Υπουργός Υγείας: Δεν αποκλείεται κρούσμα κορωνοϊού στην Κύπρο

Ο Υπουργός Υγείας της Κύπρου, Κ. Ιωάννου. Φωτογραφία: ΓΤΠ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου υπογράμμισε ότι δεν μπορούμε να αποτρέψουμε την εμφάνιση κρούσματος κορωνοϊού, ύποπτου ή επιβεβαιωμένου, στην Κύπρο. Διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι όλα τα μέτρα που λαμβάνονται για αντιμετώπιση ύποπτου ή επιβεβαιωμένου περιστατικού κορωνοϊού είναι τα ενδεδειγμένα σύμφωνα με τις μέχρι τώρα οδηγίες που δίνονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το ECDC.

Ο κ. Υπουργός μιλούσε μετά από συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, στη διάρκεια της οποίας προέβη σε ενημέρωση σχετικά με τις ενέργειες και τα μέτρα που εφαρμόζονται για τον κορωνοϊό.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ιωάννου υπογράμμισε ότι λόγω των περιορισμένων στοιχείων που υπάρχουν προς το παρόν διαθέσιμα σχετικά με την ασθένεια, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο εμφάνισης ενός περιστατικού στην Κύπρο. «Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι μέχρι σήμερα, με τα διαθέσιμα δεδομένα -διότι δεν έχει γίνει πλήρης καταγραφή του κόσμου που ασθένησε με τον ιό αυτό-, 2% καταλήγει σε θάνατο. Ολοι οι θάνατοι, πλην ενός στις Φιλιππίνες, ήταν στην Κίνα. Με λίγα λόγια, το επίκεντρο αυτής της ασθένειας προς το παρόν είναι στην Κίνα και εκεί επικεντρώνονται όλες οι προσπάθειες του ΠΟΥ για να καταπολεμηθεί. Έχει εξαπλωθεί σε 27 χώρες, αλλά είναι μεμονωμένα περιστατικά. Εμείς λαμβάνουμε όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα όπως ανακοινώνονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το ECDC», ανέφερε ο κ. Υπουργός.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, «από τις 9 Ιανουαρίου, οπότε και επιβεβαιώθηκε το πρώτο περιστατικό στην Κίνα, έχει αναλάβει δράση η Μονάδα Επιτήρησης Λοιμωδών Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας, με στόχο την παρακολούθηση της εξέλιξης του ιού και τη λήψη προληπτικών μέτρων.

Οι προσπάθειες της Μονάδας αυτής και κατ’ επέκταση του Υπουργείου Υγείας, εστιάζονται στους εξής πυλώνες: αρχικά στον έλεγχο που γίνεται στους ταξιδιώτες στις πύλες εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία, δηλαδή στα αεροδρόμια, τα λιμάνια και τα οδοφράγματα. Επίσης, στον τρόπο αντιμετώπισης ύποπτου περιστατικού, στον τρόπο αντιμετώπισης επιβεβαιωμένου περιστατικού, όπως επίσης πολύ σημαντικές είναι οι ενέργειες που γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται για ενημέρωση τόσο του κοινού για μέτρα πρόληψης, αλλά κυρίως των επαγγελματιών υγείας ως προς το πώς χειρίζονται ένα ύποπτο ή επιβεβαιωμένο περιστατικό».

Επίσης, πρόσθεσε ο κ. Ιωάννου, το Υπουργείο Υγείας, μέσω της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης, βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το ECDC και παρακολουθεί οποιεσδήποτε εξελίξεις ή αναβάθμιση των συγκεκριμένων πρωτοκόλλων. Ανέφερε, παράλληλα, πως «από την πρώτη μέρα έχουν υιοθετηθεί τα συγκεκριμένα πρωτόκολλα, έχουν κοινοποιηθεί στους επαγγελματίες υγείας και σε όλους τους εμπλεκόμενους, έχουν γίνει συσκέψεις τόσο με στα αεροδρόμια, στα λιμάνια και στα οδοφράγματα, έχουν γίνει έλεγχοι ότι τηρούνται οι διαδικασίες και έχουμε ενημερώσει την Επιτροπή Υγείας της Βουλής ότι τηρούμε ακριβώς τα πρωτόκολλα και τις διαδικασίες που προτείνει ο ΠΟΥ και το ECDC στην ΕΕ».

Τέλος, ερωτηθείς εάν τα δημόσια νοσοκομεία είναι έτοιμα να διαχειριστούν ένα πιθανό περιστατικό, ο κ. Υπουργός επανέλαβε ότι τα περιστατικά που καταγράφηκαν εκτός Κίνας, παγκόσμια, είναι μέχρι στιγμής περίπου 200, αριθμός που θεωρείται μικρός προς το παρόν. Παράλληλα, είπε ο κ. Ιωάννου, η συμπτωματολογία είναι η ίδια με ένα απλό κρυολόγημα. «Εάν μπορούν ή όχι να αντιμετωπίσουν τα δημόσια νοσηλευτήρια ένα τέτοιο περιστατικό, επιβεβαιώθηκε την περασμένη εβδομάδα. Υπάρχουν δωμάτια αρνητικής πίεσης τόσο στο Μακάρειο Νοσοκομείο όσο και στα Γενικά Νοσοκομεία Λευκωσίας και Λεμεσού, τα οποία είναι τα ενδεδειγμένα για να αντιμετωπίσουν τέτοια περιστατικά. Εδώ να αναφέρω ότι τα πρωτόκολλα που έχουμε ενεργοποιήσει δεν έχουν σχεδιαστεί μόνο για αυτόν τον ιό. Υπήρχαν τα πρωτόκολλα, διότι είχαμε αντιμετωπίσει ξανά περιπτώσεις επιδημιών όπως με τον Sars και τον Mers. Αν εξελιχθεί σε πανδημία και έχουμε μεγάλους αριθμούς, δεν είναι μόνο ο δημόσιος τομέας που θα συνδράμει, αλλά και ο ιδιωτικός. Aρα ας μην κοιτάζουμε μόνο πώς θα αντιμετωπίσουν τα δημόσια νοσηλευτήρια. Θα αποταθούμε και στον ιδιωτικό τομέα, εξ ου και γίνεται η 2η φάση του ΓεΣΥ και ενοποιείται ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας. Αρα πρέπει να κοιτάζουμε τις υπηρεσίες και τις διαθέσιμες δομές που υπάρχουν στον τομέα της Υγείας της Κύπρου και να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε ξεχωριστά τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα», δήλωσε καταληκτικά ο Υπουργός Υγείας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available