Φημολογία για τον νέο διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας

Η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη. (Φωτογραφία: ΓΤΠ)

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ανοιχτό παραμένει το θέμα του διορισμού του νέου διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας στο παρά πέντε της λήξης της θητείας της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη.

Η κ. Γιωρκάτζη, που βρίσκεται από τις 11 Απριλίου 2014 στο πηδάλιο της Κεντρικής Τράπεζας, αποχωρεί στις 31 Μαρτίου. Είχε μια θητεία που σημαδεύτηκε με επιθέσεις από τον πολιτικό κόσμο, μεγάλες αλλαγές στο εποπτικό περιβάλλον των τραπεζών και το λουκέτο της FBME και της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, επικρατέστερος διάδοχος της κ. Γιωρκάτζη θεωρείται ο νυν εκτελεστικός σύμβουλος της Κεντρικής Τράπεζας και πρώην Έφορος της Μονάδας Αποκρατικοποιήσεων, Κωνσταντίνος Ηροδότου.

Ο κ. Ηροδότου διαθέτει πείρα στην επενδυτική τραπεζική και τυγχάνει της απαραίτητης πολιτικής στήριξης για τον διορισμό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει τη στήριξη του υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και άλλων πολιτικών προσώπων. Για τη θέση του διοικητή είχε ακουστεί και το όνομα του Ανδρέα Περσιάνη, που ήταν μη εκτελεστικό μέλος στο Δ.Σ. της Κεντρικής Τράπεζας και η θητεία του έχει λήξει.

Στο προσκήνιο βγήκε το όνομα του Γιώργου Συρίχα ο οποίος ήταν εκτελεστικό μέλος στο Δ.Σ. της Κεντρικής. Διορίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2013 και η θητεία του έληξε τον Σεπτέμβριο του 2018. Το Προεδρικό συντηρεί, προς το παρόν, τη σεναριολογία για όλα τα ονόματα που ακούγονται, χωρίς όμως να αποκλείει διαφοροποίηση των δεδομένων με την επιστροφή του Προέδρου από το Ισραήλ.

Δεν αποκλείεται να είναι και τρίτο πρόσωπο που μπορεί να έχει σχέση με το Δ.Σ. της Κεντρικής. Αναμένεται το επόμενο διάστημα να γίνουν οι τελευταίες παρασκηνιακές πολιτικές ζυμώσεις που θα καθορίσουν ποιος θα είναι ο νέος διοικητής. Η Κυβέρνηση αναμένεται στο προσεχές σύντομο χρονικό διάστημα να αποφασίσει για τις θέσεις των δύο μελών που παραμένουν κενές στο Δ.Σ. της Κεντρικής, ενός εκτελεστικού και ενός μη εκτελεστικού συμβούλου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available