Υπογραφή εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας

O πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στην ομιλία του στον Λευκό Οίκο παρουσία του Κινέζου εκπροσώπου Λιου Χι, την Τετάρτη. AP Photo/Evan Vucci

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Μετά από 18 μήνες οικονομικού αγώνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα έκαναν την Τετάρτη το πρώτο βήμα προς την ειρήνη. Τουλάχιστον για τώρα.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Κινέζος επικεφαλής των διαπραγματευτών Λιου Χι (Liu He) υπέγραψαν στον Λευκό Οίκο το μεσημέρι της Τετάρτης μία ήπια εμπορική συμφωνία. Πάνω απ’ όλα όμως -σύμφωνα με το «Associated Press»- η συμφωνία θα αφοπλίσει μια σύγκρουση που επιβράδυνε την παγκόσμια ανάπτυξη, βλάπτει τους Αμερικανούς κατασκευαστές και βαραίνει την κινεζική οικονομία.

Σύμφωνα όμως με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, λίγο πριν την υπογραφή της συμφωνίας, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα διατηρήσει σε ισχύ δασμούς που επιβάλλει σε αγαθά που εισάγονται στη χώρα από την Κίνα ως την ολοκλήρωση της λεγόμενης «Φάσης 2» της διμερούς συμφωνίας για το εμπόριο ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο.

«Αυτοί οι δασμοί θα παραμένουν σε εφαρμογή ωσότου υπάρξει η Φάση 2. Εάν ο Πρόεδρος επιτύχει γρήγορα την Φάση 2, θα εξετάσουμε την άρση των δασμών στο πλαίσιο της Φάσης 2», τόνισε ο Μνούτσιν σε δημοσιογράφους.

«Δεν υπάρχει συμφωνία για μείωση των δασμών. Κάθε φήμη περί του αντιθέτου είναι εντελώς λαθεμένη» τονίζει, εξάλλου, κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Οικονομικών και Εμπορίου των ΗΠΑ.

Επίσης, σύμφωνα με το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων «Bloomberg», οι αμερικανικοί δασμοί θα παραμείνουν σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο.

Το Πεκίνο ζητεί από την Ουάσιγκτον να άρει το σύνολο ή μέρος των επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών στα αγαθά που εισάγουν οι ΗΠΑ από την Κίνα.
Αλλά βάσει των όρων της συμφωνίας, μέρος των οποίων αποκαλύφθηκε τον Δεκέμβριο από την αμερικανική κυβέρνηση, οι επιπλέον τελωνειακοί δασμοί 25% που επιβάλλονται σε κινεζικά εμπορεύματα αξίας 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα παραμείνουν σε ισχύ.

Αντίθετα, οι επιπλέον δασμοί ύψους 15% σε κινεζικά αγαθά αξίας άλλων 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε ισχύ από 1ης Σεπτεμβρίου, θα μειωθούν στο μισό (7,5%). Ο Αμερικανός Πρόεδρος, εξάλλου, ακύρωσε την επιβολή επιπρόσθετων δασμών 15% σε κινεζικά αγαθά αξίας 160 δισεκ. δολαρίων που εισάγονται στη χώρα του που προγραμματιζόταν για τα μέσα του Δεκεμβρίου.

Παρέμβαση βουλευτών

Στον προθάλαμο της υπογραφής για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της διμερούς εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, μία διακομματική ομάδα μελών του Κογκρέσου καλεί τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την άσκηση πιέσεων στο Πεκίνο, ώστε να απελευθερωθούν Αμερικανοί, αλλά και κάτοικοι των ΗΠΑ που κρατούνται από τις κινεζικές Αρχές.

Στην ομάδα αυτή ανήκουν έξι γερουσιαστές και βουλευτές της Βουλής των Αντιπροσώπων οι οποίοι εκφράζουν την «βαθειά ανησυχία τους» σχετικά με τις φυλακίσεις ή την κράτηση Αμερικανών πολιτών και κατοίκων των ΗΠΑ στην Κίνα, αλλά και την επιβολή απαγόρευσης εξόδου από την χώρα σε βάρος Αμερικανών.

«Σας ζητάμε να συναντηθείτε με τις οικογένειες των Αμερικανών, οι οικείοι των οποίων κρατούνται στην Κίνα, αλλά και να θέσετε πιεστικά τις υποθέσεις αυτές…, σε συζητήσεις με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, αλλά κι άλλους υψηλόβαθμους Κινέζους αξιωματούχους», ανέφεραν τα μέλη της αναφερόμενης ομάδας σε μία επιστολή τους προς τον πρόεδρο Τραμπ, η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες.

Στην επιστολή υπήρχε λίστα επτά Αμερικανών πολιτών ή μονίμων κατοίκων των ΗΠΑ που κρατούνται στην Κίνα.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται δύο πάστορες, ένας επιχειρηματίας, αλλά και δύο Αμερικανοί που έχουν μία εταιρεία διδασκαλίας της Αγγλικής Γλώσσας.
Πηγές: «ΑΡ», «ΑΠΕ-ΜΠΕ»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available