ΥΦΥΠΕΞ Διαματάρης στον «Φιλελεύθερο»: Αυτονόητο δικαίωμα η ψήφος των αποδήμων

Ο πρώην υφυπουργός εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό και Εκκλησιαστικά Θέματα, κ. Αντώνη Η. Διαματάρης (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

ΑΘΗΝΑ. Για αυτονόητο δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών απανταχού της Γης να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους έκανε λόγο, σε συνέντευξή του που παραχώρησε στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» της Αθήνας, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Αντώνης Η. Διαματάρης.

Στη συνέντευξη, που φιλοξενείται στο φύλλο της Δευτέρας της εφημερίδας, ο κ. Διαματάρης αποδίδει καθαρά σε κομματικές σκοπιμότητες το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει τίποτα σχετικά με την ψήφο των αποδήμων.

Εκφράζει, ωστόσο, την πεποίθηση ότι, λόγω της βούλησης της κυβέρνησης και της αλλαγής των συσχετισμών, στο εξής οι Ελληνες του εξωτερικού δεν θα χρειάζεται να ταξιδεύουν στην Ελλάδα για να ψηφίζουν.

«Δεν υπάρχει εχέφρων άνθρωπος που να μην αναγνωρίζει ότι πρόκειται για αυτονόητο δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών απανταχού της Γης να ψηφίζουν από τον τόπο της διαμονής τους – άλλωστε το προβλέπει το ίδιο το Σύνταγμά μας. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα η τεχνολογία καθιστά την ψήφο των αποδήμων μια εύκολη υπόθεση, ενώ είναι ντροπή το γεγονός πως η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα της ΕΕ που δεν έχει παραχωρήσει στους πολίτες της αυτό το δικαίωμα», δήλωσε και πρόσθεσε:

«Μάλιστα, το δικαίωμα στους δικούς τους απόδημους να ψηφίζουν το έχουν παραχωρήσει εδώ και χρόνια και άλλες χώρες (εκτός ΕΕ) που θεωρούνται (και ίσως να είναι) λιγότερο ανεπτυγμένες από την Ελλάδα. Αρα, η διεθνής εμπειρία μας δείχνει ότι ακόμα και αν υπάρχουν πρακτικά εμπόδια (που σαφώς υπάρχουν), αυτά μπορούσαν να ξεπεραστούν. Ο μόνος λόγος που στην Ελλάδα δεν έχει εφαρμοστεί κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα είναι επειδή δεν υπήρχε πολιτική βούληση. Δυστυχώς, οι κομματικές σκοπιμότητες υπερίσχυαν του εθνικού συμφέροντος».

Ακόμη, επεσήμανε ότι: «Λίγοι ήταν εκείνοι που πραγματικά ήθελαν να ψηφίζουν οι απόδημοι. Οι κυβερνήσεις στην πλειοψηφία τους όταν δεν αδιαφορούσαν κατά τρόπο προκλητικό έδειχναν ενδιαφέρον προσχηματικό, απλά για να ρίξουν στάχτη στα μάτια των ξενιτεμένων κάνοντας παιχνίδια με ένα αυτονόητο και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους».

Ερωτηθείς για το τι σημαίνει στην πραγματικότητα η ψήφος στους ομογενείς, ο ΥΦΥΠΕΞ επεσήμανε ότι πρόκειται για «θέμα θωράκισης και ενίσχυσης της Δημοκρατίας», αφού εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη συμμετοχή των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, ενώ παράλληλα αποτελεί ένα έμπρακτο ενδιαφέρον της πολιτείας προς τους απόδημους.

«Είναι σαν να τους λέει: ‘Σας υπολογίζουμε, είστε ισότιμα μέλη της μητέρας πατρίδας. Θέλουμε τη γνώμη σας’. Θα ενδυναμώσει, λοιπόν, τους δεσμούς της μητέρας πατρίδας με τα ξενιτεμένα παιδιά της. Και εδώ μιλάω ο ίδιος ως απόδημος. Ως άνθρωπος που γνωρίζει από πρώτο χέρι ποιο είναι το συναίσθημα που σε διακατέχει όταν η πατρίδα σου δεν σου επιτρέπει ουσιαστικά να έχεις λόγο για τις εξελίξεις εκεί, ενώ εσύ αισθάνεσαι -και είσαι- κομμάτι της, έχεις συγγενείς εκεί, φίλους, περιουσία και μάλιστα φορολογείσαι όπως όλοι οι υπόλοιποι. Είναι το λιγότερο αδικία».

Στην ερώτηση κατά πόσο πιστεύει ότι είναι εφικτός ο στόχος να ψηφίζουν οι απόδημοι από τον τόπο διαμονής τους, ο κ. Διαματάρης είπε: «Πιστεύω ακράδαντα ότι είναι, παρά το γεγονός ότι απαιτείται διευρυμένη πλειοψηφία 200 ψήφων. Οι συνθήκες πλέον είναι ώριμες, οι συσχετισμοί έχουν αλλάξει ενώ το όλο θέμα αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Το γεγονός δε ότι η ψήφος των αποδήμων θα έρθει ως αυτοτελές νομοσχέδιο στη Βουλή θα του δώσει τη δυνατότητα να αποσπάσει τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία.

»Τόσο εγώ όσο και οι συναρμόδιοι υπουργοί εργαζόμαστε σκληρά προς την κατεύθυνση αυτή. Αλλωστε, ένας από τους σημαντικούς λόγους που αποδέχθηκα την τιμητική πρόταση του Πρωθυπουργού να συμμετάσχω στην κυβέρνηση από το συγκεκριμένο πόστο είναι επειδή πιστεύω ότι και με τη δική μου συμβολή μπορεί επιτέλους να επιλυθεί αυτό το χρόνιο ζήτημα και μάλιστα άμεσα. Δεν υπάρχει πλέον καμιά δικαιολογία να συνεχίσει η Ελλάδα να μην πράττει τα αυτονόητα».

1 Comment

  1. It has become axiomatic of late to consistently differ with the Greek undersecretary of foreign affairs, tasked to look after the interests of our compatriots living abroad (as he and I do). Nevertheless, he performs a needed service in broaching the subject of granting the franchise to those having left our native land, for his introduction is the start, not the end, of discussion. Perhaps, I am missing some pointers that are obvious to him. Of course, Greek citizens living around the world must be encouraged, and feel it a duty to vote in … Greek elections! However, the millions, like myself, who have made the decision to permanently emigrate, and have become corporally part of a new country, gaining and exercising the ballot in our adoptive nations, we have in our actions severed the political ties that bind us to Greece. This is explicitly contained in the naturalization oath we take when sworn in as citizens; taking that fateful step toward, typically at the urging of a Federal judge in a district court! However, there’s something constructive, even desirable, for Mr. Diamataris to propose: that several seats be allotted in the Hellenic parliament to represent the millions of our compatriots abroad, to better gauge the sentiments of a particularly engaging and stimulating population. The vote in the Vouli May be advisory, or outright counted in the legislative proceedings. A creative thought added to the mix.😀🍷🇬🇷🇺🇸🌈

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available