας στη βόρεια Συρία “δημιουργεί το έδαφος για εθνοτικές συγκρούσεις και διαμάχες ανάμεσα στους Άραβες, τους Κούρδους και τους Τουρκμένους”.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *