ΥΠΟΙΚ: Εκδοση ομολόγου για αποπληρωμή ρωσικού δανείου

Συνεργασία σε νέες βάσεις ανάμεσα στο Υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα συμφώνησαν ο Χάρης Γεωργιάδης και ο νέος Διοικητής Κωνσταντίνος Ηροδότου (Φωτογραφία: ΓΤΠ).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Το ενδεχόμενο έκδοσης νέου ομολόγου, που να χρησιμοποιηθεί για εξόφληση μέρους του ρωσικού δανείου, εξετάζει η κυβέρνηση, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες, που δημοσιεύτηκαν στον εγχώριο και διεθνή Τύπο.

«Αυτό που μπορώ να πω είναι πως εξετάζεται το ενδεχόμενο και πιθανώς πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να προβούμε σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ύστερα από συνάντησή του με τον νέο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνο Ηροδότου.

Οι αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων στις δευτερογενείς αγορές υποχώρησαν ακόμη χαμηλότερα, με την απόδοση του 10ετους να κυμαίνεται κάτω από 1,4%, ενώ το επιτόκιο του -ρωσικού δανείου είναι 2,5%.  Ήδη έχει αρχίσει η αποπληρωμή του δανείου με την καταβολή δύο δόσεων ετησίως, με το υπόλοιπο του δανείου να βρίσκεται στο €1,57 δις.

«Είναι γεγονός ότι τα δεδομένα για την κυπριακή οικονομία στις διεθνείς αγορές είναι εξαιρετικά θετικά και αυτό μας δημιουργεί κάποιες ευκαιρίες τις οποίες αξιολογούμε και δεν θα διστάσουμε να αξιοποιήσουμε» είπε ο Υπ. Οικονομικών.

Σε νέα βάση η συνεργασία με Κεντρική Τράπεζα

Στο μεταξύ, διαβεβαιώσεις για συστηματική και τακτική συνεργασία μεταξύ της Κυβέρνησης, του Υπουργείου Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας, με στόχο την περαιτέρω διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, έδωσαν από κοινού ο αρμόδιος Υπουργός Χάρης Γεωργιάδης και ο νέος Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Κωνσταντίνος Ηροδότου.

Ο κ. Ηροδότου συναντήθηκε την Τρίτη με τον Υπουργό Οικονομικών, σε μια συνάντηση, η οποία δεν ήταν εθιμοτυπική αλλά μια «ουσιαστική συνάντηση εργασίας», όπως ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Γεωργιάδης, τονίζοντας πως η συνεργασία «μπαίνει σε νέα βάση».

«Το σημαντικότερο που έχουμε αποφασίσει είναι πως αυτή η συνεργασία θα είναι συστηματική, θα είναι συνεχής» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης ο οποίος οριοθέτησε ως κορυφαίο ζήτημα «τον ακόμη μεγαλύτερο και δραστικό περιορισμό των ΜΕΔ, που παραμένουν στο τραπεζικό σύστημα».

Στις δικές του δηλώσεις, ο κ. Ηροδότου είπε στο πλαίσιο της συνέχισης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας η συνεργασία με την εκτελεστική εξουσία είναι επιβεβλημένη, ενώ προανήγγειλε την πραγματοποίηση συναντήσεων και με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, λέγοντας πως θα υπάρχει επικοινωνία σε όλα τα επίπεδα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available