Φανερά σημάδια αυταρχισμού στην Ελλάδα

Φωτογραφία αρχείου: Ευρωκίνηση/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ.

Διολισθαίνουμε συνεχώς προς μια ελεγχόμενη Δημοκρατία, αυτό που αποκαλώ, προς την απο-Δημοκρατικοποίηση.

Το φαινόμενο αυτό έχει πάρει σοβαρές διαστάσεις. Εφτασε μέχρι και στην… Σουηδία.

Η Αλήθεια και η Δημοκρατία, η μια απαραίτητη για την ύπαρξη της άλλης, βρίσκονται υπό αυξανόμενη αμφισβήτηση.

Οι επιθέσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για την διάδοση fake news -κάτι που όντως συμβαίνει- πολύ συχνά χρησιμοποιούνται από τους κατήγορους των ΜΜΕ για την διασπορά των δικών τους ακόμα μεγαλύτερων fake news.

Οι γενιές μας, που δεν έζησαν την φρίκη των Παγκοσμίων Πολέμων και του φασισμού -αν και στην Ελλάδα πολλοί από εμάς ζήσαμε την ντροπή της Δικτατορίας- πιθανόν να μην συνειδητοποιούν ότι η αμφισβήτηση της Δημοκρατίας είναι μία διαδικασία που παίρνει χρόνο και ξεκινά με θέματα στα οποία δεν δίνουμε ιδιαίτερη σημασία.

Με το πέρασμα του χρόνου, όμως, επέρχεται η απο-νευροποίησή μας σ’ αυτά.

Συνηθίζουμε τα πάντα. Στο τέλος τα θεωρούμε φυσιολογικά. Κι ας μην είναι.

Στην Ελλάδα, η Αριστερά κάποτε κοπτόταν -και πολύ καλά έκανε- για το αγαθό της ελευθεροτυπίας. Μέχρι και εφημερίδα με τον τίτλο αυτό έβγαλε.

Μόνο που σήμερα, ως κυβέρνηση, αυτό το πολύτιμο αγαθό, το οποίο κατοχυρώνεται και σε πάμπολλα Συντάγματα, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδος, το περιορίζει όλο και πιο ασφυκτικά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Φτάσαμε στο σημείο η κυβέρνηση να χρησιμοποιεί την ΕΡΤ, αλλά και το «Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων», το ελληνικό κρατικό πρακτορείο, ως κομματικά της όργανα. Λες και ζηλέψαμε την… Τουρκία.

Τελευταίο παράδειγμα, το χθεσινό εξόφθαλμα ανακριβές τηλεγράφημα του «ΑΜΠΕ» για το ευαίσθητο θέμα των συντάξεων.

Οι συντάξεις θα κοπούν ακόμα μέχρι το 18% από τον Ιανουάριο, αφού έχουν ήδη ψηφιστεί από την Βουλή -μόνο από την κυβερνητική πλειοψηφία- και στο τέλος αυτό δεν κρύβεται, αφού οι συνταξιούχοι θα δουν μόνοι τους πόσα χρήματα παίρνουν.

Εγραφε λοιπόν το ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Βιώσιμο θεωρούν οι θεσμοί το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, μετά από τις επαφές με το οικονομικό επιτελείο, και δεν μιλούν πλέον για αναβολή του (νομοθετημένου) μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου, αλλά για ακύρωσή του. Αυτό αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, προσθέτοντας ότι για το γεγονός αυτό έχουν ήδη ενημερώσει και κόμματα της αντιπολίτευσης».

Σε αυτό απάντησε η ΝΔ -αλλά και το ΚΙΝΑΛ- ως εξής:

«Καλούμε τη διοίκηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ να συνειδητοποιήσει ότι είναι αδιανόητο να χρησιμοποιεί το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων ως όχημα διασποράς ψευδών…».

Λίγο αργότερα η εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, απαντώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δήλωσε: «Pacta sunt servanda» -λατινικά- που σημαίνει «οι συμφωνίες πρέπει να υλοποιούνται».

Κι όμως το ΑΠΕ-ΜΠΕ επέμενε: «To ‘Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων’ εμμένει στις πληροφορίες των συντακτών του από ευρωπαϊκές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες οι θεσμοί θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και δεν μιλούν πλέον για αναβολή του (νομοθετημένου) μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου αλλά για ακύρωσή του».

To ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε άλλους καιρούς, έπαιζε έναν χρήσιμο ρόλο. Και σε ορισμένα, μη πολιτικά θέματα, συνεχίζει και παίζει. Γι’ αυτό και συνεχίζει και ο «Εθνικός Κήρυκας» να είναι συνδρομητής του.

Κάτω από άλλες συνθήκες θα μπορούσαμε εμείς όλοι να διακόψουμε την συνδρομή μας, για να το εξαναγκάσουμε να επιστρέψει σε μια πιο αντικειμενική πορεία.

Αλλά επειδή είναι κρατικό δεν υπόκειται σ’ αυτούς τους κανόνες.

Ετσι, η πίεση πρέπει να είναι στην κυβέρνηση: Να σεβαστεί την ελευθερία των ΜΜΕ. Τα σημάδια αυταρχισμού στην Ελλάδα είναι πια φανερά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available